Pratite nas

Religija i Vjera

Kardinal Vinko Puljić: U ovom vremenu, puno je toga što nas kao narod izjeda

Objavljeno

na

Davor Visnjic/PIXSELL

Ne bojmo se života nego prihvaćajmo i odgajajmo djecu s vjerom i ljubavlju. Ne plašimo se svoje zemlje, jer se isplati u njoj ostati i za nju se boriti. Ne popuštajmo zlu, volimo svoje i poštujmo tuđe – poručio je danas u Sarajevu nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

“Različit je pogled na današnje vrijeme bolesnika koji se liječi po našim zdravstvenim ustanovma, od onoga koji plaća svoje liječenje u inozemstvu. Kao nadbiskupu mi se teško obraćati svimas na isti način. Svjestan sam da u ovoj zemlju sit gladnog ne razumije, a gladan sitom ne vjeruje. Stavljam se na stranu onih kojima je potrebna riječ utjehe i ohrabrenja”, kazao je Puljić i dodao:

“Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama uz Božju pomoć doći do boljih vremena, vjerujemo da se isplati živjeti časno i pošteno kako bi Bog mira bio s nama. U ovom vremenu, puno je toga što nas kao narod izjeda. U zadnje vrijeme nas izjeda demografska hrđa, sve je manje dječijeg smijeha i plača u našim obiteljima. Zaboravljamo dobro poznatu dječiju graju u školama i sve rjeđe viđamo razigranu djecu na ulicama.

Postajemo staračka nacija koju ne čeka lijepa budućnost. Naš podmladak se nepovratno seli u druge zemlje, a niko se ne smatra odgovornim za to. Očita je nestabilnost na svim poljima naših života, što dodatno potiče mlade ljude da bježe iz vlastite zemlje. Izjeda nas i korupcijska hrđa od koje zakazuje zdravstvo, manipulizira školstvo. Kome da se požali bolesnik, obespravljeni, čemu da se nadaju školarci?”, poručio je Puljić.

“Mnogo je toga u našem društvu što nagriza hrđa, a svjesni smo da su nam neke vitalne funkcije davno zahrđale. U zemlji ruda, šuma i pitke vode nestala je strategija. Zakazala nam je privreda i stočarstvo. U zemlji pašnjaka smo izgubili svoja stada i blago, kako narod kaže a suvremena tehnologija nam je postala skoro nepoznat pojam. U zemlji mladeži, umjesto sporta su se uvukli poroci alkohola i droge. Sve nas ovo tjera na zaključak da je ovo zemlja nazadka, a ne napretka”, kazao je Puljić.

“Poslovica veli: Zar će glava tražiti mirisno cvijeće, kada trbuh traži šaku riže. Ne može se očekivati poštivanje prava drugačijih u zemlji u kojoj vladaju surovi bogataši. Korupcija i najmudrije ribe tjera na udicu podmićivanja i kriminala.

Dok god se ovu zemlju bude potkradalo a ne izgrađivalo, bićemo sve veći neprijatelji jer jaz između onih koji stječu i onih od kojih se otima postaće razlog trajne nestabilnosti ove zemlje. Naša se politička orijentacija mora okrenuti od otimalačke do skromne, savjesne i transparentne. Svi se moramo preobraziti u skromno, čestito i radino društvo kojeg će se naši mladi ponositi, a ne odricati u nekom drugom i boljem svijetu”, istakao je.

“Božjom snagom naša dobrota trijumfira nad zlom, našim poštenjem se iskorjenjuje lopovluk, a nada nas čuva od ovozemaljskih interesa”.

– Draga braćo i sestre, vjerujmo da ćemo zajedničkim snagama, uz Božiju pomoć, doći do boljih vremena. Vjerujmo da se isplati živjeti časno i pošteno kako bi “Bog Mira bio s nama” – zaključio je kardinal Puljić u uskršnjoj poruci.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: I Hitler je došao zakonom na vlast, no pitanje je kakav je to zakon pod kojim se oduzimaju prava Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić ocijenio je u nedjelju kako se Hrvatima u toj zemlji oduzimaju prava te se to predstavlja zakonitim, na što je poručio kako je i Hitler na zakonit način stigao na vlast.

“U vrijeme 1945. zakon nam je oteo imovinu i uništio sve što je hrvatsko i inteligentno. Po zakonu smo bili protjerivani i po zakonu je i Hitler došao na vlast. No pitanje je kakav je taj zakon pod kojim se oduzimaju prava jednom narodu i želi ga se izbrisati da je tu živio, kao što se to želi Hrvatima u Bosni i Hercegovini”, rekao je kardinal Puljić u propovijedi na misi u povodu 560. obljetnice prvoga spomena općine Žepče.

Puljić je aludirao na najnoviji znak nejednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini nakon što je prema izbornom zakonu proglašenim protuustavnim u Predsjedništvo BiH za hrvatskog člana glasovima Bošnjaka izabran Željko Komšić, probošnjački političar hrvatskih korijena.

Nakon izbora 7. listopada američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack konstatirala kako je izbor Komšića u Predsjedništvo BiH zakonit i sukladan ustavu.

Kardinal Puljić je dodao kako Hrvati i katolička vjera nisu bili uništeni ni u vrijeme turske vladavine ni komunističkog režima, pa “neće ni danas u prljavim političkim igrama i stranačkim prepucavanjima u BiH”.

“Ni jedan narod neće imati sreće ako uništi drugi narod, a to se događa u BiH. Puno toga moramo ispraviti, ali naša katolička vjera je naš put za budućnost Hrvata u BiH”, poručio je u propovijedi sarajevski nadbiskup.

“Teška su vremena i pitate se što će biti s nama Hrvatima u BiH. To je vrlo prljava politička igra, ne samo domaćih politika nego i svjetskih moćnika koji žele hrvatskome narodu ogaditi Bosnu i Hercegovinu, ogaditi naše korijene i ognjišta, našu vjeru i identitet, i to sve pod okriljem zakona”, dodao je.

Pozvao je vjernike da se snažnije vezuju uz katoličku vjeru i korijene.
“Neće nas Hrvate u BiH spasiti nikakva politika, nego naša katolička vjera i naša hrabrost, vjernost i vjerodostojnost”, poručio je Puljić. Pozvao je vjernike na ustrajnost i zajedništvo u turbulentnim vremenima kada je ‘pred ispitom sve hrvatsko’.

(Hina)

Međunarodni je plan iskorjenjivanje Hrvata-katolika iz BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Kardinal Puljić o izborima u BiH: Tužan sam, Međunarodna zajednica učini krive poteze pa ostavi domaćina

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u izjavi za Hrvatski katolički radio osvrnuo se na nedjeljne izbore u BiH.

Izbori su plod Izbornog zakona. To je najveći problem, što je taj zakon takav da se drugome narodu može izabrati predstavnika. Jasno da će to stvoriti nezadovoljstvo kod ljudi. Međutim, dok se Izborni zakon ne promijeni, stvorena je takva situacija kakva jest. Očekujemo da će i međunarodni čelnici i domaći ljudi shvatiti da se ne može ovakvim putem stvarati zadovoljstvo suživota i suradnje.

Očekujem da se to što prije riješi, a meni je prihvatiti zakone i živjeti po njima, osim ondje gdje su protiv morala, savjesti i Božjega zakona. U tom duhu se moram postaviti.

Međutim, očekujem odgovornost i Međunarodne zajednice i domaćih političara. Tužan sam, jer Međunarodna zajednica učini mnoge krive poteze, pa ostavi domaćima da rješavaju. A da su domaći to mogli riješiti, ne bi trebali Međunarodnu zajednicu, kazao je vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić nakon svete mise koju je sinoć predvodio u Župi i svetištu Gospe brze pomoći u Slavonskom Brodu.

Povod njegovom dolasku je proslava 8.dana u mjesecu kao dana čašćenja Gospe od brze pomoći.

 

PETROV OŠTRO PORUČIO: ‘Komšić ne smije biti primljen u Zagreb!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari