Connect with us

Religija i Vjera

Kardinal Vinko Puljić: U ovom vremenu, puno je toga što nas kao narod izjeda

Objavljeno

on

Davor Visnjic/PIXSELL

Ne bojmo se života nego prihvaćajmo i odgajajmo djecu s vjerom i ljubavlju. Ne plašimo se svoje zemlje, jer se isplati u njoj ostati i za nju se boriti. Ne popuštajmo zlu, volimo svoje i poštujmo tuđe – poručio je danas u Sarajevu nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

“Različit je pogled na današnje vrijeme bolesnika koji se liječi po našim zdravstvenim ustanovma, od onoga koji plaća svoje liječenje u inozemstvu. Kao nadbiskupu mi se teško obraćati svimas na isti način. Svjestan sam da u ovoj zemlju sit gladnog ne razumije, a gladan sitom ne vjeruje. Stavljam se na stranu onih kojima je potrebna riječ utjehe i ohrabrenja”, kazao je Puljić i dodao:

“Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama uz Božju pomoć doći do boljih vremena, vjerujemo da se isplati živjeti časno i pošteno kako bi Bog mira bio s nama. U ovom vremenu, puno je toga što nas kao narod izjeda. U zadnje vrijeme nas izjeda demografska hrđa, sve je manje dječijeg smijeha i plača u našim obiteljima. Zaboravljamo dobro poznatu dječiju graju u školama i sve rjeđe viđamo razigranu djecu na ulicama.

Postajemo staračka nacija koju ne čeka lijepa budućnost. Naš podmladak se nepovratno seli u druge zemlje, a niko se ne smatra odgovornim za to. Očita je nestabilnost na svim poljima naših života, što dodatno potiče mlade ljude da bježe iz vlastite zemlje. Izjeda nas i korupcijska hrđa od koje zakazuje zdravstvo, manipulizira školstvo. Kome da se požali bolesnik, obespravljeni, čemu da se nadaju školarci?”, poručio je Puljić.

“Mnogo je toga u našem društvu što nagriza hrđa, a svjesni smo da su nam neke vitalne funkcije davno zahrđale. U zemlji ruda, šuma i pitke vode nestala je strategija. Zakazala nam je privreda i stočarstvo. U zemlji pašnjaka smo izgubili svoja stada i blago, kako narod kaže a suvremena tehnologija nam je postala skoro nepoznat pojam. U zemlji mladeži, umjesto sporta su se uvukli poroci alkohola i droge. Sve nas ovo tjera na zaključak da je ovo zemlja nazadka, a ne napretka”, kazao je Puljić.

“Poslovica veli: Zar će glava tražiti mirisno cvijeće, kada trbuh traži šaku riže. Ne može se očekivati poštivanje prava drugačijih u zemlji u kojoj vladaju surovi bogataši. Korupcija i najmudrije ribe tjera na udicu podmićivanja i kriminala.

Dok god se ovu zemlju bude potkradalo a ne izgrađivalo, bićemo sve veći neprijatelji jer jaz između onih koji stječu i onih od kojih se otima postaće razlog trajne nestabilnosti ove zemlje. Naša se politička orijentacija mora okrenuti od otimalačke do skromne, savjesne i transparentne. Svi se moramo preobraziti u skromno, čestito i radino društvo kojeg će se naši mladi ponositi, a ne odricati u nekom drugom i boljem svijetu”, istakao je.

“Božjom snagom naša dobrota trijumfira nad zlom, našim poštenjem se iskorjenjuje lopovluk, a nada nas čuva od ovozemaljskih interesa”.

– Draga braćo i sestre, vjerujmo da ćemo zajedničkim snagama, uz Božiju pomoć, doći do boljih vremena. Vjerujmo da se isplati živjeti časno i pošteno kako bi “Bog Mira bio s nama” – zaključio je kardinal Puljić u uskršnjoj poruci.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari