Pratite nas

BiH

Kardinal Vinko Puljić poručio: Hrvati katolici u BiH nisu ravnopravni

Objavljeno

na

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić upozorio je u razgovoru s novoimenovanim voditeljem misije OESS-a u BiH Jonathanom Mooreom kako se Hrvati katolici u BiH suočavaju s neravnopravnošću, navodeći primjer nevraćanja crkvene imovine i obvezu Katoličke crkve da plaća PDV na humanitarnu pomoć koja pristiže iz inozemstva.

vinko_puljic_352115S1Kako je u petak objavljeno iz Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije u BiH, kardinal Puljić je rekao da ‘još uvijek ima poteškoća i stvarnih problema u ostvarivanju ravnopravnosti’.

Pritom je američkom diplomatu rekao kako, unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi, vlasti u Travniku u središnjoj Bosni nisu Katoličkoj crkvi vratile zgradu tamošnje gimnazije. Tu su zgradu nakon Drugog svjetskog rata komunističke vlasti oduzele crkvi te su se u njoj 54 godine nalazile razne srednje škole. Sredinom 1998. godine trećina zgrade je vraćena Vrhbosanskoj nadbiskupiji, koja je tamo osnovala Katolički školski centar.

Unatoč tome što je i Dom za ljudska prava donio obvezujuću odluku kojom se nalaže povrat zgrade, vlasti u Travniku tu odluku nisu provele, dok su Islamskoj zajednici vraćeni njezini objekti.

Kardinal Puljić istaknuo je i da državne vlasti “nepravedno i neracionalno” inzistiraju da Caritas, neprofitna crkvena humanitarna institucija, plaća PDV na humanitarnu pomoć namijenjenu ljudima u nevolji. Napose je istaknuo kako je neprihvatljivo to da se inzistira na naplati PDV-a na pomoć prikupljenu za ljude pogođene katastrofalnim svibanjskim poplavama u BiH, kad su zakazale državne institucije, naveli su iz KTA. (hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zamjenik ravnatelja CIA-e u nenejavljenom posjetu Sarajevu

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik ravnatelja američke Središnje obavještajne agencije (CIA) Vaughn Bishop doputovao je u četvrtak nenajavljeno u Sarajevo, objavili su lokalni mediji.

Prema tim izvorima Vaughn Bishop bi se trebao sastati s ravnateljem Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanom Mehmedagićem i njegovim suradnicima te s čelnicima i predstavnicima policijskih struktura.

Mrežni portali objavili su fotografije automobilske kolone u kojoj se Bishop navodno vozio po Sarajevu i koju su činila uglavnom vozila s diplomatskim registracijskim pločicama predviđenim za veleposlanstvo SAD.

Bosnu i Hercegovinu i ranije su posjećivali visoki dužnosnici CIA-e a zadnji put je to 2016. godine učinio John Brennan, tadašnji ravnatelj agencije.

CIA i OSA imaju dugogodišnju uspješnu suradnju.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Ilegalni migrant u Sarajevu pokušao se ‘prošvercati’ na zrakoplov za Beč

Objavljeno

na

Objavio

U sarajevskoj zračnoj luci u četvrtak se dogodio incident u kojemu je, kako javljaju lokalni mediji, jedan ilegalni migrant pokušao ući u zrakoplov na liniji za Beč pa je u toj nakani uspio zaobići sve sigurnosne provjere i dospio do uzletišta, a tek su ga tu svladali i uhitili pripadnici Granične policije BiH.

Iz uprave zračne luke u Sarajevu potvrdili su samo kako je došlo do incidenta te kako je u tijeku istraga nakon koje će biti objavljeno više detalja.

“Na terenu su tužitelj i pripadnici Granične policije. Cijeli se slučaj istražuje”, kazala je glasnogovornica zračne luke Sanja Bagarić Arnaut.

Televizija N1 objavila je kako je jutarnji let za Beč kasnio dva sata. To se dogodilo nakon što su se kod zrakoplova odjednom zatekle nepoznate osobe. Reagirali su policajci i pripadnici osiguranja zračne luke, no svi su putnici nakon toga morali izaći iz zrakoplova da bi se proveo dodatni protudiverzijski pregled.

Neki su putnici nakon toga odustali od leta bojeći se za svoju sigurnost.

Portal Klix je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio kako je incident zapravo prouzročio migrant koji je u nakani da se ukrca u zrakoplov preskočio zaštitnu ogradu i potom preko piste došetao do zrakoplova.

Dodatnu je zabunu prouzročio jer je navodno nosio odoru djelatnika zaposlenih na poslovima prihvata i otpreme zrakoplova pa je tek u zadnji trenutak opaženo kako je riječ o “ilegalcu” koji se pokušavao pošvercati na let za Beč.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari