Pratite nas

Religija i Vjera

Kardinal Vinko Puljić: U ovom vremenu, puno je toga što nas kao narod izjeda

Objavljeno

na

Davor Visnjic/PIXSELL

Ne bojmo se života nego prihvaćajmo i odgajajmo djecu s vjerom i ljubavlju. Ne plašimo se svoje zemlje, jer se isplati u njoj ostati i za nju se boriti. Ne popuštajmo zlu, volimo svoje i poštujmo tuđe – poručio je danas u Sarajevu nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

“Različit je pogled na današnje vrijeme bolesnika koji se liječi po našim zdravstvenim ustanovma, od onoga koji plaća svoje liječenje u inozemstvu. Kao nadbiskupu mi se teško obraćati svimas na isti način. Svjestan sam da u ovoj zemlju sit gladnog ne razumije, a gladan sitom ne vjeruje. Stavljam se na stranu onih kojima je potrebna riječ utjehe i ohrabrenja”, kazao je Puljić i dodao:

“Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama uz Božju pomoć doći do boljih vremena, vjerujemo da se isplati živjeti časno i pošteno kako bi Bog mira bio s nama. U ovom vremenu, puno je toga što nas kao narod izjeda. U zadnje vrijeme nas izjeda demografska hrđa, sve je manje dječijeg smijeha i plača u našim obiteljima. Zaboravljamo dobro poznatu dječiju graju u školama i sve rjeđe viđamo razigranu djecu na ulicama.

Postajemo staračka nacija koju ne čeka lijepa budućnost. Naš podmladak se nepovratno seli u druge zemlje, a niko se ne smatra odgovornim za to. Očita je nestabilnost na svim poljima naših života, što dodatno potiče mlade ljude da bježe iz vlastite zemlje. Izjeda nas i korupcijska hrđa od koje zakazuje zdravstvo, manipulizira školstvo. Kome da se požali bolesnik, obespravljeni, čemu da se nadaju školarci?”, poručio je Puljić.

“Mnogo je toga u našem društvu što nagriza hrđa, a svjesni smo da su nam neke vitalne funkcije davno zahrđale. U zemlji ruda, šuma i pitke vode nestala je strategija. Zakazala nam je privreda i stočarstvo. U zemlji pašnjaka smo izgubili svoja stada i blago, kako narod kaže a suvremena tehnologija nam je postala skoro nepoznat pojam. U zemlji mladeži, umjesto sporta su se uvukli poroci alkohola i droge. Sve nas ovo tjera na zaključak da je ovo zemlja nazadka, a ne napretka”, kazao je Puljić.

“Poslovica veli: Zar će glava tražiti mirisno cvijeće, kada trbuh traži šaku riže. Ne može se očekivati poštivanje prava drugačijih u zemlji u kojoj vladaju surovi bogataši. Korupcija i najmudrije ribe tjera na udicu podmićivanja i kriminala.

Dok god se ovu zemlju bude potkradalo a ne izgrađivalo, bićemo sve veći neprijatelji jer jaz između onih koji stječu i onih od kojih se otima postaće razlog trajne nestabilnosti ove zemlje. Naša se politička orijentacija mora okrenuti od otimalačke do skromne, savjesne i transparentne. Svi se moramo preobraziti u skromno, čestito i radino društvo kojeg će se naši mladi ponositi, a ne odricati u nekom drugom i boljem svijetu”, istakao je.

“Božjom snagom naša dobrota trijumfira nad zlom, našim poštenjem se iskorjenjuje lopovluk, a nada nas čuva od ovozemaljskih interesa”.

– Draga braćo i sestre, vjerujmo da ćemo zajedničkim snagama, uz Božiju pomoć, doći do boljih vremena. Vjerujmo da se isplati živjeti časno i pošteno kako bi “Bog Mira bio s nama” – zaključio je kardinal Puljić u uskršnjoj poruci.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Hod za život je propovijed ljubavi (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Hercegovački franjevac Fra Mario Knezović pozvao je putem svoje facebook stranice, da se svi pridruže Hodu za život koji će se održati u subotu 25. svibnja u tri hrvatska grada Zagrebu, Splitu i Zadru.

Uz video je poručio:

Mene je moja majka rodila kao deveto dijete, zbog toga sam neizmjerno zahvalan Bogu i radostan.

Podržavam Hod za život i pozivam sve da nakon Osijeka i Rijeke sad u subotu 25. svibnja iziđete na ulice Splita, Zadra, Zagreba! Svojim jednim korakom vi ćete omogućiti koračiće mnoge djece koja će se roditi. Hvala vam i iziđite u Hod za život. Vaš korak ulicama gradova je prvi koračić zapravo malene dječice da imaju pravo i oni hodati ovom našom lijepom i prekrasnom zemljom. Hod za život je propovijed ljubavi

 

Thompson poziva na Hod za život 25. svibnja u Zagrebu, Splitu i Zadru: ‘Pokažimo da smo narod života!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Fra Željko Barbarić novi magistar znanosti s Fordhama

Objavljeno

na

Objavio

Isusovačko sveučilište Fordham u New Yorku

Fra Željko Barbarić, rodom iz Širokog Brijega u Bosni i Hercegovini, trenutačno djeluje kao svećenik u hrvatskoj župi svetih Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku

U subotu 18. svibnja održana je 174. svečana promocija studenata isusovačkog sveučilišta Fordham u New Yorku na sveučilišnom kampusu Rose Hill u Bronxu. I ove godine među stotinama diplomanata s jednog od deset fakulteta u sklopu tog sveučilišta bilo je i nekoliko Hrvata. Jedan od njih, fra Željko Barbarić, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM (Mostar) na svečanosti promoviran je u magistra znanosti.

U gotovo dva i pol sata dugoj ceremoniji stotinama studenata i mnoštvu od nekoliko tisuća posjetitelja obratio se kao gost govornik predsjednik glavnog odbora Specijalne olimpijade Timothy Shriver. Potaknuo je okupljene studente da nastoje biti ljudi koji druge neće promatrati kao drukčije nego kao osobe poput sebe te da nastoje hrabro mijenjati svijet na bolje.

S Fordhama su kao diplomci izašli jedan nobelovac, četvorica kardinala, petero osvajača olimpijskih medalja, nekolicina oskarovaca, dvojica ravnatelja CIA-e, brojni američki senatori i guverneri, te doslovce stotine vrhunskih svjetskih pravnika, odvjetnika, akademika i poslovnih ljudi, a prije par godina tu su diplomirala još dvojica hrvatskih katoličkih svećenika.

Fra Željko, rodom iz Širokog Brijega u Bosni i Hercegovini, trenutačno djeluje kao svećenik u hrvatskoj župi svetih Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku, a svoj pastoralni rad tijekom protekle dvije i pol godine spojio je s postdiplomskim studijem iz područja Pastoralne teologije na fakultetu Graduate School of Religion and Religious Education u programu pod nazivom Pastoral Mental Health Counseling.

Tijekom studija uz petnaest potrebnih predmeta iz područja psihologije i teologije fra Željko je odradio i 600 sati praktičnog rada u Psihijatrijskoj bolnici Ramapo Ridge u Wyckoff, New Jerseyju pod stručnim vodstvom i uz nadzor svog mentora.

Taj postdiplomski studij osposobljava polaznike na području psihodinamike i različitih terapeutskih pristupa u radu s osobama koje boluju od psihičkih poremećaja (npr. depresija, anksioznost, poremećaji u ishrani, poremećaji vezani uz ovisnosti, bipolarni poremećaj, suicidalno ponašanje/razmišljanje, itd.) uz teološku notu koja pruža ne samo drukčiji pogled na same klijente/pacijente nego i potpuniji pristup njihovoj bolesti i patnji.

Prostor rada na kojem se znanje stečeno na tom studiju primjenjuje je velik te obuhvaća rad u ulozi terapeutskog savjetovatelja u bolnicama, bračnim i obiteljskim savjetovalištima, bolničkim kapelanijama kao i u svakodnevnom pastoralnom radu. (IKA)

 

Fra Željko Barbarić o svojoj subraći koju su 1945. ubili partizani

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati