Pratite nas

BiH

Katoličkom školskom centru 1.000 KM iz Proračuna, Bošnjačkoj gimnaziji 223.000 KM

Objavljeno

na

Evo što Sarajevski kanton pljačka ostalih 9 kantona kroz Zakon o raspodjeli PDV-a, pa tako kroz tih 9 kantona pljačka i većinske hrvatske kantone, no jadno je kada se u proračunu tog kantona, države u državi, radi očita protekcija jednih i minorizacija druhih. Tako će našim parama, parama otetih od Livnjaka, Širkobriježana, Orašana, Mostaraca majorizirati hrvatske institucije u ovom kantonu a protektirati neke druge. Sarajevski kanton ima oko 350.000 ljudi, ekonomski je 2000 bio slabiji od Zapadnohercegovačkog koji ima negdje oko 100.000 ljudi. Da je porast ekonomije u ovom kantonu od 2000 do danas uznapredovala duplo, uspoređeno sa Zapadnohercegovačkim kantonom koji ima proračun manji od 70 milijuna maraka ali i sa ostalim kantonima u FBIH logično i realno bi bi bilo da se proračun kantona Sarajevo kreće negdje od 210 do 420 milijuna maraka. No proračun ovog kantona gotovo je duplo veći, zahvaljujući činjenici da su i ove godine POKRALI Tuzlanski, Bihaćki, Zenički, Livanjski , Posavski, HNŽ i ZHŽ kanton. Tako je proračun države u državi gotovo 700 milijuna maraka! Deset puta veći od proračuna ZHŽ-a od koje je brojčano Sarajevski kanton veći tek 3,5 puta! Samo na ovom primjeru vidljivo je koliki je ogroman iznos nepravde među kantonima u FBIH i kako zakon o raspodjeli PDVA mora pasti!

E sada, od 700 milijuna maraka, Vlada Saraj begovata, odlučila je katoličkom školskom centru u Sarajevu dati 1000 km! Netko je postavio pitanje što će biti s Hrvatima u Sarajevu nakon što hrvatski kantoni napuste Federaciju, i oforme vlastiti entitet? Treba li na ovo pitanje uopće odgovor? Ako im je dobro 1000KM godišnje od Sarajevskog kantona super. Onda će im biti divno i dalje, jer će uz 1000KM od Sarajevskog entiteta, dobiti i tisuće maraka od hrvatskog. KAda bi im hrvatski entitet uplaćivao samo onu razliku koju Sarajevo godišnje ćopi iz hrvatskih kantona Hrvatima koji bi živjeli u BIH ali van većinske hrvatske federalne jedinice bilo bi jako dobro.

Valjda je sad jasnije što je to Federacije BIH. Okvir za pljačku velikih nad malima.

Vlada Sarajevske županije zakazala je za sljedeći utorak sjednicu na kojoj će se razmatrati Prijedlog Proračun ove županije u iznosu od 676.300.000 KM, što je za oko 50 milijuna više u odnosu na Nacrt ovog najvažnijeg dokumenta spomenute županije.

Inače, ova sjednica zakazana je kao hitna sjednica, i to na dan kada ističe i odluka o privremenom financiranju.

Ako prijedlog Proračuna ne bude usvojen županija će u potpunosti biti financijski blokirana, što znači da neće biti bilo nikakvih isplata za plaće, naknade, dodatke…

Iz Prijedloga Proračuna, koji će se u utorak naći pred zastupnicima, vidljivo je da je financijski najlošije prošao Katolički školski centar Sarajevo, koji je dobio 1.000 KM iz Proračuna.

Zanimljivo je kako se na ekonomskom kodu Prijedloga Proračuna, na samo jednom mjestu iznad KŠC nalazi Bošnjačka gimnazija, koja će ove godine iz Proračuna dobiti čak 223.000 KM.

Također se primijeti kako iznos koji je planiran za KŠC u ovoj godini isti prošlogodišnjem, dok će Bošnjačka gimnazija dobiti 21.000 KM više nego prošle godine.

[ad id=”40551″]

Hercegovina.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zoran Tegeltija: Uskoro bi trebala biti poznata sva imena kandidata za ministre i zamjenike

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija očekuje da bi u ponedjeljak ili utorak trebala biti poznata sva imena kandidata za ministre i zamjenike u Vijeću ministara BiH.

Kada saznam imena, donijet ću odluke te ih, zajedno s podacima, poslati na provjeru u Središnje izborno povjerenstvo i Agenciju za istrage i zaštitu BiH – rekao je Tegeltija za RTRS.

On je podsjetio kako je već započeo konzultacije s političkim strankama koje trebaju činiti Vijeće ministara BiH.

Petak je, zaista, bio uspješan dan. Završili smo s većinom stranaka iz Republike Srpske. Završili smo sinoć i s HDZ-om BiH, a u ponedjeljak nastavljamo razgovore u Sarajevu – rekao je Tegeltija.

On je istaknuo da neke političke stranke nisu kroz svoje stranačka tijela potvrdile imena ministara i zamjenika.

Ja ih znam, ali nećemo objaviti dok one to ne završe. Nadam se da ćemo početkom tjedna okončati pregovore. Jako je važno za cijelo društvo da se što prije formira Vijeće ministara da bi se odblokirali procesi, a posebno da usvojimo proračun za 2020. godinu – rekao je Tegeltija./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Bariša Čolak: BiH mora nastaviti europski i euroatlanski put

Objavljeno

na

Objavio

Čolak je naglasio da su dužnosnici HDZ-a BiH i HNS-a zagovaratelji i predvodnici europskog i euroatlanskog puta BiH, te da je nužno nastaviti reforme ključne za napredak.

Obzirom na činjenicu da se konačno formira Vijeće ministara BiH i da će se proces ubrzo završiti, realni su izgledi, najkasnije do kraja ove godine, da će u tom razdoblju profunkcionirati i oba doma Parlamentarne skupštine, odnosno Parlamentarna skupština. Time se zaista stvaraju nužne pretpostavke za ubrzani rad na reformama, a preduvijet je upravo formiranje vlasti, kazao je Bariša Čolak, zamjenik predsjedatelja Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nažalost, izgubili smo jako puno vremena, sve se moglo završiti i prije godinu dana i tako već do sada puno toga napraviti, dodao je Čolak.

Naglasio je da su dužnosnici HDZ-a BiH i HNS-a zagovaratelji i predvodnici europskog i euroatlanskog puta BiH, te da je nužno nastaviti reforme ključne za napredak.

Hrvatska iduće godine predsjedava Vijećem Europske unije i to će Bosni i Hercegovini biti vjetar u leđa.

Kad je riječ o unutarnjim reformama, njih je nužno napraviti skoro u svim sektorima. Po određenim pokazateljima oko milijardu eura, što kreditnih, što drugih sredstava, stoji na raspolaganju, najviše vezano za infrastrukturu. Sama ta činjenica govori, što prije napravimo ratifikaciju sporazuma, ugovora, osigurat ćemo puno brže kretanje, odnosno ulaganje u infrastrukturu, što će doprinijeti razvoju i drugih sektora u BiH. Nemamo vremena za gubljenje, i što prije svi zajedno krenemo i kvalitetnije radimo prije ćemo i probleme riješiti, naglasio je Čolak.

Važno je izvršiti izmjene Izbornog zakona BiH, kako bi se mogli provesti izboru u Gradu Mostaru, s jedne strane, a s druge, kako bi mogli osigurati legitiman izbor i legitimno zastupanje u Domu naroda Federalnog Parlamenta i legitiman izbor članova Predsjedništva BiH. Ovo pitanje je kroz legislativu moguće rješiti najkasnije do petog mjeseca naredne godine, istaknuo je zamjenik predsjedatelja Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kada je riječ o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava, Čolak je naglasio da to podrazumijeva promjenu samog Ustava BiH, što je dosta zahtjevno pitanje jer za promjenu Ustava treba kvalificirana većina u Parlamentarnoj skupštini BiH.

HDZ BiH i HNS je otvoren i nudimo rješenja da se i te presude Ustavnog suda, od kojih su neke već stare desetak godina, provedu, ali nama je prioritet promjena Izbornog zakona u smislu legitimnog izbora i legitimnog predstavljanja kako u Domu naroda, tako i u Predsjedništvu BiH, zaključio je Bariša Čolak, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari