Connect with us

Politika

Karolina Vidović Krišto: Vlast u RH direktno krši ugovor o Europskoj uniji

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednica stranke Odlučnost i pravednost Karolina Vidović Krišto predstavila je zahtjev Europskoj komisiji i tužbu sudu EU-e na temelju stajališta Sveučilišta Humboldt iz Berlina, koje je, tvrdi, ukazalo na to da je vlast u Hrvatskoj prekršila ugovor o Europskoj uniji.

Ekspertiza na koju se stranka OiP poziva je “Pravna analiza optužbi protiv kršenja načela vladavine prava u Hrvatskoj” koju je izradio profesor s Pravnog fakulteta u Berlinu (Humboldt-Universität zu Berlin), Hans-Peter Schwintowski, tvrdeći da se u Hrvatskoj  ne koriste pravni mehanizmi koji su dostupni građanima Europske unije.

“Model vladanja hrvatskom državom gotovo 25 godina glasi – blokiraj pravosuđe, da to pravosuđe ne smije provoditi zakone, i korumpiraj i ucijeni medije, da se o lopovluku javno ne govori”, izjavila je u utorak kandidatkinja za Europski parlament Katarina Vidović Krišto.

Navodi kako se u traženom izvješću analizira “slučaj afere Ina, izbor kompromitiranog suca Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, slučaj Pavla Vujnovca i PPD-a, blokirano pravosuđe i korumpiranje medija te slučaj krađe prilikom izbora novog saziva Hrvatskog sabora” i ukazuje na direktnu povredu zakon o Europskoj uniji.

“Kada bi Andrej Plenković, Zoran Milanović ili Boris Vujčić bili Austrijanci ili Česi oni ne bi bili na svojim sadašnjim funkcijama već bi bili procesuirani. Ova ekspertiza dokumentira i da se njihovoj bahatoj politici, a na temelju europskog prava, može stati na kraj i to do mogućnosti oduzimanja osobne imovine zbog nanošenja štete hrvatskim građanima”, čulo se na predstavljanju ekspertize.

Stoga će u OIP-u, kaže, koristiti mehanizme koje Hrvatskoj kao članici EU-a stoje na raspolaganju, s ciljem da se u Hrvatskoj zakoni počnu primjenjivati kao i u drugim državama EU-a te će prema podacima iz dokumenta nekadašnjeg dekana Pravnog fakulteta u Berlinu, pokrenuti postupke pred mjerodavnim tijelima Europske komisije, ali i pred Sudom Europske unije u Luksemburgu.

“Hrvatski građani znaju kako stvarno žive, koliko su im niske plaće, a koliko visoke cijene, koliko su često zlostavljani na radnom mjestu, kako ih sudovi ne štite ili kako sudovi, skupa s HNB-om, pomažu lihvarskim agencijama. Dakle, Plenkoviću, Milanoviću ili Jandrokoviću se može oduzeti osobna imovina zato što kršeći zakone nanose štetu hrvatskim građanima”, poručuje predsjednica OiP-a.

Također poziva pripadnike akademske zajednice, kao i Katoličku crkvu da se očituju o tom dokumentu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas