Pratite nas

BiH

Katoličkom školskom centru 1.000 KM iz Proračuna, Bošnjačkoj gimnaziji 223.000 KM

Objavljeno

na

Evo što Sarajevski kanton pljačka ostalih 9 kantona kroz Zakon o raspodjeli PDV-a, pa tako kroz tih 9 kantona pljačka i većinske hrvatske kantone, no jadno je kada se u proračunu tog kantona, države u državi, radi očita protekcija jednih i minorizacija druhih. Tako će našim parama, parama otetih od Livnjaka, Širkobriježana, Orašana, Mostaraca majorizirati hrvatske institucije u ovom kantonu a protektirati neke druge. Sarajevski kanton ima oko 350.000 ljudi, ekonomski je 2000 bio slabiji od Zapadnohercegovačkog koji ima negdje oko 100.000 ljudi. Da je porast ekonomije u ovom kantonu od 2000 do danas uznapredovala duplo, uspoređeno sa Zapadnohercegovačkim kantonom koji ima proračun manji od 70 milijuna maraka ali i sa ostalim kantonima u FBIH logično i realno bi bi bilo da se proračun kantona Sarajevo kreće negdje od 210 do 420 milijuna maraka. No proračun ovog kantona gotovo je duplo veći, zahvaljujući činjenici da su i ove godine POKRALI Tuzlanski, Bihaćki, Zenički, Livanjski , Posavski, HNŽ i ZHŽ kanton. Tako je proračun države u državi gotovo 700 milijuna maraka! Deset puta veći od proračuna ZHŽ-a od koje je brojčano Sarajevski kanton veći tek 3,5 puta! Samo na ovom primjeru vidljivo je koliki je ogroman iznos nepravde među kantonima u FBIH i kako zakon o raspodjeli PDVA mora pasti!

E sada, od 700 milijuna maraka, Vlada Saraj begovata, odlučila je katoličkom školskom centru u Sarajevu dati 1000 km! Netko je postavio pitanje što će biti s Hrvatima u Sarajevu nakon što hrvatski kantoni napuste Federaciju, i oforme vlastiti entitet? Treba li na ovo pitanje uopće odgovor? Ako im je dobro 1000KM godišnje od Sarajevskog kantona super. Onda će im biti divno i dalje, jer će uz 1000KM od Sarajevskog entiteta, dobiti i tisuće maraka od hrvatskog. KAda bi im hrvatski entitet uplaćivao samo onu razliku koju Sarajevo godišnje ćopi iz hrvatskih kantona Hrvatima koji bi živjeli u BIH ali van većinske hrvatske federalne jedinice bilo bi jako dobro.

Valjda je sad jasnije što je to Federacije BIH. Okvir za pljačku velikih nad malima.

Vlada Sarajevske županije zakazala je za sljedeći utorak sjednicu na kojoj će se razmatrati Prijedlog Proračun ove županije u iznosu od 676.300.000 KM, što je za oko 50 milijuna više u odnosu na Nacrt ovog najvažnijeg dokumenta spomenute županije.

Inače, ova sjednica zakazana je kao hitna sjednica, i to na dan kada ističe i odluka o privremenom financiranju.

Ako prijedlog Proračuna ne bude usvojen županija će u potpunosti biti financijski blokirana, što znači da neće biti bilo nikakvih isplata za plaće, naknade, dodatke…

Iz Prijedloga Proračuna, koji će se u utorak naći pred zastupnicima, vidljivo je da je financijski najlošije prošao Katolički školski centar Sarajevo, koji je dobio 1.000 KM iz Proračuna.

Zanimljivo je kako se na ekonomskom kodu Prijedloga Proračuna, na samo jednom mjestu iznad KŠC nalazi Bošnjačka gimnazija, koja će ove godine iz Proračuna dobiti čak 223.000 KM.

Također se primijeti kako iznos koji je planiran za KŠC u ovoj godini isti prošlogodišnjem, dok će Bošnjačka gimnazija dobiti 21.000 KM više nego prošle godine.

[ad id=”40551″]

Hercegovina.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Logoraši u Bugojnu traže istinu o 19 nestalih Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

Preživjeli logoraši, zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga i obiteljima žrtava, obilježili su u utorak 25. godišnjicu zatvaranja logora koji se nalazio u prostorijama nogometnog stadiona u Bugojnu te su izrazili prosvjed što se još uvijek ništa ne zna o sudbini 19 nekada najviših vojnih i političkih dužnosnika u tome srednjobosanskom gradiću, koji su odvedeni i najvjerojatnije ubijeni, dok za te zločine nositelji vlasti iz toga razdoblja nisu odgovarali.

Molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća kod nogometnog stadiona u Bugojnu obilježeno je raspuštanje jednoga od najzloglasnijih logora koje su pripadnici Armije BiH organizirali za hrvatske civile i zarobljene vojnike.

Po podacima hrvatske strane, torturu je kroz ovaj logor prošlo 550 Hrvata, od čega su 294 logoraša provela u njemu punih osam mjeseci. Iz toga logora u nepoznato je odvedeno i likvidirano 19 Hrvata Bugojna, među kojima su i nekadašnji zapovjednici lokalnog Hrvatskog vijeća obrane, šefovi civilne vlasti i političkih struktura.

Marijan Knezović: O nekim se stvarima očito ne smije pričati na većim razinama

U priopćenju upućenom tim povodom, udruženje hrvatskih logoraša iz Bugojnu upozorilo je da su uvjete boravka u logoru Stadion predstavnici Međunarodnog crvenog križa ocijenili gorim od stanja kojeg su zatekli u zloglasnom srpskom logoru Manjača. Dodali su kako dužnosnici koje smatraju odgovornim za njihovo stradanje i danas slobodno hodaju Bugojnom. Ponajprije se to odnosi na ratnog načelnika općine Dževada Mlaću i nekadašnjeg zapovjednika Armije BiH Selmu Cikotića.

“Činjenice da je bošnjačka Armija BiH izvršila agresiju na Hrvate Bugojna, otvorila na desetine logora i ubila preko 200 Hrvata te počinila brojne zločine pod zapovjedništvom Selme Cikotića, ratnog zapovjednika Operativne skupine Zapad i predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna Đevada Mlaće, ne dopiru ni do javnosti ni do pravosuđa”, navodi se u priopćenju hrvatskih logoraša.

Također se navodi da Državno odvjetništvo u BiH više od 10 godina vodi istragu u predmetu Dževad Mlaćo, ali da taj predmet, kojeg vodi tužiteljica Slavica Terzić, godinama tapka u mjestu.
U priopćenju se dodaje kako je do sada bilo dosta lažnih dojava o tijelima nestalih Hrvata Bugojna, što udruženja žrtava doživljavaju novim zločinom.

Sud BiH osudio je bivšeg zapovjednika osiguranja logora bošnjačke Armije BiH Musajba Kukavicu u Bugojnu na četverogodišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim zatočenicima. Uz njega je u odvojenom postupku na sedam godina zatvora osuđen i Senad Dautović, koji je tijekom rata bio zapovjednik logora Iskra u Bugojnu. Još jedan zapovjednik u logoru, Nisvet Gasal, pravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora.

(Hina)

 

Bugojnom se i dalje šetaju odgovorni za nestanak i likvidaciju 19 Hrvata i mučenja u logoru ‘Stadion’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Čović, Dodik i Izetbegović usuglasili dokument o koaliranju

Objavljeno

na

Objavio

Lideri tri najveće političke stranke u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su usuglasili dokument koji bi trebao osigurati načela na kojima će djelovati buduća vladajuća koalicija u toj zemlji, no dogovor o konačnom formiranju vlasti još nisu postigli.

Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik sastali su se u Sarajevu kako bi raspravili sadržaj dokumenta koji definira plan rada buduće koalicije odnosno djelovanja novog Vijeća ministara BiH.

Sva trojica su nakon sastanka novinarima potvrdili kako im je dokument koji je predložila SDA prihvatljiv ali i da još nema konačnog dogovora o tome kako će izgledati buduće Vijeće ministara što sada ovisi o tome kada će Predsjedništvo BiH formalno imenovati mandatara za premijera.

“Predsjedništvo BiH će zasjedati kada sve dogovorimo”, kazao je novinarima Dodik.

Temelj spora oko uspostave vlasti na državnoj razini do sada su bila različita stajališta SDA i SNSD-a o tome hoće li novo Vijeće ministara preuzeti obvezu provedbe reformi bitnih ne samo za nastavak puta ka članstvu u Europskoj uniji nego i prema NATO-u.

Dodik sada tvrdi kako usuglašeni dokument ne spominje NATO ali tvrdi kako je “SDA uporna” kada je riječ o tom pitanju no Izetbegovićeva je interpretacija nešto drugačija pa nije jasno što su se na kraju dogovorili.

“U dokumentu pišu bitne stvari po pitanju ekonomije i svih integracijskih procesa”, kazao je Izetbegović ustvrdivši kako njegova stranka nije “omekšala” svoje stajalište te kako su NATO integracije za BiH u ovom trenutku samo tehničko a ne političko pitanje no ipak nije pojasnio kako je to zapravo riješeno u pregovorima s Dodikom.

“Nemojte nas tjerati da se dalje sudaramo, pustite nas da tu stvar riješimo”, poručio je Izetbegović novinarima koji su na tome inzistirali.

Iztetbegovć je rekao kako je najbitnije da su usuglašena načela djelovanja buduće koalicije a sada preostaje dogovor o raspodjeli ministarstava.

Razgovori o tome, kako je pojasnio, obavit će se narednog tjedna.

“Što se tiče nas (SDA) tiče to može biti gotovo već sutra”, kazao je Izetbegović dodajući kako vjeruje da će sve ipak biti riješeno do 31. ožujka.

Izvjesno je samo da će devet ministarstava u Vijeću ministara biti podijeljeno po etničkom ključu odnosno kako će ga činiti po tri ministra Hrvata, Srbina i Bošnjaka dok bi predsjedatelj trebao biti Zoran Tegeltija kojega je ranije kao svog kandidata nominirao Dodik. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari