Pratite nas

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: Svjetski moćnici ne prezaju od toga da i cijele male narode obezvrjeđuju i uništavaju

Objavljeno

na

Prema tradiciji misno slavlje na sarajevskom groblju “Sv. Josip”, na svetkovinu Svih Svetih 1. studenoga predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić.

Uz nadbiskupa je suslavilo devet svećenika, među kojima prepošt Vrhbosanskog kaptola mons. Ante Meštrović te rektori bogoslovnih sjemeništa u Sarajevu i Vogošći – preč. Zdenko Spajić i preč. Michele Capasso, a unatoč tmurnom i prohladnom vremenu sudjelovalo je i 200-tinjak vjernika.

Misno pjevanje predvodio je vlč. Marko Stanušić, profesor glazbe na sarajevskom KBF-u, uz kojega su pjevale uglavnom redovnice na službi u gradu Sarajevu, piše Nedjelja.ba

Nazočne je na početku, pod šatorom koji služi kao bogoslužni prostor, a pripravila ga je uprava groblja, pozdravio preč. Mato Majić, katedralni župnik i dekan Sarajevskog dekanata.

Kardinal je propovijed utemeljio na misnim čitanjima, napose na evanđeoskom odlomku koji donosi prikaz Isusovih osam Blaženstava. Na osobit način zadržao se na prvom – “Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko”.

Ukazao je kako je riječ o stvarnosti koja naglasak stavlja na jednostavnost srca i povjerenje u Boga, ali upozorio i na siromaštvo kao posljedicu individualne i društvene bezočnosti. U tom kontekstu citirao je papu Franju koji često ističe kako “đavao u ljudsko srce ulazi preko džepova”.

Kritizirao je i društvenu razinu koja nerijetko djeluje prema načelima kulture odbacivanja i obezvrjeđivanja slabijih. Odatle je povukao paralelu i s mirom koji bi trebao biti djelo pravde, a ne pokoravanja. “Svjetski moćnici ne prezaju od toga da i cijele male narode obezvrjeđuju i uništavaju.

Pogledajmo samo što se događa u Siriji, i na tolikim drugim mjestima diljem svijeta… A Isus kaže da će se mirotvorci ‘sinovima Božjim zvati’. Zato trebamo dopustiti da Bog preko nas djeluje kako bismo unosili pozitivan duh u ovu klimu nepovjerenja i mržnje”, rekao je kardinal te potaknuo sve da uvijek imaju na umu cilj ovozemaljskog proputovanja, “na koji su svetci već prispjeli”, a to je život vječni.

Na kraju misnoga slavlja na kojemu su u asistenciji bili bogoslovi Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater iz Vogošće, nazočnima se još jednom obratio katedralni župnik i zahvalio na sudjelovanju, a osobito je zahvalu uputio upravi groblja koja se svake godine pobrine sve pripraviti za dostojanstveno slavlje svete mise na svetkovinu Svih Svetih.

Poslije mise, već prema tradiciji, izmoljeno je opijelo uz grob velikog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića, koje je ovaj put predmolio preč. Mato Majić.

Za razliku od prošle godine kada je na svetkovinu Svih Svetih u svojoj propovijedi na groblju Sv. Josip vrhbosanski nadbiskup uputio žestoku kritiku međunarodnoj zajednici, ovaj put je to izostalo, ali se zato ponovno mogla čuti ideja među svećenicima da bi sarajevsko groblje trebalo napokon dobiti pravu katoličku kapelicu.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Vinko Puljić: Mladeži, kažem ti, ustani

Objavljeno

na

Objavio

Već 49. godinu za redom, zadnje subote u svibnju, na razini Vrhbosanske nadbiskupije obilježava se Dan mladih, ove godine pod geslom „Mladeži, kažem ti, ustani“ (usp. Lk 7,14).

Tim povodom, svoju poruku mladima uputio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić. Kako je naznačio na početku, za 35. svjetski dan mladih (5. travnja) papa Franjo uputio je poruku rečenicom iz Svetog pisma: „Mladeži, kažem ti, ustani“ (usp. Lk 7,14). „Pridružujem se Papi s tom porukom pozivajući naše mlade u Vrhbosanskoj nadbiskupiji da probude oduševljenje za život, spremnost graditi ovo vrijeme, svjedočiti vrijednosti za koje se opredjeljuju“, napisao je nadbiskup Puljić u poruci, prenosi Nedjelja.ba

Ne dajmo se zaslijepiti i zarobiti

Kazao je kako živimo u vremenu kada nam sadašnje javno mnijenje ne da misliti, nego nam se uporno nameću vrijednosti koje urušavaju kršćansku antropologiju, kradu nadu, peru pamet da izgubimo svijest svoga kršćanskog i nacionalnog identiteta.

„Ta zaglušujuća buka koji put kao da unosi strah i zasljepljuje pogled u budućnost. Ovaj svijet nudi razne ponude koje zarobljuju i čine osobu ovisnom. Valja nam ustati, osloboditi se i naučiti sve promatrati, ali svojom glavom prosuđivati kriterijima vjere i morala. Zato nam je potrebno izgrađivati osobnu vjeru, koja će nam biti svjetlo, ali i snaga da znamo ustati i snagom vjere u budućnost hoditi“, napisao je.

Čovjek je stvoren iz ljubavi za ljubav

Dalje je podsjetio kako je u svakom čovjeku istinska težnja otkriti tajnu ljubavi koja ispunja ljudsko srce: „Zato snagom vjere i molitvom otkrivamo da smo voljena bića, jer nas je Bog iz ljubavi i za ljubav stvorio. Ako svjetlom vjere otkrijemo da smo voljena bića, to nam Isusova muka, smrt i uskrsnuće otkriva, onda se u nama budi snaga koja nas može podići iz svakog grijeha iz svakog mrtvila, iz svakog beznađa.

Ovakvi susreti u nadbiskupiji koji se godišnje događaju posebno daju polet da se dignemo iz svakog mrtvila i radujemo životu. Ove godine naše okupljanje u svetištu je jako ograničeno, jer još vladaju propisi borbe protiv zaraze virusom COVID-19, zato se možemo po svojim župskim zajednicama i društvenim mrežama naći i ohrabriti jedni druge da poslušamo Papin poziv: ‘Mladeži, kažem ti, ustani’“.

Ustani iz svojeg malog svijeta i otvori srce za božanske širine

„Upoznati Krista i prihvatiti ga u svoj život, nužno nas upućuje na bližnje s kojima živimo i za koje živimo. Kaže Papa: ‘Moraš postati svjestan svoje pozitivne energije’. On kaže da se ‘mrtva’ osoba zatvara u sebe, pokida odnose s drugima, ostaje površna, sklona laži i dvolična. Kad nas Isus vraća život, vraća nas drugima. Valja se istinski ohrabriti mijenjati svijet“, stoji u kardinalovoj poruci.

Na kraju je napisao kako Dan mladih u Vrhbosanskoj nadbiskupiji doživljavamo kao jedno uskrsnuće i Isus nas vraća svojoj Majci da hrabro zakoračimo u sutrašnjicu ne bojeći se križa, nego puni pouzdanja idemo naprijed. „Uzmimo sudbinu u svoje ruke, te iz vjere s Isusom gradimo sutrašnjicu pod okriljem i zaštitom naše Nebeske Majke. Želeći Vam radostan i u izobilju milosti Dan mladih srdačno vas pozdravljam i zazivam na vas obilje Božjeg blagoslova“, poručio je nadbiskup Puljić.

Kardinal Vinko Puljić: Komšić ima averziju prema Hrvatima, neću ga više zvati na prijeme

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata i zaštitnice Zagreba, 31. svibnja

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina (Arhiva)

Proslava Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, održat će se na svetkovinu Duhova, u nedjelju, 31. svibnja godine na Trgu ispred Katedrale u 19 sati, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U sklopu duhovne priprave za proslavu svetkovine Duhova i Majke Božje od Kamenitih vrata u župi sv. Marka na Gornjem Gradu, održat će se u petak, 29. svibnja, cijelonoćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Budući da je župna crkva sv. Marka oštećena u potresu 22. ožujka u Zagrebu, klanjanje će se održati u kapeli sv. Fabijana i Sebastijana, koja se nalazi unutar crkve sv. Marka, a ulaz u nju je nasuprot glavnog ulaza u Vladu Republike Hrvatske.

Klanjanje počinje večernjom misom u 18 sati, a završava jutarnjom misom u subotu, 30. svibnja u 7 sati.
Posebno se moli da Gospodin čuva i blagoslovi Zagrebačku nadbiskupiju, grad Zagreb i našu Domovinu Hrvatsku po zagovoru Majke Božje od Kamenitih vrata, najavljuju iz Zagrebačke nadbiskupije.

Središnje euharistijsko slavlje predvodit će u nedjelju na Trg ispred Katedrale apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, te vjernicima grada Zagreba.

Nakon završetka euharistijskoga slavlja i molitve pred Gospinim likom, manja skupina vjernika procesijski će odnijeti sliku čudotvorne Majke Božje od Kamenitih vrata u svetište u Kamenitim vratima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari