Pratite nas

BiH

Kardinal Puljić: U BiH nema jednakopravnosti, a bez toga nema ni pravednog mira

Objavljeno

na

Kardinal Puljić: U BiH nema jednakopravnosti, a bez toga nema ni pravednog mira

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ponovo je upozorio kako u Bosni i Hercegovini nema istinske jednakopravnosti, a zbog toga nije moguće graditi pravedni mir, što izravno pogađa Hrvate i katolike koji žive u toj zemlji, prenio je u utorak sarajevski “Dnevni avaz”.

Kardinal Puljić proteklog se vikenda sastao s papom Franjom, s kojim je razgovarao o stanju u BiH, a po povratku iz Vatikana u izjavi za “Avaz” je konstatirao kako je neravnopravnost u BiH vidljiva svugdje, od toga kako funkcionira administracija u zemlji pa do načina na koji se biraju tijela vlasti.

“Svaki bi narod htio sam birati svoje predstavnike u vlasti, a ne da većina manjini bira predstavnike. To onda ruši povjerenje u izgradnju ove zemlje koja nam je zajednička”, kazao je vrhbosanski nadbiskup očevidno aludirajući na nužnost izmjene izbornih pravila u BiH kako bi se spriječilo preglasavanje bilo kojeg naroda.

Kao uvredljive ocijenio je istupe političara koji obećavaju kako će nekome nešto dati, jer su u pitanju neotuđiva prava i naroda i pojedinaca na vlastiti izbor koja ne bi smjela ovisiti ni o čijoj milosti.

Načelo jednakopravnosti, drži kardinal Puljić, jednostavno je provesti jer samo treba osigurati da ona prava koja imaju dva konstitutivna naroda ima i treći, u konkretnom slučaju Hrvati.

Istaknuo je kako u postojećim okolnostima Crkva čini koliko može, no ona nije u prilici uzeti na sebe odgovornosti koje pripadaju državi i političarima. Pozvao je da se traga za zajedničkim rješenjima kako bi se izašlo iz postojećih problema kroz dijalog i potvrdu ljubavi prema čovjeku i BiH kao državi.

Upozorio je kako političari neodgovorno igraju igre čiji je cilj osvojiti za sebe što veći utjecaj i moć, a država se, upozorio je Puljić, tako ne gradi nego urušava.

Kardinal Puljić potužio se i na to što Crkva u BiH i dalje ima velikih problema s vlašću u nastojanju da riješi pitanja čisto tehničke prirode pa joj se bez obrazloženja uskraćuju dozvole za gradnju vjerskih objekata.

Kao primjer naveo je opstrukcije lokalnih vlasti u Sarajevu, koje priječe nastavak obnove franjevačkog središta u naselju Kovačići, probleme u dobivanju dozvola za gradnju male crkve u Goraždu, na temeljima one srušene nakon Drugog svjetskog rata, te odbijanje vlasti u Zvorniku u Republici Srpskoj da dopuste izgradnju kapele za malobrojne vjernike katolike koji tamo još žive.

“Pitam se gdje mi živimo. Ovo je samo mali dio (onoga) gdje osjetimo da nemamo ljudskih prava”, kazao je kardinal Puljić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Suđenje (hrvatskoj) kulturi

Objavljeno

na

Objavio

Učestale žalbe sarajevskih “kulturnjaka” na način raspodjele sredstava iz proračuna Federacije BiH za projekte iz oblasti kulture posljednjih godina, dobile su sudski epilog.

Naime, pred Općinskim sudom u Sarajevu ovih je dana nastavljen proces koji su protiv Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH pokrenuli djelatnici kulturnih institucija čije je sjedište u Sarajevu. Oni Ministarstvo na čijem je čelu Zora Dujmović terete za raspodjelu sredstava po nacionalnom kriteriju, odnosno zbog činjenice da su proračunska sredstva namijenjena projektima iz oblasti kulture po prvi put ravnomjerno raspodijeljena, ne samo institucijama kulture čije je sjedište u Sarajevu, koje su dosad povlačile oko 80 posto sredstava, javlja Bljesak.info.

Posljednjih godina sredstva su dodjeljivana i drugim područjima u Federaciji BiH, sa sjedištem u Hercegovini, središnjoj Bosni, Posavini, ali i tuzlanskoj te regiji zapadne Bosne. Takvom načinu raspodjele sarajevski “kulturnjaci” dali su predznak nacionalnog, a načinom raspodjele su, tvrde, diskriminirani.

Potvrdili su to Dino Mustafić, redatelj i predstavnik festivala MESS, te Edita Papo, umjetnička direktorica Balet Festa Sarajevo, (BFS) koji su, uz ostale, svjedočili na ovih dana održanom ročištu, javlja Večernji list. Mustafić tvrdi da su projektima u oblasti kulture, koji imaju predznak međunarodnih, sredstva umanjena za najmanje 50 posto te preusmjerena na neke druge projekte za koje smatra da imaju predznak nacionalnih.

Njegovo i promišljanje njegovih kolega s kojima je svakodnevno u kontaktu jest da bi međunarodni predznak trebao biti osnovni kriterij raspodjele. Činjenicu da su sredstva za mandata ministrice Zore Dujmović po prvi put dobile i udruge izvan Sarajeva smatraju političkim problemom koji je, kako kažu, pokušala umanjiti Vlada FBiH dodjeljujući im sredstva iz proračunske pričuve te na kraju ostaje nejasno jesu li uopće financijski zakinuti.

Da bi dobili puno više sredstava od odobrenih 10 tisuća KM u 2015. godini, da im je sjedište u Posušju umjesto u Sarajevu, uvjerena je Edina Papo, umjetnička direktorica BFS-a. Ona smatra kako se projekti iz oblasti kulture u Posušju, Širokom Brijegu ili Kiseljaku značajem ne mogu usporediti s onima u Sarajevu.

Na pitanje predstavnika Federalnog pravobraniteljstva imaju li se pravo osnivati i razvijati kulturni projekti i u sredinama izvan Sarajeva, Papo je odgovorila kako imaju, ali ne na način da diskriminiraju one koji su već izgrađeni i međunarodno prepoznatljivi, a to su projekti institucija čije je sjedište u Sarajevu.

Iako djeluju u većinski bošnjačkom gradu, predstavnici sarajevskih kulturnih institucija odbijaju se svrstati u bošnjački kulturni milje. S druge strane, raspodjeli sredstava u sredinama s hrvatskom većinom koje su jedino spominjali u svojim iskazima, zaobilazeći pri tom projekte iz, npr. Tuzle ili USŽ, dali su nacionalni predznak te je okarakterizirali kao svrstavanje u nacionalne, u ovom slučaju kulturne torove.

U nastavku postupka iskaz će dati i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Zaštićeni svjedoci lagali, mijenjani datumi na optužnici, krivci za atentat se štitili…

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanstvo Federalne uprave policije položilo je jučer vijence na spomen-obilježje zamjeniku ministra Federalnog MUP-a Jozi Leutaru u sarajevskom naselju Ciglane, u povodu obilježavanja godišnjice njegova atentata, piše Večernji list BiH.

Dok se Leutar 16. ožujka 1999. u službenom automobilu vozio na posao, eksplodirala je eksplozivna naprava u 7.50 ujutro, koja se nalazila u njegovu vozilu. S njim je u automobilu stradao vozač Željko Ćosić, čije ozljede nisu bile opasne po život, a Leutar je zadobio teške ozljede kojima je podlegao.

Parastrukture i AID

Umro je u sarajevskoj bolnici Koševo 28. ožujka. Njegovu ubojstvu prethodili su teroristički napadi na travničke policajce u lipnju i srpnju 1998. te jedan neuspjeli teroristički pokušaj u veljači 1999. Sama istraga o ubojstvu nije davala nikakvih rezultata, unatoč angažmanu voditelja civilne misije UN-a Jacquesa Paula Kleina.

Nedavno je Klein izjavio kako se i danas dobro sjeća tog vremena i tragičnog događaja. – Sjećam se dobro tog slučaja. Svi su nas pitali zašto nismo uhićivali ubojice. Mi tada, nažalost, nismo imali ingerencije uhićivati bilo koga. Imali smo dokaze, svjedoke. Tragično je da pojedinci nisu nikada osuđeni. Znam da je bila politička pozadina – kazao je Klein.

Međutim, nije spomenuo ulogu tadašnjeg obavještajca Oscara Vere koji duboko bio uključen u ovaj slučaj i koji je na sve moguće načine skretao istragu o atentatu.

Bio je u stalnom kontaktu i s famoznim zaštićenim svjedokom Merimom Galijatovićem. Vera je bio blizak obavještajnim službama i za njega se govorilo da je Kleinov top agent. U istrazi su bili angažirani najbolji stručnjaci u BiH, IPTF, a stigli su i stručnjaci iz FBI-ja iz SAD-a.

Klein je obećao brzu i učinkovitu istragu, a nakon uhićenja Dominika Ilijaševića Come, Klein je obećao skoro privođenje odgovornih najkasnije do općih izbora koji su se trebali održati u studenome. Nakon sudskog procesa koji je trajao skoro dvije godine, Županijski sud u Sarajevu donio je oslobađajuće presude za šestoricu optuženih.

U studenome 2002. oslobođeni su Dominik Ilijašević Como, Zoran Bašić, Željko Ćosić, Jedinko Bajkuša, Ivan Andabak i Marijo Miličević. No, ni do danas nalogodavci i izvršitelji ubojstva Joze Leutara nisu pronađeni, a cijeli slučaj i dalje ostaje prekriven velom tajne.

Uloga obavještajca

Tijekom dokaznog postupka bilo je doista bizarnih scena iz kojih je bilo vidljivo da je riječ o dobro montiranom političkom procesu u kojem su glavnu ulogu imale parastrukture AID-a, a koje i danas djeluju u pojedinim institucijama i strukturama vlasti u FBiH.

Jedinu poštenu ulogu u svemu odigrao je pokojni predsjednik sudskog vijeća, sudac Salem Miso. Ako se uzme u obzir kako su do sada nestali pojedini dokazi iz tog postupka, i 17 godina kasnije postoji nekoliko ključnih pitanja na koja nije dan odgovor.

Tko je osoba ili tko su strukture koje su pronašle i u proces uključile tzv. zaštićenog svjedoka Merima Galijatovića, koji je naplatio svoju “glumačku ulogu”?

Svi kanali su tada vodili prema Federalnom MUP-u i danas umirovljenom Faiku Lušiji. Drugo i važno pitanje je, a za koje još ni danas nema odgovora, a ni tijekom procesa nije se moglo saznati – tko je uklonio telefonsku govornicu s trga u Ciglanama gdje je pokojni doministar Leutar stanovao.

Govornica je uklonjena nakon atentata iz koje je javljano o kretanju Leutara. Mijenjan je i datum u optužnici vezano uz postavljanje eksplozivne naprave. Sve su to ključni elementi za koje nikada nisu dobiveni odgovori.

Jacques Paul Klein: Znamo tko je ubio Jozu Leutara

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati