Connect with us

BiH

Karić: Realno je da koridor 5C bude izgrađen do 2022. godine

Objavljeno

-

Na konferenciji za novinare u Sarajevu povodom isteka mandata Uprave JP Autoceste FBiH, Karić je prezentirao četverogodišnji rad te uprave (2011. – 2015.) i projekte koje su pripremili.
Direktor JP Autoceste Federacije BiH Ensad Karić izjavio je danas da je dobit za prethodne četiri godine poduzeća bila 303 milijuna KM, a ukupne investicije su iznosile 1,25 milijardi KM.

[ad id=”68099″]

Na konferenciji za novinare u Sarajevu povodom isteka mandata Uprave JP Autoceste FBiH, Karić je prezentirao četverogodišnji rad te uprave (2011. – 2015.) i projekte koje su pripremili.
Istaknuo je da je realizirano deset projekata, odnosno pušteno u promet 102 kilometra autoceste.

Angažirano je bilo 5.000 domaćih radnika i više od 90 domaćih kompanija i završeno 35 posto koridora 5-C. U tom razdoblju, kako je dodao, imali su mnoge izazove.
”Poseban izazov za JP Autoceste FBiH je bio rješenje višegodišnjeg problema tunela Vijenac, odnosno tunela 1. mart.

Uspješno smo prevazišli krizu stečaja kompanije “Primorje”, dodijelili posao domaćim kompanijama koje su prvi put stekle reference za izgradnju tunela na autocesti. Uspješno smo realizirali projekt, a uz to naplatili penale u visini 22 milijuna KM slovenskim kompanijama”, kazao je Karić.
Također, preuzeli su izgradnju dijela Sarajevske zaobilaznice od Butila do Vlakova, iako to nije bilo u njihovoj nadležnosti.

Taj posao su, kako je kazao Karić, završili iz vlastitih sredstava i spojili 80 kilometara moderne autoceste. Ova uprava je pripremila i novi investicijski ciklus. Karić je naveo da su osigurali dodatnih 600 milijuna KM za nastavak izgradnje autoceste od međunarodnih financijskih institucija.
Riječ je o dionicama: Počitelj – Međugorje (200 milijuna KM osigurano, dužina 11 kilometara), LOT 2 Zenica jug – Zenica sjever (220 milijuna KM, dužine osam kilometara), Drivuša – Klopče (60 milijuna KM, dužine tri kilometra), te Počitelj – Buna i LOT 3 Zenica jug – Zenica sjever (120 milijuna KM, dužine sedam, odnosno tri kilometra).
”Do kraja godine možemo početi s nastavkom izgradnje dionice autoceste Zenica jug – Zenica sjever ukupne dužine 12 km i u tijeku je tenderska procedura za izgradnju te dionice.

Sredstva za izgradnju dionice Zenica jug – Zenica sjever su predvođena od OFID fonda u visini 120 milijuna KM, Kuvajtskog fonda u visini od 100 milijuna KM i 60 milijuna KM od EBRD-a”, kazao je Karić.
Što se tiče dionice Počitelj – Međugorje, duge 11 kilometara, na kojoj se nalazi najduži most na koridoru 5-C, most Počitelj dug gotovo jedan kilometar, sredstva su osigurana od Europske investicijske banke od 200 milijuna KM.

Na dionici od Tarčina do Konjica, tijekom ove godine bit će završena eksproprijacija zemljišta. Završen je glavni projekt, a tijekom ove godine JP Autoceste FBiH će aplicirati za iznalaženje financijskih sredstava kod međunarodnih institucija.
”Jedna od najznačajnijih aktivnosti JP Autoceste FBiH je optimizacija trase Konjic – Mostar sjever.

Novim položajem trase autoceste koja prolazi kroz planinu Prenj omogućava se da ova dionica bude prihvatljivija za financiranje. JP Autoceste FBiH predložilo je Vladi FBiH novi položaj trase, točnije skraćenje trase za 14 kilometara čime će se ostvariti uštede od 300 milijuna eura”, istaknuo je Karić.
Dodao je da su svake godine stipendirali najuspješnije studente iz oblasti koje su vezane za koridor 5-C, kao i da su izgradili 80 kilometara regionalnih i lokalnih cesta.
”Ono što želim istaknuti jeste da smo završili izgradnju 35 posto koridora 5-C, ali isto tako pripremili novi investicijski ciklus 80 kilometara autoceste i osigurali financijska sredstva za njihovu izgradnju u visini 600 milijuna KM.

Na novoj Upravi JP Autoceste FBiH i Vladi Federacije BiH je da nove projekte započne do kraja ove i početkom iduće godine. Želim im puno uspjeha i sreće i stavljam im se na raspolaganje u svakom momentu u vezi s razmjenom iskustva, s izazovima i problemima s kojima smo se mi suočavali”, rezimirao je Karić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas