Connect with us

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: Uskrs je poticaj vjernicima da slijede put dobra i oprosta

Objavljeno

-

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u svojoj je uskrsnoj poruci pozvao vjernike da poput Krista slijede put dobra i oprosta i na taj način djeluju kako bi se u njihovoj zajednici širilo ozračje povjerenja i ljubavi prema drugim ljudima.

Kardinal Puljić je u Sarajevu kazao kako je današnjem čovjeku otupjela savjest te je i osjećaj za grijeh u njemu izgubljen, a po njegovim riječima ljude upravo Križni put uči otkriti strahotu grijeha.

“U ovoj agresivnoj klimi sebičnosti i oholosti hodeći za Kristom na Križnom putu učimo se poniznosti i velikodušnosti koje su tako potrebne za međusobnu suradnju i suživot. U ovom sumornom ozračju mržnje i isključivosti na Križnom putu učimo se praštanju”, kazao je kardinal Puljić dodajući kako vjernici poput Isusa trebaju moliti za sve one koji su im nanijeli rane kao i za one koje su sami ranili.

Iako se grijehe može okajati i za njih dobiti oprost, ožiljci ipak ostaju, ali i ostaje sklonost ka grijehu i upravo zato potrebni su nam lijek i snaga kako bismo se mogli oduprijeti zlu koje znade zatrovati srce i međuljudske odnose, poručio je vrhbosanski nadbiskup upozorivši na pogubnost zlobnog jezika, ljudske nepravde koje se nameću u svakidašnjem životu, širenje laži, korupcije i nijekanje dostojanstvenog ljudskog života.

Upozorio je kako i upravo takvo stanje u BiH, u kojoj je godinama nakon rata još puno rana koje nisu zarasle. “Ovo nezdravo javno mnijenje, koje uporno raspiruje mržnju i nejednakost, dodaje sol na te rane”, kazao je kardinal Puljić.

U takvom okruženju ljudima je nužno jedni druge hrabriti i svjedočiti dobro dok zajedno idu u vjeri.

Na poseban se način, poručio je vrhbosanski nadbiskup, mora braniti dostojanstvo obitelji kojoj prijeti agresivni sekularizam donoseći “čudne zakone”.

“Nedostaje odgovornosti za čovjeka i istinu. Kad god zakažu odgovornost za ljubav i istinu čovjek je ugrožen”, kazao je kardinal Puljić dodajući kako je potrebno učiniti sve da tama zla ne zaslijepi javnost i ne izvrgne poruzi vrednote unoseći strah i nesigurnost u društvo i uništavanje dobra ovog svijeta radi osobnih interesa.

Kako je Kristovo uskrsnuće razbilo onodobne laži i korupciju danas se na isti način utemeljuje nada kršćana u suočavanju s izazovima ovog svijeta. “To je uporište za življenje u vremenu kako bi se zakoračilo u vječnost”, poručio je kardinal Puljić.

Komentirajući novinarima nedavni susret s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom kazao je kako je njega primio kao i sve druge dužnosnike.

“Razgovor je protekao u otvorenome duhu”, kazao je kardinal Puljić, dodavši kako nije bio uključen u organiziranje Dodikova posjeta Vatikanu i susret s papom Franjom najavljen za 26. travnja. Kazao je od tog posjeta ne očekuje veliki pomak, ali je barem svoju savjest umirio razgovorom s njim.

Potvrdio je ipak kako će kao metropolita vrhbosanski putovati u Sjevernu Makedoniju 7. svibnja kada tamo dolazi papa Franjo, jer je to podučje u sastavu njegove metropolije.

Odgovarajući na pitanje o slučajevima seksualnog zlostavljanja djece, za koje su odgovorni katolički svećenici i redovnici, kardinal Puljić je kazao kako su Vatikan i sam papa Franjo o tome iskazali jasno stajalište i dosljedno ga provode.

“Gdje se to dokaže Crkva energično provodi proces a država onda neka radi svoje. Volio bih da se tako energično djeluje kod zloporabe djece u svim drugim slučajevima u obiteljima i školama. To treba energično zaustaviti”, kazao je kardinal Puljić.

(Hina)

 

Biskup Košić: Jesmo li svjesni u kakvom se ratu nalazimo?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari