Pratite nas

BiH

Katolike vjera poziva na djelovanje

Objavljeno

na

Sadašnja pokoljenja hrvatskih katolika nastavljaju dugu tradiciju osobitoga štovanja Isusove majke Marije, a osobito je to vidljivo svake godine o svetkovini Marijina uznesenja na nebo ili Velike Gospe, svetkovine koja je svojim porukama iznimno aktualna i u egzistencijalnim pitanjima u sadašnjem povijesnom času čitavoga hrvatskoga naroda.

5d9bd784bfd234610bf8ba15e7ad6a4e_XL

Relativno često mogu se čuti kritike da Hrvati prerado i prečesto slave, da vole slavlja i da im nije žao i dublje posegnuti u džep samo da bi mogli slaviti, a potreba za slavljem je iskonska i svojstvena svim ljudima bez obzira na sve njihove različite pripadnosti, jer slavlje oživljava iskonsku slutnju da je svaki čovjek pozvan na potpuno ispunjenje u vječnoj sreći, vječnoj proslavi. Svetkovina Velike Gospe upravo je izvrstan primjer i model vječne i blistave proslave konkretnoga čovjeka. Marija, Isusova majka, žena i naravna članica ljudske zajednice, ispunila je svoje ljudsko i vjerničko poslanje i doživjela iznimnu proslavu te njezin život i njezina proslava postaju bitna poruka i nada svakomu čovjeku.

Nije Isus slučajno, kako bilježe evanđelja, toliko govorio o gozbi i o pozivu na gozbu, već je smišljeno time u ljudima budio onaj iskonski poziv koji je u svakoga čovjeka usadio Stvoritelj stvarajući čovjeka kao sliku Božju. Slavlja su iznimno važna jer veoma obogaćuju često sivu ljudsku svakodnevicu i podsjećaju ne samo na iskonski poziv na sreću, nego i na mogućnost da se ona ostvari. Stoga je važno njegovati što više i osobnih, crkvenih, obiteljskih, lokalnih, društvenih, državnih, narodnih i općeljudskih slavlja jer baš ona trajno podsjećaju svakoga čovjeka na njegovo iznimno dostojanstvo, na njegovu veličanstvenu perspektivu koja oslobađa svaku osobu od potpune zarobljenosti zemaljskim okvirima, materijalnim, bolestima, nesigurnostima, strahovima i beznađem. Ako je istina da pripadnici hrvatskoga naroda vole slaviti, onda to treba pohvaliti i potaknuti da se na svim razinama makar skromna slavlja još umnože, jer ona oslobađaju ljude da budu što jesu, da imaju samopouzdanja i da se hrabro suočavaju sa svim izazovima.

Svetkovina Velike Gospe svim kršćanskim vjernicima stavlja pred oči činjenicu da je Marija bila otvorena i vjerna Bogu te da je sve svoje ljudske potencijale stavila u službu Gospodara sveukupne stvarnosti i u tom duhu iz dana u dan djelovala pa je njezin život darovao čovječanstvu apsolutno najvažniji i najljepši plod – bogočovjeka Isusa Krista, Spasitelja. Ne treba smetnuti s uma da je Marija poput svake majke prala pelene, bdjela nad svakim korakom svoga sina i prihvatila majčinstvo ne samo za Isusa i Isusove učenike, nego i svakoga čovjeka koji to majčinstvo želi i poštuje. Marijin zemaljski život bio je ispunjen djelovanjem, radom, majčinskom skrbi – sve u neizmjernoj ljubavi prema Bogu Otcu, Isusu Kristu i Duhu Svetomu – pa je njezina proslava model svakomu čovjeku kako može ostvariti svoju proslavu.

Bezbroj je načina kako suvremeni vjernici, primjereno svojim talentima, mogu, nasljedujući Mariju, postići svoju proslavu, a u ovom povijesnom času posebni je izazov primjereno djelovanje u društvu, u ljudskim neformalnim i formalnim zajednicama. U suvremenom hrvatskom društvu više je urgentnih zahtjeva i izazova s kojima se pošteno i odgovorno moraju suočiti svi građani, osobito katolički vjernici, da bi mogli krenuti putom stvarne proslave. Kao što je sav život i sve Marijino djelovanje bilo u najtješnjoj povezanosti s Isusom Kristom, tako bi svi koji su primili sakrament krsta sav svoj život i sve svoje djelovanje trebali pretvoriti u stvarno nasljedovanje Krista koji je zemljom prošao čineći dobro, služio, žrtvovao se i proslavio te je svim ljudima omogućio vječnu proslavu. Najtješnja povezanost s Kristom bitni je preduvjet, coditio sine qua non, i plodnoga djelovanja i proslave, a ta povezanost zahtijeva i što bolje upoznavanje događaja Isusa Krista i slobodnu, zrelu i odgovornu odluku o življenju u trajnoj povezanosti s Kristom.

Svaki katolički vjernik u Hrvatskoj, koji smišljeno živi u trajnoj povezanosti s Kristom, ne će žaliti truda da unatoč svim sustavnim i smišljenim manipulacijama otkrije bitne odrednice stvarnosti kakva ona danas jest, jer to je preduvjet ispravnoga djelovanja u hrvatskom društvu. Takav katolik ne će nikada bježati od djelovanja, rada, napora usavršavanja da bi stvarno služio općemu dobru hrvatskoga društva. Djelovanje u trajnoj povezanosti s Bogom jamačno otvara svakom katoliku bezbrojne mogućnosti koje će, pošteno iskorištene, riješiti ne samo njegova egzistencijalna pitanja, nego i pitanja njegove obitelji i hrvatskoga društva. Poznavajući i prihvaćajući stvarnost kakva ona jest, svaki čovjek radeći, trudeći se i žrtvujući se, u povezanosti s Bogom, na sebi primjerenom području društvenoga života dat će dobre plodove, novu kvalitetu.

U Hrvatskoj su, unatoč svim sadašnjim zaprjekama, otvorena velika područja kreativnoga djelovanja kako u poljoprivrednoj proizvodnji, proizvodnji kvalitetne hrane, tako i u tehničkim proizvodnjama koje zahtijevaju inovacije koje su plod požrtvovnoga rada i talenta. Unatoč svim umjetnim ograničenjima, u Hrvatskoj su otvorena široka polja znanstvenom i stručnom radu, kreativnom doprinosu na svim područjima kulture i umjetnosti, uslužnih djelatnosti… Kao što je Marija savjesno djelovala u svojim prilikama i odgovorila na Božju volju u svom vremenu, tako je svaki katolički vjernik ponajprije pozvan na djelovanje, rad, davanje doprinosa i dobrih plodova upravo u sadašnjim okolnostima. Kao što je Marijino djelovanje neizmjerno obogatilo i oplemenilo čitavo čovječanstvo, tako će i pošteno djelovanje i požrtvovan rad svakoga vjernika oplemeniti i hrvatsko društvo, a ne će izostati ni proslava.

Ivan Miklenić/Glas Koncila

kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari