Connect with us

Politika

Karolina Vidović Krišto traži zabranu djelatnosti u Sjevernoj luci

Objavljeno

-

Foto: Hina

Saborska zastupnica i predsjednica OIP- a Karolina Vidović Krišto danas je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću uputila dopis u kojem zbog onečišćenja zraka traži da žurno naloži inspektoru i Državnom inspektoratu zabranu svih djelatnosti u Sjevernoj luci Split.

Sve tvrtke koje djeluju u sklopu Sjeverne luke Split i koje su uzročnici onečišćenja trebaju obustaviti svoj rad, dok je dužnost Državnog inspektorata da im to odmah naloži, rekla je na konferenciji za medije.

Smatra nedopustivim da državne institucije koje su plaćene da štite građane dopuštaju tvrtkama da obavljaju djelatnosti koje su dokazano štetne za okoliš, a prvenstveno za zdravlje građana.

U Sjevernoj Luci, nastavlja, odvijaju se aktivnosti pretovara starog željeza te bakrene rude, koja se dovozi iz Srbije. Zbog pasivnog promatranja cijelog slučaja prozvala je i splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka, te župana Blaženka Bobana za koje drži da trebaju biti predvodnici prosvjeda.

“Ovdje govorimo o onečišćenju koje je atestirao Zavod za javno zdravstvo. Onog trenutka kada je utvrđeno dramatično onečišćenje zraka Državni inspektorat je bio dužan taj tren zabraniti svako djelovanje tih dubioznih tvrtki. Prije tri, četiri godine nije bilo onečišćenja zraka, a sada ga ima. Znači da se nešto promijenilo, te se treba utvrditi što”, kazala je Vidović Krišto.

Kaže da su hrvatski građani umorni od blijedih isprika i izmotavanja, te kako je vrlo izvjesno da netko prima protuzakonite honorare da bi dopuštao nanošenje štete građanima.

“Šteta koju čine premijer Plenković i njegov inspektor Mikulić nije samo šteta već i kazneno djelo onemogućavanja provođenja zakonskih mjera protiv tih i takvih radnji”, rekla je Vidović Krišto.

Dodaje da zaštita zdravlja ima najviše prioritete i po hrvatskim zakonima i po europskim normama.

Stanovnici Gradskog kotara Brda na čijem području se nalazi Sjeverna luka već mjesecima prosvjeduju zbog onečišćenja zraka arsenom i drugim česticama, a rezultati analize su potvrdili njihove sumnje. Iz grada Splita su početkom prošlog mjeseca medijima rekli da im je Državni inspektorat odbio dati rezultate mjerenja kvalitete zraka. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas