Connect with us

Politički rentgen

Kazimir Mikašek-Kazo – Hrvatska desnica na magnetnoj rezonanci

Objavljeno

-

…….Koji su rezultati ove igre prijestolja u režiji duboke države? Kolinda Grabar Kitarović out, Tomislav Karamarko out i dodatno  neutraliziran, Zoran Milanović na Pantovčaku, Andrej Plenković i Pupavac nedirnuti u Banskim dvorima. Savršeno odrađeno, moram s divljenjem priznati! To je slika današnje jake Hrvatske!?……..

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

 Kada netko boluje od nepoznate bolesti, kada se ne osjeća dobro, najbolje je podvrći se MR-u, jer to je stroj koji u modernoj medicini još uvijek prednjači dajući najbolje dijagnostičke rezultate, nakon čega nije problem prepisati cjepivo ili terapiju. Evidentno je da je desni politički spektar u Hrvatskoj zaražen nepoznatim virusom koji im je i pored 24 mandata osvojenih na zadnjim parlamentarnim izborima onemogućio ulazak u vladajuću većinu, što je samo po sebi jedini cilj svih koji se bave politikom. Postizborne karte su se posložile tako da im je nedostajalo minimalan broj mandata da postanu nezaobilazan subjekt u formiranju parlamentarne većine u koaliciji s HDZ-om.

I dok padaju međusobne optužbe u potrazi za odgovorom tko je kriv, HDZ ili Škoro, što nije došlo do najprirodnije principijelne koalicije, potrebno je kirurški precizno dijagnosticirati obje strane medalje. Nije da si umišljam da sam jedan od najboljih poznavatelja desne političke scene, jer u tom kontekstu sam dobio brojne komplimente istaknutih novinara i analitičara, a osim toga i osobno sam sudjelovao u rastu ideje o domoljubnom zajedništvu u Republici Hrvatskoj, tako da dubinski znam o čemu govorim. Bez ikakve zadrške mogu kazati da sam jedan od nultih osnivača Hrvatskih suverenista, tvorac teza i temeljnih programa, kreator njihovog naslova koji je izašao iz mog slogana „Za suverenu Hrvatsku“ što mogu materijalno dokazati, a sve to uživo sam tada komunicirao s danas uglednim članovima Hrvatskih suverenista, prije nego su postali saborski zastupnici ili članovi te stranke. Zajedno smo slavili njihove sjajne rezultate na izborima za EU parlament, a 8,5% osvojenih na tim izborima, što ih je smjestilo na poziciju treće stranke u Hrvatskoj. To je  trebao biti zalog za njihov daljnji rast. Razišli smo se, jer sam smatrao da je plan rušenja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović njihova najveća politička pogrješka, a to smatram i danas.

Padom Tomislava Karamarka i dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, koji je HDZ pomaknuo u liberalni politički centar, na desnom spektru je ostao golem prostor za profilaciju jednog novog snažnog desnog bloka. Politička snaga se može manifestirati jedino u zajedništvu stranaka, ideja i programa, pa je jasan i logičan put bio snažno promovirati ideju sinergijskog zajedništva i u toj promociji otkriti tko stvarno je, a tko nije „Za suverenu Hrvatsku“, kako je glasio izvorni slogan projekta. Na kraju je ispalo da svi jesu za meritum slogana, ali da ne mogu zajedno!? Nije li im stvarno potreban MR, a možda i dr. Gruden? Sve je počelo odbijanjem predsjedništva NHR-a da se stvori zajednička lista za EU parlamentarne izbore, nakon čega se NHR nekim „čudom“ raspao? Nema čuda ni slučajnosti, vjerujte mi, sve je pomno isplanirano!

Analitičari tvrde, da je kojim slučajem došlo do zajedništva Hrvatskih suverenista, NHR-a i nekih nezavisnih osoba među kojima se spominjalo i ime Tomislava Karamarka, HDZ i Andrej Plenković bi već tada bili na grdnim mukama. Takva zajednička lista po mojim bi procjenama osvojila najmanje četiri mandata u Europskom parlamentu i prepolovila HDZ-ovo biračko tijelo, nakon čega bi se logično tražila politička odgovornost Andreja Plenkovića, što bi unutar stranke spremno odradili HDZ-ovi „crni labudovi“!

Kada su Hrvatski suverenisti sa svojih 8,5% osvojenih na tim izborima ozbiljno zaprijetili rastom svoje platforme, iznenada se na političkoj sceni, kao iz vedra neba pojavio estradnjak Miroslav Škoro. Po difoltu, zbog svog estradnog profila i pojavnosti u medijima, zbog krasnih domoljubnih pjesama, on postaje preko noći samozvani lider desne političke scene, a Hrvatski suverenisti lagano se gube u toj desničarskoj kakofoniji. Gube se oni koji su bili okidač za rast suverenog konzervatizma u Hrvatskoj.  NHR-a više nema ni u tragovima! Postaju nevažni, bivaju marginalizirani. Pravaška scena je raskomadana. Ne stoji li iza ovoga dobro osmišljeni scenarij?

Ako netko misli da se Miroslav Škoro u ulozi kandidata za Pantovčak pojavio preko noći grdno se vara? Duboka država je imala snažnu potrebu srušiti Kolindu Grabar Kitarović kao simbol konzervativnih i domoljubnih politika, nakon što su urotnički srušili desničara Tomislava Karamarka i bio im je potreban jak kandidat koji će biti u stanju razbiti HDZ-ovo biračko tijelo na predsjedničkim izborima.  Prvi izbor duboke države za tu ulogu bio je upravo Tomislav Karamarko, jer smatralo se da je on silno uvrijeđen, ogorčen i ljut, što je u njegovoj dekapitaciji navodno  sudjelovao i Andrej Plenković s grupom europskih parlamentaraca iz Hrvatske, ali  iz Europske unije također, te da će iz tog osvetničkog razloga rušenjem Kolinde krenuti đonom na svog nasljednika na čelu HDZ-a, pokušavajući i njega srušiti? Tomislav Karamarko se nije upecao na tu ponudu rušitelja Kolinde vjerojatno iz dva razloga. Prvi je bio taj što je on u očima nacije bio heroj nakon što je njegova kandidatkinje KGK pobijedila Josipovića, pa bi postao notorni veleizdajnik  pred svojim fanovima da je išao rušiti svoje vlastito političko remek djelo. Drugi je razlog odbijanja takve ponude bila, čini se,  njegova skrivena ambicija da se jednog dana vrati na čelo HDZ-a što je više puta zagonetno komunicirao javno ili tajno.  Da je kojim slučajem prihvatio ponudu duboke države i kandidirao se za predsjednika države kao rušitelj Kolinde, morao bi izaći iz stranke u koju mu više nikada ne bi bilo povratka. To su objektivni i razumni razlozi što nije pristao na tu nečasnu ulogu, shvaćajući da bi prihvaćanje te unosne ponude bila njegova trajna politička smrt.

Miroslav Škoro postao je idealan kandidat duboke države koja će ga pred očima nacije fantastično iskoristiti za rušenje Kolinde Grabar Kitarović i instalaciju Zorana Milanovića na Pantovčak. Podrška ili ne podrška Kolindi u drugom krugu predsjedničkih izbora imala je vjerojatno vrlo visoku cijenu na političkom tržištu, što je poznato svakom ozbiljnijem analitičaru i samo Miroslav Škoro zna koliko je ona iznosila? Činjenica je da se Škoro potpuno neprincipijelno okrenuo protiv Kolinde Grabar Kitarović, dok su neki Suverenisti i Ruža Tomašić među njima davali kakve takve signale da bi mogli podržati predsjednicu u drugom krugu! Uloga Miroslava Škore još je značajnija, jer se njegovom pojavom i samoproglašenjem lidera desnice, strašno smanjio manevarski prostor upravo Tomislavu Karamarku koji je otvoreno koketirao s Brunom Esih, pa su mnogi krugovi smatrali da će se Tomo aktivirati izvan HDZ-a i preuzeti kormilo desnice što bi bilo sasvim logično. Dok je Škoro jak, Karamarko nema nikakve šanse! To je teza! Je li to stvarno tako?

Dakle Miroslav Škoro nije htio Karamarka u svom sokaku ni pod razno i takvu ideju je javno, rezolutno nekoliko puta odbio. Što to Škori smeta kod politika Tomislava Karamarka ako su i jedan i drugi domoljubi? Ili možda Škoro misli da je samo on domoljub u Hrvatskoj koji može sve sam na desnom političkom spektru? Ili, još je bolje pitanje zašto je Miroslav Škoro napustio omraženi HDZ tek kada ga je preuzeo Tomislav Karamarko i krenuo u pobjednički pohod s Domoljubnom koalicijom? Bio mu je dobar Ivo, još bolja Jaca, ali Tomo ne!? Malo je vjerojatno da je Škoro ocijenio da Karamarko više nema političku težinu, jer u to vrijeme Karamarko je imao tri puta više pratitelja na FB profilu od poznatog pjevača Miroslava Škore. Zanimljivo, zar ne? Osim toga, Škoro je morao znati da Karamarko ima svoju snažnu mrežu unutar desne frakcije u HDZ-u i da bi danas sutra mogao biti vrlo dobra transmisija za moguću koaliciju Škore i nekog drugog HDZ-a ako već ne može s Plenkovićem! Sve su to razlozi koji bude sumnju i otvaraju pitanja stvarne Škorine uloge u ovoj političkoj igri? Moguće je i to da Škoro nije svjestan što su mu iza leđa skuhali gremiji duboke države, no to je malo vjerojatno u kontekstu njegove stvarne inteligencije?

Koji su rezultati ove igre prijestolja u režiji duboke države? Kolinda Grabar Kitarović out, Tomislav Karamarko out i dodatno  neutraliziran, Zoran Milanović na Pantovčaku, Andrej Plenković i Pupavac nedirnuti u Banskim dvorima. Savršeno odrađeno, moram s divljenjem priznati! To je slika današnje jake Hrvatske!?

Ideja o nužnom jačanju konzervativnih snaga u Republici Hrvatskoj nije nestala nestankom Tomislava Karamarka s političke scene. Zapravo, tko kaže da je on zapravo nestao kao rodonačelnik te domoljubne ideje, jer dok postoji ideja konzervatizma postoji i on? Kad god se Tomo oglasi na svom FB-u priopćenjem dolazi do lavine reakcija u mainstreamu.

Stvari se u politici mijenjaju, vođe dolaze i prolaze, a Hrvatska kakva god bila ostaje kao državotvorna činjenica. Trenutna vladajuća koalicija je na respiratoru i sve više se u kuloarima bruji da je Pupavac postao mlinski kamen oko vrata HDZ-a i Hrvatske, osobito zbog činjenice da Plenković danas nema zamjenske žetončiće za SDSS. Ali ne radi se samo o zamijeni za SDSS! Bilo kakve turbulencije ili Plenkovićevo skretanje udesno, u što nitko ne vjeruje,  automatski bi od HDZ-a udaljilo HNS, Radimira Čačića, Hrebaka  i još neke koji podržavaju Plenkovića. Čini se da će Plenković ovaj mandat, u ovim složenim okolnostima probati izgurati do kraja i nije vjerojatno da će mu Pupavac okrenuti leđa. Pupavac gotovo sigurno neće rušiti ovu vladajuću većinu, jer zna da bi to za posljedicu imalo snažan rast desne političke scene  koja bi mogla silno naštetiti HDZ-u na nekim izvanrednim parlamentarnim izborima, a Pupavca bi udaljilo od važne uloge u sastavljanju vladajuće većine. Istovremeno, dok je HDZ na respiratoru SDP je na ecmo uređaju, praktički na izdisaju!  Pupavac zna da su ti prokleti desničari i ludi  „ustaše“, ako dođu u poziciju  u stanju mijenjati izborni zakon, a čak i Ustav!!!??? Zato je Plenković Pupavčev dragulj! Pupavac nikada neće tražiti uklanjanje pozdrava „Za dom spremni“ iz javnog prostora kao ultimatum za stabilnu podršku Vladi, jer upravo mu taj pozdrav kao činjenica snažno koristi za betoniranje svojih političkih probitaka. Čačić i ekipa neće rušiti Plenkovića iz gotovo istih partikularnih razloga! Zbog tih činjenica je Plenković gotovo nedodirljiv!

Što preostaje desnici, ako ne mudrost i pamet držati se osnovnih političkih postulata! Jačaj sebe! Što preostaje Hrvatskim suverenistima koje je Škoro, čini se planski bacio na marginu, a Most općenito nije za zajedništvo. Most ni nije stvoren radi zajedništva na desnici, već suprotno! Stvoreni su radi razbijanja HDZ-a i tog mogućeg zajedništva desnice s HDZ-om? Jednostavno, Hrvatski suverenisti, ako žele biti vjerodostojni, ako žele biti jaki, a to potencijalno jesu, trebaju se okrenuti sebi, svojim liderskim i programskim kapacitetima i okupiti oko sebe na desnom spektru sve što imalo diše hrvatski. NHR, pravaše, DESNO, desne intelektualce i poznate Hrvate iz javnog života? Već na lokalnim izborima u skladu s političkim pravilima moraju istaknuti svog kandidata za gradonačelnika Zagreba. Možda bi u takvim okolnostima i Tomislav Karamarko, kao možebitni lider svoje nezavisne liste, razmislio o svom novom političkom come backu? Čini se da su Karamarku herimetički zatvoreni svi prilazi HDZ-u. Čini se da HDZ-u može prići samo pod svojim uvjetima ako se stvore okolnosti da jednog dana koalira s novim HDZ-om kao lider svoje opcije? Imam dojam da je on po habitusu puno jači kao oporbenjak i da bi na desnici bio jači nego što je ikada bio u podijeljenom HDZ-u! Njegov eventualni izlazak iz HDZ-a bio bi prava medijska senzacija! Osim toga u HDZ-u danas ima značajan broj uglednih članova koji kao napete puške čekaju promjene i ozbiljnog partnera na desnici!

U politici je sve moguće, zato nikad ne reci nikad! Moguć je snažan demokršćanski blok na putu prema zajedništvu koji bi Škoru stavio pred zid? Postavilo bi se pitanje, hoće li ili neće zajedno njima, pa bi iz  odgovora na to pitanje konačno doznali pravu istinu o političkom angažmanu bivšeg pjevača?  Jednostavno razgrtanje, zar ne? I ne previše komplicirana izvedba?

Kazimir Mikašek-Kazo

* Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne moraju nužno odražavati stajališta portala

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari