Connect with us

Događaji

Kardinal Puljić upozorio: Nemojte prodati imovinu u BiH, čuvajte je, obnovite, pohodite…

Objavljeno

on

nedjelja.ba

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pohodio je u nedjelju 15. studenog župu Sv. Antuna Padovanskog u Podvinju kod Slavonskog Broda.

Kardinal je došao na poziv domaćeg župnika Paula Karima i vjernika iz Bosne i Hercegovine koji su u vrijeme posljednjega rata kao prognanici došli u tu župu i danas tu žive i čine gotovo polovinu ukupnih vjernika. U zajedništvu sa župnikom Karimom te svećenicima iz Bosanske Posavine Ivanom Toljem i Antoniom Čuturom kardinal je euharistijsko slavlje predvodio uz poštivanje epidemioloških mjera na vanjskom oltaru ispred župne crkve u Podvinju, piše Nedjelja.ba.

Osvrćući se na misna čitanja te nedjelje u homiliji je naglasio kako ona pozivaju na vrednovanje dostojanstva žene i majke, podsjećaju na prolaznost života ovdje na zemlji, te potiču na suradnju s Gospodinom po darovima koje je povjerio svakome po mjeri.

Brojni su vjernici kako domaći tako i oni doseljeni iz Vrhbosanske nadbiskupije sudjelovali na slavlju tijekom kojega ih je kardinal ohrabrio u vjeri i upozorio na važnost izgradnje župnog zajedništva.

„Prevažno je da među vama bude prava sloga, jer neprijatelj želi sijati mržnju, nerazumijevanje. Ne dajte zlu da vas razjedinjuje, jer jedna ste Crkva, jedna vjera, jedan narod. Zato ste dužni izgrađivati župno zajedništvo, snagu vjere, biti svjedoci vjere.

Vi koji ste došli iz BiH nemojte zaboraviti grobove svojih predaka, ni svoju imovinu. Nemojte je prodati, čuvajte je, obnovite je, pohodite je, jer nikada ne znate kakva će vremena doći. Ali i uživite se u ovu župu, gradite zajedništvo, jer vjera nas uči da živimo kao djeca Božja“, rekao je uz ostalo kardinal Puljić.

Svjestan da se u ljude uvukao strah od koronavirusa pojasnio je kako se kao kršćani trebamo ponašati u ovo vrijeme pandemije. „Ova nas pandemija zasigurno upućuje jedne na druge, poziva da shvatimo kako je obitelj jezgra čovječanstva. Toliko danas imamo divnih sredstava komuniciranja, od interneta mobitela i drugoga, a tako malo srcem razgovaramo. Pandemija nam pokazuje da nismo svemoćni, da smo ograničeni i zato pozvani računati na Božju pomoć“, zaključio je kardinal Vinko.

Načelnik općine Bukovlje Davor Petrik i njegov zamjenik Igor Đaković, kao glavni organizatori toga događaja uz mještane Bukovlja, kao znak zahvale dragome gostu, u ime župljana, darivali su slavonski ručnik i dukat.

Kardinal je zahvalio svima koji su im u ratnim i poratnim vremenima izražavali, a i sada iskazuju solidarnost u trpljenjima i kušnjama da opstanu i sačuvaju svoja prava i identitet te svima koji su im i materijalno, duhovno i politički davali podršku.

Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor uz pjevačku skupinu Vranovice iz Bukovja i Vranovaca.

Poslije mise kardinal je blagoslovio i na javno čašćenje stavio kapelu posvećenu Sv. Antunu Pustinjaku, koju je u Bukovlju na svom salašu Savus sagradila obitelj Antuna Bogovića i njegova sina Ivana. Podigli su je kao zahvalu Gospodinu i Sv. Antunu Pustinjaku za sve primljene milosti. Bio je to veliki događaj kako za doseljene u tu župu iz Bosne i Hercegovine tako i za domaće vjernike, te vidljivi znak da se doista trude izgrađivati zajedništvo u vjeri i ljubavi.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari