Pratite nas

Iz Svijeta

Katalonska vlada: Neka španjolska policija napusti Kataloniju

Objavljeno

na

Neka španjolska policija napusti Kataloniju! Zaključak je to užeg kabineta katalonske vlade dan nakon referenudma na koji je izašlo 42,3% Katalonaca, od kojih je 90% njih bilo za neovisnost.

Na ulicama Barcelone deseci tisuća građana prosvjeduju zbog jučerašnje agresije španjolske policije u kojoj je ozlijeđeno gotovo 900 građana.

Istodobno je u Madridu premijer Mariano Rajoy sazvao uži kabinet vladajuće stranke, na kojem dogovaraju strategiju koju će predstaviti opoziciji kako bi zajedno riješili pitanje Katalonije.

Katalonski predsjednik zatražio je u  međunarodno posredovanje u sukobu u kojem su suprotstavljeni njegova pokrajina i Madrid te zatražio povlačenje snaga reda koje je rasporedila središnja vlast radi sprečavanja zabranjenog referenduma o neovisnosti od nedjelje.

Kako bi nadvladali krizu sa španjolskom vladom, potrebno nam je prisustvo treće strane, ona mora biti međunarodna kako bi bila djelotvorna”, izjavio je Carles Puigdemont na konferenciji za tisak u Barceloni, zaželivši uspostavu “opuštenijeg ozračja”.

On je kazao kako je odluka o katalonskoj neovisnosti na referendumu legalna i obvezujuća te je se mora primijeniti. “Ne želimo traumatični raskid… Želimo novu vrstu razumijevanja sa španjolskom državom”.

Pater Ike Mandurić: Katalonija! Naviru li vam sjećanja?

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin će i četvrti puta biti ruski predsjednik

Objavljeno

na

Objavio

Foto: AFP

Vladimir Putin bit će i četvrti puta ruski predsjednik, pokazale su izlazne ankete objavljene nakon zatvaranja birališta u Rusiji.

Po anketi VTslOM-a Vladimir Putin je dobio 73,9 posto glasova, a anketa agencije RIA daje mu čak 76,3 posto.

Više od 107 milijuna birača bilo je pozvano na birališta u toj najvećoj zemlji na svijetu.

Odaziv birača do 19 sati po moskovskom vremenu (17 po srednjoeuropskom) iznosio je 59,5 posto, navelo je rusko središnje izborno povjerenstvo.

Predsjednica izbornog povjerenstva Ela Panfilova izjavila je da je odaziv birača ove godine bio mnogo veći nego na prethodnim predsjedničkim izborima.

Jači protukandidati Putinu bili su komunist milijunaš Pavel Grudinin, ultranacionalist Vladimir Žirinovski te liberalna novinarka Ksenija Sobšak.

Grudinin je dobio 11,2 posto glasova, pokazala je anketa VTslOM-a, Žirinovski 6,7 posto, a Sobčak 2,5 posto.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

ORBAN: Ako ne kažemo jasno što se događa Mađarskoj i zašto se to događa, nitko neće razumjeti

Objavljeno

na

Objavio

Ako ne kažemo jasno što se događa Mađarskoj i zašto se to događa, nitko neće razumjeti. Ako ne razumijemo, ne možemo donijeti dobru odluku za tri tjedna.  Ako ne razumijemo što se događa Mađarskoj i zašto se to događa, onda nitko neće razumjeti. A ako mi ne razumijemo, onda ne možemo donijeti važne odluke za tri tjedna.

ORBAN: Nećemo im dopustiti da sakriju istinu!

To je ono što imigracijski političari žele od nas. Nemojmo im dopustiti.

Mađarska ostaje mađarska zemlja! 8 travnja. To je sve, poručio je mađarski premijer Viktor Orban na svom fb profilu

 

Orban: Zapadna Europa je pod migrantskom invazijom

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati