Connect with us

Iz Svijeta

Karl Erjavec: Hrvatska ne ispunjava uvjete za članstvo u OECD-u

Objavljeno

on

Foto: Hina

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavev ustvrdio je kako Hrvatska ne zadovoljava uvjete za članstvo u OECD-u.

Karl Erjavec, ministar vanjskih poslova Slovenije, demantirao je tvrdnje kako kako je Europska komisija od Mađarske i Slovenije zatražila da zaustave blokadu članstva Hrvatske u Organizaciji za gospodarski razvoj i suradnju (OECD).

“Mislim da je riječ o medijskom spinu koji provodi Hrvatska. Nismo službeno dobili nikakav zahtjev da ne blokiramo Hrvatsku u pristupanju OECD-u. Iako je istina da u Europskoj uniji vrijedi načelo solidarnosti kad neka članica želi ući u neku međunarodnu organizaciju, da ostale članice to podupru.

Ovdje je ipak riječ o posebnom slučaju jer je jedan od uvjeta za članstvo u OECD-u i vladavina prava, poštivanje međunarodnih sporazuma, što je posebno važno za gospodarsku suradnju, investicije i sigurnost poslovanja.

Prema informacijama koje imamo, Hrvatska je loše pripremljena i u ovom trenutku ne ispunjava ni sve potrebne uvjete”, izjavio je Erjavec, piše slovenski 24ur.

Kad je riječ o tužbi protiv Hrvatske koju Slovenija namjerava podići pred Sudom Europske unije u Luksemburgu, Erjavec vjeruje da će ona biti dostavljena Europskoj komisiji prije posjeta hrvatskoga premijera Plenkovića Bruxellesu u veljači.

“Čini mi se da je ispravno da se Europska komisija detaljno upozna s našima argumentima i zašto mislimo da Hrvatska krši međunarodno pravo i pravo Europske unije. Postupak je takav da prije nego uložimo tužbu pred Sudom EU o njoj trebamo obavijestiti Europsku komisiju.

Kad pošaljemo tužbu i informaciju o njoj Europskoj komisiji, ta ista tužba bit će poslana i Sudu Europske unije, ako Europska komisija ne odluči da dalje vodi taj postupak u ime Slovenije”, pojasnio je šef slovenske diplomacije Karl Erjavec.

Izrazio je zadovoljstvo što u zadnje vrijeme nema incidenata u Piranskom zaljevu, ocijenivši da je to rezultat novčanih kazni koje su slovenski inspektori počeli izdavati hrvatskim ribarima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari