Pratite nas

Događaji

Kaštel Sućurac – 71. obljetnica smrti dr. fra Bernardina Sokola, hrvatskog glazbenika i mučenika

Objavljeno

na

Kaštel Sućurac – 71. obljetnica smrti dr. fra Bernardina Sokola, hrvatskog glazbenika i mučenika

[ad id=”68099″]

Kaštel Sućurac, 28. rujna 2015. – Povodom 71. obljetnice smrti dr. fra Bernardina Sokola, hrvatskog glazbenika i mučenika, u ponedjeljak, 28. rujna u Župnoj crkvi S. Jurja m. u Kaštel Sućurcu služena je Sveta Misa zadušnica, koju je predvodio fra Nikica Devčić, župni vikar župe Sv. Trojice na Poljudu u Splitu, s don Branimirom Projićem, vojnim kapelanom Hrvatske ratne mornarice.

bsU nadahnutoj propovijedi, fra Nikica Devčić govorio je o liku, djelu i mučeništvu fra Bernardina Sokola, istaknutog hrvatskog glazbenika i mučenika, koji je nastradao zbog ljubavi prema vjeri i domovini, i čija žrtva nije još uvijek dovoljno prepoznata.

Po završetku Sv. Mise, puk se iz župne crkve uputio prema Gospojskoj štradi u Kaštel Sućurcu, gdje su  dogradonačelnik Grada Kaštela Zoran Bonacin, potpredsjednik  Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“ Milivoj Bratinčević, predstavnici sućuračkog Mjesnog odbora, rodbina, mještani i ostali štovatelji lika i djela fra Bernardina Sokola pred njegovom brončanom spomen bistom položili vijence i zapalili svijeće.

Nakon što su Pučki pivači župe sv. Jurja m. otpjevali nekoliko pjesama u čast svog sumještanina, pred spomen bistom fra Bernardina Sokola izmoljeno je odriješenje.

Istim povodom su dan prije vijence položili i svijeće zapalili i predstavnici općine Orebić, i to na lokaciji na kojoj je, prema pretpostavkama i izjavama starijih mještana, pronađeno tijelo fra Bernardina Sokola. Naime, fra Bernardin je 28. rujna 1944. godine odveden iz samostana na otočiću Badija, a nekoliko dana kasnije njegovo tijelo je more donijelo blizu Orebića, gdje su ga mještani tajno zakopali.

Fra Bernardinovi zemni ostatci, baš kao i posljednje počivalište ovog istaknutog hrvatskog glazbenika, franjevca i mučenika, rođenog Sućuranina, još nisu poznati, ali su brojna nastojanja da se isto pronađe, kako bi fra Bernardin bio dostojanstveno pokopan.

Tekst: R. Dobrić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Normaliziranje stanja u Hercegovini, posljednji pacijent napustio Covid bolnicu

Objavljeno

na

Objavio

Covid bolnicu u Mostaru u ponedjeljak je napustio posljednji pacijent, a u trima županijama u Hercegovini počeo je nakon višemjesečnih restrikcija uvedenih zbog koronavirusa, funkcionirati javni prijevoz, otvaraju se vrtići i počinju treninzi u sportskim klubovima.

Kako su izvijestili iz Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije, u Covid bolnici koja je uspostavljena pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru više nema pacijenata zaraženih koronavirusom. U toj je bolnici s područja triju županija u Hercegovini preminulo ukupno 19 pacijenata.

Posljednjih desetak dana nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, zbog čega su vlasti naložile ublažavanje mjera.
Od ponedjeljka s radom je počeo javni prijevoz, ali uz primjenu mjera fizičkog razmaka i dezinfekcije prigodom ulaska u autobuse. Prometuje manji broj autobusa nego inače. Zbog sigurnosti vozači i putnici moraju nositi zaštitne maske i rukavice.

S radom su od ponedjeljka počeli i vrtići pa je laknulo zaposlenim roditeljima koji su se duže vremena morali sami snalaziti oko čuvanja djece.

Sportski klubovi, uključujući i sportske škole za mlade krenule su s redovnim treninzima, a djeci je naloženo poštivanje mjera zabrane grljenja, rukovanja, zajedničkog tuširanja.
Područje Hercegovine je nakon banjolučke regije bilo najpogođenije zarazom koronavirusa. (Hina)

VIZE ZA BIH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Međunarodni dan sestrinstva

Objavljeno

na

Objavio

Medicinske sestre diljem svijeta slave Međunarodni dan sestrinstva, koji se obilježava na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije, koja je tijekom Krimskog rata organizirala njegu za ranjene vojnike i vodila obuku medicinskih sestara.

– Senzibilitet za osjećaje pacijenata, emotivnost i zrelost, briga i nježnost, odgovornost i pažnja, samostalnost ali i timski rad, značajke su jedinstvenog poziva medicinskih sestara.

Ne polažu Hipokratovu zakletvu ali su desna i lijeva ruka liječnicima, uvijek posvećeni bolesniku.

Svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima želimo sretan Međunarodni dan sestrinstva

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari