Pratite nas

Pregled

Karolina Vidović Krišto – Jasenovac, manipulacije i širenje lažnih podataka

Objavljeno

na

Koliko odabir riječi i način formulacije može poslužiti u svrhu manipulacija, politička komentatorica Karolina Vidović Krišto vjerno je predočila u dva primjera.

ZAKON PROTIV ŠIRENJA LAŽNIH PODATAKA, INSINUACIJA I KRIVOTVORENIH FORMULACIJA

Poljska je izglasovala zakon kojim će se ubuduće kažnjavati formulacija “poljski koncentracijski logori”. Ako netko njemačke nacističke logore smrti u Poljskoj lažno nazove “poljskim logorima” Poljska predviđa novčane i kazne zatvora do tri godine. Poljski predsjednik Andžej Duda naglasio je kako svatko ima pravo iz osobnog iskustva ili na temelju relevantnih istraživanja govoriti istinu o zločinima i sramotnim djelima od strane Poljaka, kaže Vidović Krišto. Međutim, naglasila je kako će Poljska kažnjavati sve koji njemačke logore u tada okupiranoj Poljskoj nazivaju “poljskim logorima”, kao i one koji “poljskoj naciji ili poljskoj državi” nastoje pripisati suodgovornost za nacističke zločine. Mediji pišu o upozorenjima od strane Izraela i SAD-a, koje kažu da brinu za slobodu govora te strahuju od moguće zloupotrebe ovog zakona za negaciju holokausta. Ipak, izdvojila je Vidović Krišto, glasnogovornica State Departmenta potvrdila je kako razumije da su izrazi poput “poljski logori smrti” netočni te da mogu dovesti do povreda i zabluda. KAŽNJAVANJE U SVRHU OČUVANJA ISTINE I POVIJESNIH ČINJENICA Zamjenika poljskog veleposlanika ističe kako se ovim zakonom neće brisati povijest nego, naprotiv, čuvati i očuvati povijesne činjenice i istina o holokaustu, te kako će se ovim zakonom spriječiti iskrivljavanje povijesti.

JASENOVAC – NITKO (JOŠ) NE KAŽNJAVA ŠIRENJE LAŽNIH PODATAKA I BLAĆENJE HRVATSKE NACIJE

Vidović Krišto izdvojila je članak u jednom od medija u Republici Srbiji koji prenosi pojedine izložbene eksponate o Jasenovcu predstavljene u UN-u u New Yorku. Među ostalim, tu je eksponat na kojem je uz potresne fotografije izgladnjelih logoraša istaknuta i fotografija blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, a iznad tih fotografija stoji veliki naslov: Jasenovac – „The most brutal and most notorious out of all 8 extermination camps in WW 2“. (“Jasenovac – Najbrutalniji i najozloglašeniji od svih 8 logora istrebljenja u Drugom Svjetskom ratu“.) Vidović Krišto napomenula je kako je ovo prvi put da se Jasenovac naziva “logorom istrebljenja”. Uz navod kako broj žrtava nikada nije utvrđen, u nastavku se ističe falsificiran podatak državne komisije Jugoslavije iz 1946. o 500 000 do 600 000 ubijenih u Jasenovcu. Vidović Krišto je istaknula jednu bizarnu podudarnost – bivša totalitarna Jugoslavija jedna je od rijetkih zemalja svijeta koja nije bila potpisnica UN-ove povelje ljudskih prava. Jugokomunizam je svakodnevno, institucionalno i grubo kršio i negirao temeljna ljudska prava. Danas, 2018. godine, u tom istom UN-u predstavljena je izložba u kojoj se promiču krivotvorine upravo tog osuđenog i propalog jugokomunizma. Blic prenosi kako će ova izložba biti predstavljena i u Izraelu i Vatikanu. MANIPULACIJA: BORBU PROTIV LAŽNIH PODATAKA I INSINUACIJA PROGLASITI NEGACIJOM HOLOKAUSTA!?! Vidović Krišto naglasila je i očitu paralelu u predmetnim dvjema temama. Država Izrael izrazila je zabrinutost da bi kažnjavanje lažnog nazivanja njemačkih logora poljskima moglo dovesti do negiranja holokausta. Međutim, kako zabrana lažnog nazivanja logora može biti negacija holokausta?, upitala je Vidović Krišto. Vezano uz izložbu u Jasenovcu mediji u Republici Srbiji naslovno ističu kako Zagreb negira holokaust, uz objašnjenje: „Hrvati poriču da je Jasenovac, u kojem su ustaše ubile više od 700 tisuća Srba, Židova i Roma, bio logor smrti“. Kako upozoravanje na dokazano falsificirane podatke može biti negacija holokausta?, ponovno je upitala Vidović Krišto.

ZA REUTERS O HRVATKOJ (MANIPULATIVNO) PIŠU NOVINARI VASOVIĆ I ILIĆ Reuters je prenio kako je Hrvatska optužila Republiku Srbiju za falsificiranje povijesti u propagandne svrhe. Vidović Krišto citira autore teksta, novinare Aleksandra Vasovića i Igora Ilića, koji pišu kako su Hrvatska i Republika Srbija nastojale poboljšati odnose nakon rata, ali da su odnosi i dalje kiseli. Vasović i Ilić ne pišu o srpskoj agresiji na Hrvatsku, naglašava Vidović Krišto, nego brutalnu srpsku vojnu agresiju nazivaju neutralnom riječju „rat“, a logor u Jasenovcu ovaj novinarski dvojac za utjecajnu svjetsku novinsku agenciju nazivaju logorom istrebljenja. Drugi put prenesena formulacija – logor istrebljenja…

JASENOVAC: HRVATSKA MORA STRUČNO, SVEOBUHVATNO I ZNANSTVENO UTEMELJENO ISTRAŽITI I UTVRDITI ISTINU O JASENOVCU! Vidović Krišto zaključuje kako manipulacije o Jasenovcu neće prestati dok se ne utvrde činjenice i dok se stručno te znanstveno utemeljeno ne istraži istina o Jasenovcu. Hrvatska trpi veliku štetu. Umjesto opetovanog negiranja falsificiranih podataka, potrebno je, što je naglasila i hrvatska ministrica vanjskih poslova, povijesno i znanstveno utvrditi istinu o Jasenovcu. To ne samo da je moguće, nego je i neophodno, i hrvatska će država, vjerujem, to i učiniti, rekla je Vidović Krišto.

PROVESTI POTPUNO ISTRAŽIVANJE I POPUT POJEDINIH DRŽAVA U SVIJETU STROGO KAŽNJAVATI ŠIRENJE LAŽNIH PODATAKA I INSINUACIJA!

HRT 1, Dobro jutro Hrvatska, 2. veljače 2018.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Biskup Košić: Zrin će postati što je zavrijedio da postane

Objavljeno

na

Objavio

O završetku gradnje i blagoslovu spomen-crkve Našašća sv. Križa u Zrinu te o povijesnoj važnosti samog Zrina, u HKR-ovoj emisiji “Aktualno” urednice i voditeljice Tanje Maleš, govorio je sisački biskup Vlado Košić. Misno slavlje i blagoslov crkve na blagdan Uzvišenja sv. Križa, u subotu 14. rujna predvodito je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Dana 9. rujna 1943. nad hrvatskim pučanstvom u Zrinu počinjen je jedan od posebno teških zločina u II. svjetskom ratu. Toga su dana Zrin koji se nalazio u okruženju srpskih sela napale partizanske divizije. Muškarci koji su branili svoje domove bez milosti su poubijani, Zrin je zatim opljačkan te zapaljen, a žene i djeca su protjerani i raseljeni. Zrin je prije II. svjetskog rata imao oko 900 stanovnika, a tijekom rata i poraća ubijen je ukupno 291 stanovnik Zrina. Preživjele žene i djeca su raseljeni.

Hrvati katolici za dugih komunističkih desetljeća nisu se smjeli vratiti u svoj zavičaj, niti spomenuti da su podrijetlom iz Zrina. Prvi puta su se vratili nakon oslobođenja Pounja u “Oluji”, i na ruševinama župne crkve Sv. Katarine u Zrinu 9. rujna 1996. proslavili misu za sve žrtve zrinske pogibije.

Govoreći o završetku gradnje i blagoslovu nove spomen-crkve Našašća sv. Križa te o povijesnom značenju Zrina, biskup Košić napomenuo je da Zrin zaista ima veliko značenje za hrvatsku povijest, premda je nacionalna dimenzija zapravo potisnuta, a Zrinjani koji su bili žrtve pokolja zaboravljeni.

Košić je istaknuo da Zrin ima, ne samo lokalno, već nacionalno značenje još od 16. stoljeća. Zrin je bio mjesto gdje su prebivali Šubić i Zrinski, plemićka obitelj koja je dala istaknute vojskovođe, branitelje Hrvatske na tom području. Spomenuo je Nikolu Šubića Zrinskog, poznatog i kao branitelja Sigeta, kojim se dići cijela Hrvatska, čije ime je bilo inspiracija za poznati park Zrinjevac.

Biskup Košić rekao je da je crkva Našašća sv. Križa bila mjesto župnog života sve do 1943. kada su posljednji put zazvonila zvona župe na Zrinu. Napomenuo je također da je tamo ubijeno 291 civil. Košić navodi da, iako su partizani govorili da je zrinsko područje bilo ustaško uporište, spisi o 25 preuzetih pušaka iz tog područja dokazuju da su tamo prebivali civili, a ne vojnici. Branili su se od napada u vrijeme kada se pokušao provesti genocid nad hrvatskim narodom.

“Početkom stvaranja NDH došlo je do pobune srpskog stanovništva i već je tada bio genocid nad hrvatskim narodom. O tome svjedoče i Boričevac, Srb, Španovica, Zrin, Udbina i druga mjesta koja su bila potpuno očišćena od Hrvata. Zapravo se radi o jednom genocidnom planu. Imamo i dokumente gdje su se Talijani fašisti u Dalmaciji dogovarali s četnicima. Jedni su trebali Dalmaciju čistiti od Hrvata, a drugi zaleđe i unutrašnjost”, objasnio je biskup Košić.

Biskup se osvrnuo i na govor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović tijekom proslave dana Sisačko-moslavačke županije u kojem je istaknula Zrin kao “sijelo zaslužne hrvatske velikaške obitelji Zrinskih, ali i mjesto ubojstva i progona stotina Hrvata u rujnu 1943. godine, da bi preživjelima i njihovim potomcima jugoslavenska komunistička vlast nakon rata oduzela sva građanska prava, imovinu i zabranila povratak”. Smatra pohvalnom njenu izjavu da ta nepravda još nije ispravljena i da je vrijeme da nadležne institucije isprave ono što se može ispraviti. Sami Zrinjani već gotovo 25 godina čekaju da se nepravda ispravi te žele, kako navodi mons. Košić, da se hrvatski narod u Zrinu osjeća kao kod kuće i da katolici mogu ponosno tamo ispovijedati svoju vjeru.

Na pitanje zna li se gdje su pokopani stradali Zrinjani, Košić je rekao da izgleda da ima ljudi koji možda znaju lokaciju, ali je nisu spremni reći. Potvrdio je da su na lokaciji stare crkve, gdje je bilo i groblje, pronašli 12 leševa što je evidentirano, a žrtve su dolično i pokopane.

Tijekom svetkovine 14. rujna bit će otkrivena i ploča s popisanim žrtvama čija imena su otkrivena zahvaljujući povjesničaru, dugogodišnjem uredniku časopisa Zrin, Anti Milinoviću te Damiru Borovčaku, autoru djela Zrin – 70 godina poslije komunističkog genocida.

Biskup Košić naveo je da je, zbog svog truda i želje da se Zrin i zrinske žrtve dostojno obilježavaju i komemoriraju, u medijima nazivan čak i ‘nazi biskupom’, iako nikada nije veličao totalitarizam.

Ja sam samo rekao da su partizani počinili zločin, a novinar u svom prikazu moje kritike na račun partizana nije spomenuo da je to rečeno u Zrinu. Dakle, na vrlo konkretnom mjestu s vrlo konkretnim događajima i konkretnim žrtvama.”

Biskup je, za sve zainteresirane, objasnio kako se dolazi do Zrina. Od Kostajnice treba ići prema Dvoru uz Unu gdje se dolazi do Divuša, a 11 km sjeverno od Divuša nalazi se Zrin. Istaknuo je i da Zrin sve više postaje hodočasničkim mjestom gdje dolaze Zrinjani oplakivati svoje najmilije, ali također dolazi sve više braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske te vjeruje kako je to pokazatelj da će Zrin postati ono što je zavrijedio da postane.

(IKA)

Zrin: Vrijeme je za istinu o stradanjima hrvatskog naroda

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Ante Gotovina: Neprijatelj čovjeku ne treba

Objavljeno

na

Objavio

U Udbini se svečano otvara Središte za razvoj vođa “Marko Babić”. Ustrojeno je na inicijativu ministra obrane, a prema modelu gardijskog središta za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović Gavran”, koje je djelovalo u Šepurinama od 1994. do 2000., čiji je idejni začetnik bio general Ante Gotovina.

– Svako ima pravo da se kandidira, a narod će reći na izborima kome daje prioritet, odgovorio je novinarima Ante Gotovina na pitanje novinara kojeg predsjedničkog kandidata podržava. “Ja sam bio vojnik, a sad sam bivši vojnik i bavim se poslom koji sam odabrao, a to je ribarstvo”, kazao je kad su ga novinari pitali zašto je neutralan. Poručio je i kako “neprijatelj čovjeku ne treba”, a film General nije gledao, javlja HRT

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari