Connect with us

Iz Svijeta

Katar: Primirje u Gazi počinje u petak ujutro

Objavljeno

-

Primirje između Izraela i Hamasa počinje u petak u Gazi u sedam sati ujutro, u šest sati po srednjoeuropskom, s prvom skupinom talaca koji će biti oslobođeni u poslijepodne u 16 sati, priopćio je u četvrtak glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova.

– U petak ujutro stupa na snagu sveobuhvatni prekid vatre na sjeveru i jugu Pojasa Gaze, rekao je novinarima Majed Al-Ansari, dodajući da će kao dio dogovora iz izraelskih zatvora biti pušteni Palestinci.

– U prvoj skupini oslobođenih talaca će biti 13 žena i djece, rekao je Ansari. Dodao je da će taoci iz istih obitelji biti pušteni u toj prvoj skupini.

Tijekom naredna četiri dana Hamas će pustiti na slobodu sveukupno 50 talaca od 240 koliko su oteli tijekom ubilačkog pohoda na kibuce i glazbeni festival u južnom Izraelu 7. listopada.

Za uzvrat, biti će pušteno 150 Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima, no Ansari nije rekao koliko će palestinskih žena i djece biti pušteno u petak i gdje će se to dogoditi.

U Dohi će se pratiti primirje i oslobađanje talaca s direktnom komunikacijom u stvarnom vremenu s Izraelom, političkim uredom Hamasa u Dohi i Međunarodnim odborom Crvenog križa (ICRC).

Ansari ističe da je važno održati vrlo jasnu liniju komunikacije sa svima te osigurati da ozračje u kojem će se dogoditi predaja talaca bude sigurno.

Katar se nada da će do isteka primirja ispregovarati naknadni dogovor o puštanju još talaca iz Gaze, a nada se i da će ovaj prekid vatre omogućiti suradnju na postizanju trajnog primirja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas