Pratite nas

Pregled

Katić: Policija će zaštititi ljude koji žive na migrantskim rutama

Objavljeno

na

“Zaštitit ćemo ljude koji žive na migrantskim rutama”, odgovorio je u petak državni tajnik u MUP-u Žarko Katić na pitanje SDP-ova Saše Đujića kako policija misli jamčiti sigurnost građanima u Primorsko-goranskoj županiji, odnosno Gorskom Kotaru i zaleđu Rijeke, gdje su učestale provale migranata u obiteljske kuće.

Moraju li ljudi uzimati zaštitare, pitao je Đujić u saborskoj raspravi o zakonskom prijedlogu o privatnoj zaštiti.

Katić je potvrdio da migranti najviše “pritišću” područje Karlovačke, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije te istaknuo da se na ta područja upućuju pojačane policijske snage i najsuvremenija tehnika.

“Problem postoji, svjesni smo ga i rješavamo ga na najprimjereniji način, zaštitit ćemo ljude koji žive na migrantskim rutama” rekao je Katić, dodajući kako u spomenutom slučaju rad policiji otežava činjenica da se radi o slabo naseljenom području.

Predloženim zakonom o privatnoj zaštiti izjednačili bi se uvjeti poslovanja zaštitarskih tvrtki sa sjedištem u Hrvatskoj i stranih tvrtki, zbog nedostatka zaštitara i čuvara, smanjile bi se kvalifikacije za čuvare.

Te bi poslove mogle obavljati osobe koje imaju samo osnovnu školu, do sada se tražila niža stručna sprema. Vjerujemo da to neće utjecati na sigurnost, ali će otvoriti prostor zapošljavanju velikog broja nezaposlenih, njih 30-ak tisuća, koji imaju samo osnovnu školu, objasnio je Katić.

Zastupnici, međutim, nisu zadovoljni tim rješenjem.

Time rušimo kvalitetu i snižavamo cijenu rada, a ti isti čuvari mogu raditi gotovo sve, osim sredstava prisile, upozorava Stjepan Ćuraj (HNS) i poručuje kako zazire da se policijske ovlasti daju privatnim tvrtkama.

Zastupnici upozoravaju i na činjenicu da su zaštitarski poslovi loše plaćeni. Trebalo bi pojačati inspekciji nadzor poslodavaca, jer ima slučajeva da pojedini zaštitari imaju i po 300 sati rada mjesečeno koji im se ne mogu platiti ni prikazati, kaže Tomislav Lipošćak (HDZ).

Rješenje su vam umirovljenici, kolika je prosječna starost zaštitara i koliko je bilo inspekcija lani u zaštitarskim firmama, zanima Sonju Čikotić (Most)?
Naši inspektori privatne zaštite obave godišnje oko tri tisuće nadzora, odgovara Katić i ‘priznaje’ kako ne zna točnu dob zaštitara i čuvara.

(Hina)

 

Migranti upali u nekoliko kuća: Najviše bole poderane slike djece s pričesti i slomljeni križ

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Crvena zvezda osudila napad kod Knina, a zaboravila spomenuti nasilje svojih navijača koje se odvilo istog dana

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što je u srijedu navečer u selu Uzdolje kod Knina skupina maskiranih huligana upalau kafić i napala ljude koji su gledali utakmicu Zvezde u play-offu Lige prvaka protiv Young Boysa, oglasila se i Crvena zvezda.

”FK Crvena zvezda je duboko razočaran činjenicom da su njegovi navijači u mjestu Uzdolje kod Knina napadnuti dok su pratili utakmicu našeg kluba s Young Boysima. Crvena zvezda je klub koji se uvijek zalagao za fair-play, a samim tim da svakom navijaču bude dozvoljeno da iskaže navijačku pripadnost. Naš klub ovim putem šalje podršku svom ozlijeđenim navijačima i nudi svu neophodnu pomoć, a od nadležnih organa traži da što prije budu otkriveni i procesuirani počinitelji ovog kukavičkog napada”, stoji u priopćenju.

Jasno je da nasilju nema mjesta i svako nasilje treba osuditi, ali ta ista Zvezda koja osuđuje jedno nasilje ne spominje huliganski ipad svojih navijača koji se odvio prije utakmice.

(Narod.hr/Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Lete MiG-ovi, moguće probijanje zvučnog zida

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Borbeni zrakoplovi i ovoga će tjedna provoditi redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da će Eskadrila borbenih aviona iz sastava 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 20. do 23. kolovoza u vremenu od 10 do 15 sati provoditi redovite letačke aktivnosti.

Letovi će se provoditi na području teritorija istočne i kontinentalne Hrvatske na visini od 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari