Pratite nas

BiH

Katoličkom školskom centru 1.000 KM iz Proračuna, Bošnjačkoj gimnaziji 223.000 KM

Objavljeno

na

Evo što Sarajevski kanton pljačka ostalih 9 kantona kroz Zakon o raspodjeli PDV-a, pa tako kroz tih 9 kantona pljačka i većinske hrvatske kantone, no jadno je kada se u proračunu tog kantona, države u državi, radi očita protekcija jednih i minorizacija druhih. Tako će našim parama, parama otetih od Livnjaka, Širkobriježana, Orašana, Mostaraca majorizirati hrvatske institucije u ovom kantonu a protektirati neke druge. Sarajevski kanton ima oko 350.000 ljudi, ekonomski je 2000 bio slabiji od Zapadnohercegovačkog koji ima negdje oko 100.000 ljudi. Da je porast ekonomije u ovom kantonu od 2000 do danas uznapredovala duplo, uspoređeno sa Zapadnohercegovačkim kantonom koji ima proračun manji od 70 milijuna maraka ali i sa ostalim kantonima u FBIH logično i realno bi bi bilo da se proračun kantona Sarajevo kreće negdje od 210 do 420 milijuna maraka. No proračun ovog kantona gotovo je duplo veći, zahvaljujući činjenici da su i ove godine POKRALI Tuzlanski, Bihaćki, Zenički, Livanjski , Posavski, HNŽ i ZHŽ kanton. Tako je proračun države u državi gotovo 700 milijuna maraka! Deset puta veći od proračuna ZHŽ-a od koje je brojčano Sarajevski kanton veći tek 3,5 puta! Samo na ovom primjeru vidljivo je koliki je ogroman iznos nepravde među kantonima u FBIH i kako zakon o raspodjeli PDVA mora pasti!

E sada, od 700 milijuna maraka, Vlada Saraj begovata, odlučila je katoličkom školskom centru u Sarajevu dati 1000 km! Netko je postavio pitanje što će biti s Hrvatima u Sarajevu nakon što hrvatski kantoni napuste Federaciju, i oforme vlastiti entitet? Treba li na ovo pitanje uopće odgovor? Ako im je dobro 1000KM godišnje od Sarajevskog kantona super. Onda će im biti divno i dalje, jer će uz 1000KM od Sarajevskog entiteta, dobiti i tisuće maraka od hrvatskog. KAda bi im hrvatski entitet uplaćivao samo onu razliku koju Sarajevo godišnje ćopi iz hrvatskih kantona Hrvatima koji bi živjeli u BIH ali van većinske hrvatske federalne jedinice bilo bi jako dobro.

Valjda je sad jasnije što je to Federacije BIH. Okvir za pljačku velikih nad malima.

Vlada Sarajevske županije zakazala je za sljedeći utorak sjednicu na kojoj će se razmatrati Prijedlog Proračun ove županije u iznosu od 676.300.000 KM, što je za oko 50 milijuna više u odnosu na Nacrt ovog najvažnijeg dokumenta spomenute županije.

Inače, ova sjednica zakazana je kao hitna sjednica, i to na dan kada ističe i odluka o privremenom financiranju.

Ako prijedlog Proračuna ne bude usvojen županija će u potpunosti biti financijski blokirana, što znači da neće biti bilo nikakvih isplata za plaće, naknade, dodatke…

Iz Prijedloga Proračuna, koji će se u utorak naći pred zastupnicima, vidljivo je da je financijski najlošije prošao Katolički školski centar Sarajevo, koji je dobio 1.000 KM iz Proračuna.

Zanimljivo je kako se na ekonomskom kodu Prijedloga Proračuna, na samo jednom mjestu iznad KŠC nalazi Bošnjačka gimnazija, koja će ove godine iz Proračuna dobiti čak 223.000 KM.

Također se primijeti kako iznos koji je planiran za KŠC u ovoj godini isti prošlogodišnjem, dok će Bošnjačka gimnazija dobiti 21.000 KM više nego prošle godine.

[ad id=”40551″]

Hercegovina.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović: Bez izmjene ustava BiH ne može u EU

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski član Predsjedništva BiH na odlasku Dragan Čović rekao je kako bez promjene ustava ta zemlja neće moći postati članica Europske unije, što je ocijenio i prigodom da se riješi hrvatsko pitanje nakon što su na posljednjim izborima Hrvati preglasani od brojnijih Bošnjaka prigodom biranja člana državnoga vrha, prenose u srijedu tiskani mediji u Mostaru.

”Ustavne odredbe se svakako moraju prilagoditi ambijentu u Bosni i Hercegovini i našim maštanjima o europskoj budućnosti i sve ono što mislimo napraviti u reorganiziranoj BiH. To bez izmjene ustava svakako neće ići”, rekao je Čović sinoć u Mostaru.

Pri tome je pojasnio kako će reformi ustava vjerojatno prethoditi izmjena Izbornog zakona kako bi se zajamčilo da brojniji narodi, prije svega Bošnjaci, ne nameću Hrvatima predstavnike u vlasti.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović dodao je kako po sadašnjem Izbornom zakonu Hrvati nemaju nikakve izglede izabrati svog člana državnog Predsjedništva imajući na umu da su Bošnjaci nekoliko puta brojniji od toga naroda.

”Igra koja se vodila zadnjih nekoliko mjeseci rezultirala je time da je brojniji narod poslao poruku nama Hrvatima: ‘koliko god da ste homogeni ili se organizirali, ako dobijete 100 posto glasova mi ćemo vam izabrati predstavnike'” , rekao je Čović.

On je dodao kako će hrvatske stranke poslati jasnu poruku te da će izmjena izbornih propisa po presudi Ustavnog suda u predmetu Bože Ljubića o legitimnom političkom predstavljanju predstavljati preduvjet za uspostavu i funkcioniranje vlasti.

Treći izbor Željka Komšića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva većinom glasova bošnjačkih birača mimo većinske volje Hrvata izazvao je velike političke i nacionalne frustracije kod toga naroda.

Organiziran je veliki prosvjed u Mostaru, a u 20-tak većinskih hrvatskih općina u BiH on je proglašen nepoželjnom osobom.

(Hina)

 

Agresija Dženane Harup-Druško prava je mjera ‘građanske BiH’ onako kako je vide unitaristi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Željka Cvijanović nova predsjednica Republike Srpske

Objavljeno

na

Objavio

Nova predsjednica Republike Srpske (RS) je Željka Cvijanović, preliminarni su podaci Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP BiH), na osnovu obrađenih svih 2.240 biračkih mjesta.

Cvijanović, koja je kandidatkinja SNSD-a za entitetsku predsjednicu, na osnovu obrađenih 100 posto biračkih mjesta, osvojila je 308.877 glasova ili 47,58 posto podrške birača na općim izborima 7. Listopada, prenosi Fena.

Kandidat Saveza za pobjedu Vukota Govedarica dobio je 278.878 glasa ili 42,96 posto.

Po preliminarnim podacima SIP-a, kandidat Koalicije za BiH za potpredsjednika RS-a iz bošnjačkog naroda Ramiz Salkić je osvojio 16.623 glasova ili 2,56 posto.

Za potpredsjednika RS-a iz reda hrvatskog naroda najviše glasova i na ovim izborima dobio je Josip Jerković iz koalicije HDZ BiH-HSS, HKDU BiH, HSP-HNS i to 2.177 ili 0,34 posto podrške birača.

Podaci SIP-a pokazuju da je broj važećih glasačkih listića za ovaj nivo vlasti 93,17 posto, odnosno nevažećih 6,83 posto.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari