Sebičnost hrvatskih političara otežava položaj Hrvata u BiH

  0

  SARAJEVO -Neravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini uz nepravedne odredbe Daytonskog sporazuma pridonose i hrvatski političari koji djeluju s uskostranačkih pozicija a pri tom im je nerijetko motiv tek koristoljublje, izjavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

  vinko_puljic_

  Kardinal Puljić je istaknuo kako je na hrvatskim dužnosnicima u tijelima vlasti odgovornost da ne zaborave niti jednog Hrvata koji živi u BiH no u praksi se oni brinu samo za svoj kraj pa se mnogi Hrvati s pravom osjećaju zapostavljenima.

  Kazao je kako je obespravljenost Hrvata-katolika posebice vidljiva u Republici Srpskoj, prije svega u bosanskoj Posavini, gdje im lokalna vlast pokušava uskratiti i ono za što su se do sada uspjeli izboriti.

  Vrhbosanski je nadbiskup dvojbenim ocijenio i djelovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koji je zamišljen kao nadstranačko tijelo koje bi koordiniralo djelovanje hrvatskih stranaka u interesu općeg dobra hrvatskog naroda no u praksi se, po sudu kardinala Puljića, pretvorio tek u instrument jedne stranke.

  “Ako stvar bude u rukama jedne stranke onda je to manipulacija Saborom a ne stvaranje strategije. Na žalost, kod toga postoji prljava pozadina i ucjene i rad na razbijanju i koristoljublje”, kazao je kardinal Puljić.

  Komentirajući “slučaj Bandić” odnosno oduzimanje titule počasnog građanina Sarajeva zagrabečkom gradonačelniku zbog njegova pominjanja trećeg entiteta u BiH, kardinal Puljić je kazao kako se ovakvim postupcima samo može dovesti do daljeg radikaliziranja stanja jer je očevidno da se ljude kažnjava već samo zbog njihova mišljenja.

  “Ako dođe do trećeg entiteta bit će krive i stranke većinskog naroda koje se tako postavljaju”, upozorio je vrhbosanski nadbiskup.

  Hina

  Kada čovjek nekom povrijedi svetinje, znači ubio me je. On je ubojica moj. Jer, ubija ono što je meni najsvetije. Ja nemam veće svetinje na ovoj zemlji. Vidim da mnogi ljudi smatraju da je to umjetnost, da je to sloboda. Ne. To je razularenost i neodgovornost – kazao je kardinal Vinko Puljić u izjavi za Agenciju FENA. Ova reakcija kardinala Puljića uslijedila je nakon što je jučer u tisku objavljen neprimjeren vic pod nazivom „Isus i Fata“. Također je kardinal Puljić reagirao i na netočne citate u nekim medijima. – Ovdje je pitanje korektnosti, pitanje prema vjerskim vođama. Njih kada se citira treba ih korektno citirati. To je vrlo važno – kazao je Puljić. Dodaje da on nije nedodirljiv, “kao čovjek, ono što sam pogriješio nikad nisam branio, uvijek sam znao reći moj grijeh i smatram da je takva kritika konstruktivna, ali kritika u kojoj se sveci vrijeđaju, to je ubitačno. Pogotovu ako se vrijeđaju svetinje”. S obzirom na to da je psovanje Boga za mnoge uobičajeno, Puljić kaže da time Boga mi nećemo ništa umanjiti, nego umanjujemo naš odnos prema Bogu. – Bog ostaje svet uvijek. Ali, dalje ta relacija pokazuje kako je zemlja prljava. Trebamo je čistiti – naglasio je Puljuć. Monsinjor Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije u BiH (BKBiH), izrazio je žaljenje što ponekada moraju reagirati onda kada vjernici slave blagdan, jer neke stvari nisu primjerene, a “pričati viceve na temelju onoga što neko smatra svetim je neprimjereno i nekorektno”. Odgovor Kardinala na vrijeđanje katoličkih svetinja u Oslobođenju

  facebook komentari