Pratite nas

Religija i Vjera

Kardinalova poruka na početku školske i vjeronaučne godine

Objavljeno

na

Kako običava, Vinko kard. Puljić, vrhbosanski nadbiskup metropolita uz početak nove školske i vjeronaučne godine uputio je svoju poruku naslovljenu „Zašto školski vjeronauk i župna kateheza?“, koju Nedjelja.ba donosi u cijelosti.

“Na početku nove školske i vjeronaučne godine sve nas pozivam da se ne oglušimo na Isusov poziv i ne budemo zapreka i smetnja mladima i djeci da se približe Isusu. Iako umoran, kada su učenici priječili majkama da mu donose djecu, Isus je uzviknuo: Pustite malene k meni, takvih je kraljevstvo nebesko. Vas dragi roditelji i odgojitelji pozivam da shvatite i prihvatite koliko je važna pouka u vjeri i da je vaša zadaća omogućiti vašoj djeci i mladima da upoznaju Isusa.

Uvjeren sam da se ne može zavoljeti ono što se ne poznaje. Vi ste prvi učitelji vjere svojoj djeci prije svega svojim vjerničkim stavom i primjerom života. Uz vaše svjedočenje i prenošenje vjere djeci i mladima treba pružiti cjelovit rast u spoznaji. To je odgovor na pitanje zašto vjeronauk u školi. Školski vjeronauk smo uveli, da uz ostale spoznaje koje školski sustav pruža, djeci pomogne da upoznaju vjeru i susretnu se s osobom Isusa Krista, njegovom objavom i djelom spasenja.

Prevažno je da svaki roditelj ili staratelj upiše svoje dijete na školski vjeronauk i pomaže mu da njegova spoznaja postupno prerasta u životno uvjerenje koje će se pokazivati i dokazivati životom vjere. Svaki roditelj kojemu je stalo da baštinu vjere prenese svojoj djeci, uz obiteljski odgoj u vjeri, vodit će brigu i o školskom vjeronauku svoga djeteta. Župni vjeronauk djecu i mlade uvodi u život vjere i omogućuje da ona spoznaja koju su stekli na školskom vjeronauku polako prerasta u samostalno prakticiranje vjere i da se na taj način djeca i mladi ugrađuju u zajednicu vjernika.

Na određeni način i školski vjeronauk i župna kateheza vode k istom cilju: prakticiranje svoje vjere. Ukoliko vjeronauk ne usmjerava djecu i mlade k slavlju nedjeljne mise vrlo je upitno koliko je to uistinu rast u spoznaji i spremnosti živjeti tu spoznaju. Posebnu poruku upućujem vama dragi vjeroučitelji i katehete kojima sam povjerio poslanje da pomažete djeci i mladima upoznati i slijediti Isusa.

Najuvjerljivije ćete prenijeti poruku Evanđelja svojim svjedočkim vjerničkim životom. Nije najvažnije da vjeroučenici nešto nauče napamet. Važnije je da ono što su naučili pretoče u život. Pomognite djeci i mladima da zavole Boga, da u Isusu prepoznaju prijatelja, da zavole Crkvu i svoju vjeru. Ako budu istinski zavoljeli taj put, onda će i spoznaja biti učinkovita.

Ono što nauče na školskom vjeronauku bit će učinkovito samo ako zavole Isusa i ako Evanđelje postane njihov životni program. Vama, draga djeco i mladi, upućujem pastirsku riječ i iskreni poziv da otvorite svoja srca i oduševite se za Isusa koji može ispuniti vaša mlada srca i dati smisao vašem životnom hodu. Upoznajte kroz školski vjeronauk i župnu katehezu Isusa koji vam je iskreni prijatelj i koji vas voli više od vaših roditelja.

Posvjedočite dolaskom na nedjeljnu svetu misu da vam je stalo do Isusa. Svojim oduševljenjem za Isusa postajete mladi misionari, svjedoci vjere. U ovoj misijskoj godini neka vas zahvati taj žar vjere kako bi svoje mladenačko oduševljenje prenijeli mnogim starijima koji su taj žar izgubili ili su posustali u svojoj vjeri. Narodna poslovica kaže da se dan poznaje po jutru.

Vaša mladost je jutro života i neka to jutro života bude obasjano Onim koji je za sebe rekao da je svjetlo svijeta. Roditeljima molim i želim milosne odgovornosti i zauzetosti u prenošenju vjere djeci i mladima. Vjeroučiteljima molim i želim poletnog svjedočenja dok tumače i prenose pouku u vjeri.

Braći misnicima molim i želim povjerenje i otvorenost za plodnu suradnju s roditeljima i vjeroučiteljima u zadaći odgoja u vjeri naših budućih generacija. Vama draga djeco i mladi molim i želim obilje nutarnjeg svjetla da Isusa upoznate, zavolite i oduševljeno ga slijedite svjedočeći to svojim redovnim slavljem nedjeljne svete mise.

Na početku još jedne školske i vjeronaučne godine, na sve zazivam obilje blagoslova, molim zagovor i zaštitu nebeske Majke i sve najsrdačnije pozdravljam”, poručio je kardinal Vinko Puljić.

 

Kardinal Puljić: Bez jednakopravnosti Hrvata BiH neće biti stabilna

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Biskupi o ćirilici u Vukovaru: Treba puno mudrosti da se ‘na rane koje još nisu zacijeljene ne otvaraju nove rane’

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

HBK: Biskupi raspravljali o kurikulumu za katoličke škole i ekumenizmu

Hrvatski biskupi raspravljali su u protekla tri dana na redovitom plenarnom 59. zasjedanju Sabora Hrvatske biskupske konferencije (HBK)  o ekumenizmu i kurikulu katoličkih škola, a na konferenciji za novinare komentirali su i neke aktualnosti.

Požeški biskup mons. Antun Škvorčević predstavio je prijedlog kurikula za katoličke osnovne i srednje škole, što je nadopuna nacionalnom kurikulumu.

“Na temelju onoga što je na nacionalnoj razini postalo obvezno, katolička crkva je nastojala na temelju ugovora države i Svete stolice oblikovati svoju nadopunu, na način da se definiraju posebnosti i identitet katoličkih škola”, napomenuo je.

Po njegovim riječima, prihvatili su izazov otvorenosti nacionalnog kurikuluma pa su učitelji i nastavnici iz katoličkih osnovnih i srednjih škola izradili radni dokument koji je predstavljen svim ravnateljima katoličkih škola.

Neki od ciljeva dokumenta su, među ostalim, izgradnja identiteta katoličkih škola te učenika u svjetlu evanđelja, za svaki predmet napravljeni su uvodni tekstovi i opći odgojno-obrazovni ishodi koji se mogu koristiti, uz popis korisne literature.

Tekuće školske godine provodit će se eksperimentalni kurikulum u katoličkim školama, nadopunjavat će se na temelju iskustva i na kraju godine napraviti revizija i konačni tekst. “Za iduću godinu ćemo imati konačno oblikovanu nadopunu kurikula za katoličke škole”, najavio je Škvorčević.

Vijeće za ekumenizam i dijalog, na čelu sa Škvorčevićem, pripremilo je nacrt Pisma za vjernike katolike i druge kršćane dobre volje, s obzirom da ekumenska ideja doživljava određeni zamor, ističući da ekumenizam pitanje vjere, ne politike ili nacije. “Kod nas ima poimanja da je to strategija katoličke crkve za političke ili nacionalne ciljeve, pa odmah nastaje nesporazum”, rekao je.

“Oni koji vjernički pristupaju tom pitanju nisu se umorili nego od biskupa očekuju jasnu riječ i mi to želimo ovim dokumentom koji želi ostati na načelnoj razini, dati smjernice i poticaje na temelju onoga što o ekumenizmu misli i zastupa katolička crkva u svojim službenim dokumentima. Ovaj dokument će olakšati razumijevanje tog područja ne samo što se tiče crkve nego i šire, postojat će dokument koji je okosnica za naš razgovor o tome”, istaknuo je.

Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić je predstavio prijevod dokumenta Kongregacije za katolički odgoj o rodnoj ideologiji pod nazivom “Muško i žensko stvori ih – put dijaloga o pitanju roda u odgoju”, koji je objavila kongregacija za katolički odgoj 10. lipnja, sada je preveden na hrvatski i uskoro će biti tiskan.

“Dokument ima za cilj pomoći onima koji djeluju na području odgoja i obrazovanja, prije svega u katoličkim školama i vjernicima u državnim školama kada je u pitanju ljudska seksualnost”, rekao je Križić.

Prema tom dokumentu, rodna ideologija donijela je kulturnu dezorijentaciju. Dokument ima tri djela – slušanje, razmišljanje i prijedlozi, a  naglasak je na tome da se tom ideologijom negira prirodna razliku muškarca i žene te dokida antropološki temelj obitelji.

Križić smatra da je najveći problem što ta ideologija niječe naravnu različitost i uzajamnost muškarca i žene te nameće društvo bez razlika između spolova, te manipulira onime što je priroda.

Dokument stavlja naglasak na točke susreta, prije svega borbu protiv svake diskriminacije, ravnopravnost muškarca i žene, odgoj djece i mladih u toleranciji različitosti s obzirom na rasu, vjeru afektivne sklonosti, te promicanje ženskih vrijednosti i njihovom doprinosu u odgoju.

Dodao je da crkva prije svega nudi kršćansku antropologiju koja je utemeljena na činjenici da čovjek poštuje prirodu, naglašava ulogu obitelji u odgoju djece, kao i škole te društva, jer se ne može nametnuti samo jedan oblik odgoja u školama, već roditelji moraju biti pitani o tome, a i sama znanost se treba izjasniti.

Biskupi o aktualnostima

Novinare je zanimalo kakav je stav crkve o štrajku učitelja, iako katoličke osnovne i srednje škole nisu u štrajku.

“Traženje prava svakoga djelatnika i radnika, osobito onih koji smatraju da su ponešto zakinuti sasvim je legitimno, ali na drugoj strani je pitanje tražimo li nešto što je nemoguće”, rekao je biskup Škvorčević.

“Mi kao vjernici trebamo izraziti solidarnost na drugi način koji ne isključuje i ovaj, ali nije štrajkaški, postoje mogućnosti i mi ćemo o tome raspraviti s ravnateljima katoličkih škola pa vidjeti što možemo na ovo pitanje još čvršće zastupati”, dodao je.

Djelatnici katoličkih škola nisu potpisnici kolektivnih ugovora i nemaju te mehanizme, ali imaju neke druge.

“Nije dobro da mi kažemo za ili protiv, jer imamo svoju specifičnost, i u tom smislu, ne da smo protiv radničke borbe za prava i dostojanstva, nego metode, puta koji ćemo upotrijebiti za postizanje svojih prava”, ustvrdio je.

Na pitanje novinara izjašnjava li se crkva dovoljno o nasilju nad ženama ili nacionalnim manjinama, biskupi su rekli da je pitanje gdje se to može reći, a u zadarskom slučaju premalo je detalja, iako ovdje “nema nikakvog opravdanja o nasilju”.

Biskup Škvorčević je ustvrdio da su jasna polazišta crkve, no pita se je li oportuno da ona odmah osuđuje. “Katkad se od crkve očekuje da bude arbitar, ona to nije i ne može biti. Znamo što je čovjek u svojoj idealnoj koncepciji, treba osuditi onoga tko čini zlo, nekoga može smetati da nismo osudili, no to nije naša prva zadaća, naša je zadaća i u najtežim situacijama promicati dostojanstvo čovjekovo jer i oni najgori imaju pravo na dostojanstvo”, dodao je.

Upitani o tome da se biskupi protive ukidanju Dana neovisnosti, što se pisalo u Glasu Koncila, biskupi kažu da je to mišljenje glavnog urednika, a na plenumu se o tome nije raspravljalo. “To je pitanje društvene zajednice, onih kojima smo povjerili da promisle što je dobro, a što nije za hrvatsko društvo, da su u pitanju crkveni blagdani, onda bismo se uključili ovako ne”, kazao je.

Za slučaj ćirilice u Vukovaru, biskupi su rekli kako treba puno mudrosti da se “na rane koje još nisu zacijljene ne otvaraju nove rane”, no pitanje je kako liječiti tu situaciju, s osjećajima za obje strane, koje su ranjene i imaju problema. (Hina)

 

SDSS-ovac Penavi dao statut na ćirilici, on ga bacio na pod

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Nuncij G. Lingua: Hrvati su narod duboke katoličke tradicije i vjernosti Svetoj Stolici

Objavljeno

na

Objavio

Novi apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua na početku svoje misije u Hrvatskoj služio je u četvrtak euharistiju u Zagrebačkoj katedrali istaknuvši kako su Hrvati narod duboke katoličke tradicije i vjernosti Svetoj Stolici.

Prije početka euharistije nadbiskup Lingua predao je pismo državnoga tajnika Svete Stolice Pietra Parolina u kojem on poziva hrvatske biskupe da novoga nuncija prate u njegovoj službi.

Misi su, među ostalima, nazočili i predstavnici državne vlasti među kojima i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, Mate Granić kao izaslanik predsjednice Republike, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kao i brojni predstavnici diplomatskoga zbora.

Lingua je vjernike pozvao na zajedništvo i sklad jer, naglasio je, zajedništvo s Bogom ovisi o zajedništvu s braćom.
“Evo nas na grobu onoga koji je častio ljubav Kristove Crkve”, rekao je dodavši kako zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac nije oklijevao suočiti se s tužiteljima zbog svoje vjernosti Bogu i Crkvi.

Podsjetio je na Stepnčevo pismo vjernicima iz 1957. godine, u kojem, kako je naveo, poručuje vjernicima svoje nadbiskupije da ostanu vjerni Kristovoj Crkvi.

Svjetski rat, pisao je Stepinac, odgodio je jubilarnu proslavu, ali ni rat, ni mir, ni sreća ni nesreća ne smiju nas pokolebati u našoj odlučnoj vjeri da ostanemo vjerni Kristovoj Crkvi i Petrovoj stolici, podsjetio je Lingua.

“Mnogi se pitaju još zašto blaženi Alojzije nije kanoniziran, rekao sam kanoniziran, a ne svet, jer on je već svet”, rekao je. Nedavno je, kazao je, kleknuo pred njegoviom grobom, počeo razgovarati s njim upitavši ga: mogu li učiniti nešto da se prepozna tvoja svetost?

“Učinilo mi se da ga vrlo jasno čujem i neprestano mi ponavlja: Ne brini za moju svetost, brini za svoju!”, rekao je.
To je ono, poručio je, što on traži od svakoga od nas te dodao kako je tu svetost prije njega posvjedočio Sv. Nikola Tavelić, Sveti Marko Križevčanin, Sv. Leopold Bogdan Mandić, Bl. Marija od Propetog Isusa Petković, Bl. Ivan Merz, Bl. Miroslav Bulešić i mnogi drugi poznati i manje poznati sveci koji su živjeli i žive među nama.

Novi nuncij Lingua na početku svoje misije u Hrvatskoj služio je euharistiju u nazočnosti članove Hrvatske biskupske konferencije (HBK) koji od 16. do 18. listopada sudjeluju na redovitom, plenarnom 59. zasjedanju Sabora HBK pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari