Connect with us

Naši u svijetu

Kardinal Stepinac okupio Hrvate u Buenos Airesu: On je simbol i vas koji ste morali napustiti vlastitu domovinu

Objavljeno

-

U hrvatskoj zajednici na Teharu u Buenos Airesu, u nedjelju je proslavljen blagdan bl. Alojzija Stepinca. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Ivan Sesar, generalni vizitator Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, u zajedništvu s fra Josipom Peranićem, voditeljem misije, fra Bojanom Rizvanom, definitorom i tajnikom vizitatora i Provincije sv. Jeronima, te fra Ivanom Gavranom, provincijskim delegatom za Argentinu, javlja IKA.

Fra Ivan Sesar u homiliji je istaknuo kako se mučeništvo poput crvene niti provlači u povijesti našeg naroda…

“Ono je postalo i znakom naše nacionalne prošlosti”, istaknuo je fra Ivan, podsjetivši na riječi hercegovačkog franjevca fra Petra Bakule kako je nemoguće pronaći u životu našeg naroda gotovo nijednu okolnost koja ne bi bila više ili manje skopčana s mučeništvom.

Među blaženicima osobito se ističe lik bl. Alojzija Stepinca koji je simbol svehrvatskog i katoličkog stradanja za komunističkog bezbožničkog režima…

„On je simbol svih stradanja jer prema poznatim statistikama u vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća ubijeno je 694 svećenika, redovnika i redovnica“, dodao je propovjednik, naglasivši kako tom broju treba pridodati i sve one koji su proveli brojne godine u okrutnim zatvorima ili su pak morali napustiti vlastitu domovinu i krenuti u daleki i nepoznati svijet, među kojima su i brojni potomci okupljenih na ovom liturgijskom slavlju.

Spominjući se riječi bl. Alojzija s montiranog suđenja, fra Ivan je istaknuo kako su mirna savjest i čisto srce najveće bogatstvo koje neki čovjek može posjedovati.

Na euharistijskom slavlju sudjelovao je veći broj vjernika iz našeg naroda koji već godinama žive u Argentini, među kojima je bila i Duška Paravić, veleposlanica Republike Hrvatske u Argentini. Liturgijsko pjevanje animirali su mladi iz misijske središnjice, predvođeni Ivanom Markovićem.

Kroz ove dane u susretu s fra Josipom Peranićem i fra Jordanom Ostojićem, braća iz domovine obići će sva mjesta na kojima hrvatski franjevci i danas djeluju u Buenos Airesu.

Trenutačno franjevci Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra u Argentini vode dva misijska centra u Teharu i San Justu te Zavod „Cardenal Stepinac“ u kojem se školuje oko dvije tisuće učenika različitih uzrasta. Isto tako, braća vode brigu o duhovnom-rekreativnom centru u Bahia San Blase na jugu Argentine gdje se nalazi i grob fra Stjepana Gregova, utemeljitelja tog duhovnog centra.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari