Connect with us

Politika

Karolina Vidović Krišto: Hrvatski mediji – može li niže?

Objavljeno

-

Današnja konferencija za medije Zdravka Marića sigurno će jednom, kada u hrvatskim medijima budu vladali profesionalnost i transparentnost, biti zabilježena kao jedan od sramotnijih medijskih događaja, ocijenila je Karolina Vinović Krišto.

Ministar financija po svom opisu posla upoznat je sa svim kretanjima u financijama i gospodarstvu, iz jednostavnog razloga što je nadređen službama koje nadziru cijelo gospodarstvo i građane.

U Hrvatskoj nepravilnosti nisu sporedna pojava, i nemoguće je ne primijetiti nepravilnosti. Zlouporabe moćnika u Hrvatskoj su tolike da ugrožavaju sam opstanak Države.

Dokaz ovomu je i današnje uhićenje bivšeg ministra Tomislava Tolušića, kao i uhićenje njegove bivše kolegice Gabrijele Žalac. Model djelovanja hrvatskih ministara je takav da, ukoliko se na njih primijene normalni standardi poštivanja zakona – oni završe u zatvoru.

Ostali ministri (koji rade kao Žalac i Tolušić) i dalje su na funkcijama, a ne pod istragom, zato što je za njih nadležan DORH, a ne europski istražitelji.
I upravo je tu nedvojbena uloga ministra financija, u ovom slučaju, Zdravka Marića, jer on kroz različite inspekcijske službe kao što su proračunski nadzor, Ured za sprječavanje pranja novca te već spomenuta Porezna uprava, točno ima pregled kamo ide i na koji se način otuđuje novac hrvatskih poreznih obveznika.

U mandatu Zdravka Marića kao ministra financija standard hrvatskih građana dramatično se pogoršao. Njegove reforme su obična fikcija i uopće ne postoje, one se mogu zvati reformama samo zbog nedostatka kritičnosti medija.

Rezultat njegovih reformi je i vijest koju sam neki dan saznala od jednog prijatelja iz Njemačke, koji mi je pun gorčine ispričao događaj s recepcije jednog münhenskog hotela: susreo je mlađu gospođu koja mu je ispričala kako je prije 4 mjeseca iselila iz Zagreba, diplomirana inženjerka građevine, a sada radi na recepciji – zbog uvjeta rada u Hrvatskoj, ona i muž su doselili u München.
Hrvatska se gospodarski razara, a ministar financija ima ključnu ulogu u procesu tog razaranja.

Hrvatska je nekada imala vrhunsku građevinsku operativu. Danas nam Pelješki most grade Kinezi, a pruge tvrtka iz Republike srpske, točnije iz sela Milorada Dodika, izvjesnih Laktaša.

O lošem stanju u zdravstvu, poljoprivredi, znanosti, obrazovanju, policiji, vojsci, pa i samoj toj Poreznoj upravi nema potrebe govoriti. Posljedice rada tog ministra financija su te da su nam namirnice skuplje nego u Austriji, a u mnogim segmentima skuplje nego u Njemačkoj. Zbog lošeg stanja u gospodarstvu i niskih plaća, iz Hrvatske je iselilo 12% stanovništva. Za taj demografski slom nisu odgovorni marsovci, već oni koji upravljaju Hrvatskom, a oni se zovu vlada.

Sve vlade naših partnera u EU traže rješenja za svoje građane, a kod nas Plenković, kao da je pod utjecajem nekih sredstava, govori kako nam je bolje nego ikad; Marić danas kaže da je vlada ostvarila svoje strateške ciljeve – i zato on odlazi. Ovo je vrijeđanje inteligencije hrvatskih građana.
Novinari koji su bili na toj konferenciji za medije, na sve te nebulozne izjave Marića postavljaju takva pitanja (uz nekoliko časnih iznimki) da je ta konferencija izgledala kao loša sapunica.

Pitanja novinara bila su puna divljenja za, navodno, velike rezultate tog ministra, bez da su inzistirali da im kaže stvarni razlog svoga odlaska, kao ni da odgovori na cijeli niz slučajeva njegove osobne upletenosti u korupciju te njegove zaštite korupcije.
Danas je Boris Johnson odstupio s čelnog mjesta svoje stranke, a uslijed pritiska svojih stranačkih kolega koji su svojim ostavkama prisilili Johnsona da odstupi zbog kršenja bontona u svome radu.

To je tomu tako jer Velika Britanija ima medije koji istražuju, postavljaju pitanja i drže se elementarnih profesionalnih postulata u svome radu.
Hrvatski mediji dio su koruptnog lanca, jer im vlada putem različitih kanala dostavlja novce poreznih obveznika, a zauzvrat ti mediji ne smiju istraživati, ne smiju utvrđivati činjenice, ne smiju postavljati zdravo razumna pitanja.
Slična konferencija za medija bila je prije 13 godina, 1. srpnja 2009., kada su novinari isto postavljali neumjesno jalova pitanja, puna razumijevanja za „velikog vođu“ Sanadera.

Isti ti mediji su samo nekoliko mjeseci istog tog Sanadera politički secirali, pa mu čak i pripisivali grijehe koje nije mogao sam napraviti.
Hrvatskoj ne trebaju dirigirani, korumpirani mediji, jer dio stabilne demokracije jesu neovisni i profesionalni mediji.

Danas Hrvatska ima sramotnu situaciju u medijima, i zato je obveza svake demokratske i domoljubne osobe u Hrvatskoj boriti se za uspostavu vladavine prava i jednakosti pred zakonom, jer u takvim društvenim okolnostima svatko radi svoj posao – političari svoj, mediji svoj, a rezultat takvih odnosa su zadovoljni građani.
Jer, država postoji kako bi omogućila sigurnost i spokoj svojim državljanima.

Karolina Vidović Krišto/facebook

Marić: Najbolje je vrijeme za odlazak, nemam dogovoren angažman

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari