Katalonska vlada: Neka španjolska policija napusti Kataloniju

0

Neka španjolska policija napusti Kataloniju! Zaključak je to užeg kabineta katalonske vlade dan nakon referenudma na koji je izašlo 42,3% Katalonaca, od kojih je 90% njih bilo za neovisnost.

Na ulicama Barcelone deseci tisuća građana prosvjeduju zbog jučerašnje agresije španjolske policije u kojoj je ozlijeđeno gotovo 900 građana.

Istodobno je u Madridu premijer Mariano Rajoy sazvao uži kabinet vladajuće stranke, na kojem dogovaraju strategiju koju će predstaviti opoziciji kako bi zajedno riješili pitanje Katalonije.

Katalonski predsjednik zatražio je u  međunarodno posredovanje u sukobu u kojem su suprotstavljeni njegova pokrajina i Madrid te zatražio povlačenje snaga reda koje je rasporedila središnja vlast radi sprečavanja zabranjenog referenduma o neovisnosti od nedjelje.

Kako bi nadvladali krizu sa španjolskom vladom, potrebno nam je prisustvo treće strane, ona mora biti međunarodna kako bi bila djelotvorna”, izjavio je Carles Puigdemont na konferenciji za tisak u Barceloni, zaželivši uspostavu “opuštenijeg ozračja”.

On je kazao kako je odluka o katalonskoj neovisnosti na referendumu legalna i obvezujuća te je se mora primijeniti. “Ne želimo traumatični raskid… Želimo novu vrstu razumijevanja sa španjolskom državom”.

Pater Ike Mandurić: Katalonija! Naviru li vam sjećanja?

facebook komentari