Connect with us

Komentar

Karte koje objavljuje većina medija ni najmanje ne odgovaraju stvarnosti

Objavljeno

-

KARTE KOJE OBJAVLJUJE VEĆINA MEDIJA nažalost i na sreću – ni najmanje ne odgovaraju stvarnosti. Položaj čela ruskih snaga ne pokazuje čak niti aktualnu frontu sukoba, a kamolu granicu osvojenog. U stvarnosti, ruske kolone (donekle!) kontroliraju samo prometnice kojima se kreću, ili, još češće, na kojima su zapele.

Na njima, često su poput glinenih golubova, pogotovu kad se usude prodrijeti u predgrađa gradova, gdje nemaju niti zaštitu iz zraka (ruske zračne snage i protuzračna obrana postigle su zračnu superiornost, ali daleko od toga da potpuno vladaju zračnim prostorom).

To u nešto manjoj mjeri vrijedi za područje između Krima i Dnjepra, no čak i tamo “osvojeni” gradovi zapravo nisu osvojeni. Rusi namjerno zapravo (za sada!) niti ne osvajaju gradove, kako na njima ne bi gubili vojnu moć, no, sa svakim novim prijeđenim kilometrom, njihove snage, koje su premale za kontrolu čitavog teritorija, ipak se sve više rastežu i pucaju. A puca i psiha ruskih rezervista koje je Putin na prijevaru doveo na vojnu vježbu, uvalio im da potpišu profesionalni angažman, pa ih onda poslao u vatru bez najosnovnije opreme i opskrbe. Nažalost, njihove duge kolone isto tako presijecaju linije opskrbe ukrajinske vojske, pa će se ukrajinske najbolje jedinice okrenute Donbasu uskoro također naći u velikim logističkim problemima, piše novinar i kolumnist Ivan Hrstić na Facebooku

Najbolje ruske jedinice često se bore u zaleđu ukrajinskih snaga, koristeći brze helikopterske desante, stvarajući iluziju sveprisutosti, no, oni koji ostaju nisu u stanju zadržati osvojeno, kao što se vidi na primjeru zračne luke Antonov, koju su Rusi u prvim satima invazije spektakularno brzo zauzeli pred zapanjenim reporterima CNN-a, dok Ukrajinci također izbjegavaju frontalne sukobe većih jedinica, uništavajući rusku logistiku duboko u zaleđu onoga što su Rusi na papiru “osvojili”.

Ne pišem ovo kao nedosanjani vojni analitičar, jer prvenstveno me zanima ekonomskopolitički okvir i posljedice razvoja rata na terenu, Putinove namjere te kako će se i u kojoj mjeri on prilagođavati razvoju situacije. Za sada, Putin ima šanse ostvariti samo jedan od očitih ciljeva – povezati Donbas i Krim, a po svemu sudeći, bez barem djelomične mobilizacije u Rusiji, koju će sigurno uskoro poduzeti opravdavajući je “agresijom NATO-a”, on nema dovoljno vojnika za konsolidaciju ničeg većeg od toga.

Ako ne bude mogao osvojiti Ukrajinu, sasvim sigurno će je rušiti i tako pokušati prisiliti da padne na koljena, ali sasvim sigurno neće odustati od pokušaja rekonkviste, odnosno potpune kontrole nad Novorosijom – područjem od Odese do Mariupolja, dakle kompletnog ukrajinskog primorja sa Zaporožjem i Donbasom u unutrašnjosti, koje Rusi smatraju iskonski ruskim područjem i dijelom svojeg nacionalnog tkiva, piše Ivan Hrstić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari