Connect with us

Analiza

Kazimir Mikašek-Kazo: Plenković se državnički uzdigao iznad dnevno političkog spina!

Objavljeno

-

…Plenković vodi pametniju politiku prema BiH od Milanovića, podnaslov je komentara Elvira Mešanovića na N1 televiziji…..

Andrej Plenković službeno je posjetio Sarajevo u izuzetno osjetljivom diplomatskom trenutku za BiH, kada se ponovno rasplamsava ideja o separatističkim težnjama Milorada Dodika, odnosno u tajmingu kada je Dodik najradikalnije otišao u tom pogledu. U Parlamentu Republike Srpske prošla je odluka u kojoj se obvezuje Vladu RS da počne s pripremama za izdvajanje iz Bosne i Hercegovine. Biti će zanimljivo analizirati kako će se na tu agresivnu politiku čelnika RS-a postaviti SAD-e, Europska unija i međunarodna politika u cjelini? Po javno dostupnim informacijama međunarodna politika to neće blagosloviti, a razbijačima BiH prijete vrlo ozbiljne sankcije, sve do mogućeg slanja vojnih postrojbi NATO saveza kao garancije mira u BiH.

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Upravo u trenutku kada su se uz medijaciju međunarodne zajednice zahuktali pregovori o promjeni izbornog zakona u BiH Plenković je posjetio BiH. Plenkovićeva diplomatska misije nije bila usmjerena k pomirbi sva tri naroda u BiH, već primarno zbog stvaranja novog izbornog okvira u kojemu će se politički predstavnici sva tri naroda osjećati bolje i pravednije u predlaganju i biranju svojih predstavnika u političkim tijelima BiH.

Do iskrenog pomirenja sva tri naroda u BiH teško će doći, jer još uvijek su svježe ratne traume i brojne ostavštine u kojima niti jedan narod nije ostao bez svojih žrtava, ali i bez svojih grijeha koje se u kontekstu krvavog rata događaju baš svima. Ni jedan međunarodni sud u povijesti nije uspio privesti pravdi sve stvarne i potencijalne počinitelje ratnih zločina. Sve tri strane u BiH koje su sudjelovale u ratnim događanjima misle da su baš oni najviše zakinuti glede osude zločina, no u ovom prvorazrednom diplomatskom trenutku potrebno je zakopati ratne sjekire, proglasiti prekid vatre, zatomiti osjećaje i donijeti jedno novo, dobro pragmatično i funkcionalno rješenje, s kojim ponovo neće biti baš svi najsretniji.

Hrvatski narod u BiH do sada je na svojoj koži najviše osjetio što to znači kada im političke predstavnike izabire i predlaže netko drugi. Bilo kakvo prekapanje zločina iz prošlosti, međusobne optužbe i beskrajne analize tko je više kriv, jednostavno nisu plodno tlo za uspjeh ovih pregovora, a oni koji ustrajavaju na toj retorici, zapravo potenciraju nove sukobe ili razbijanje BiH i čini se da nisu iskreno za promjenu izbornog zakona čime bi Hrvati konačno dobili ono što legitimno jako dugo priželjkuju.

Hrvatska diplomacija u ovoj, slobodno možemo kazati povijesnoj misiji prekretnice, usporedivoj s donošenjem Daytonskog sporazuma, s puno pažnje i diplomatske osjetljivosti vodi računa o tome da ne antagonizira političke predstavnike Bošnjačkog naroda, koji su vrlo bitni za ovaj politički koncensus, bez kojega neće biti baš nikakvih pozitivnih pomaka, što bi moglo dovesti do novih napetosti na prostorima bivše Jugoslavije i šire. U tom kontekstu, priznavanje međunarodnih presuda za genocid u Srebrenici, etničko čišćenje i osuda svih drugih zločina počinjenih s bilo koje strane, od prvorazredne je važnosti za uspjeh ovih pregovora. Nije vrijeme za kopanje po starim ranama i možemo se opravdano nadati da će poslije završetka ovih pregovorima doći neko bolje vrijeme kada će svi akteri imati prigodu lakše doći do pravde i procesuiranja svih zločina! Jer ratni zločin ne zastarijeva!

Čini se da se Andrej Plenković izdigao iznad dnevno političkih spinova i bez obzira na otvoreni sukob Pantovčaka i Banskih dvora u ovoj prigodi je s puno razumijevanja govorio o izjavama Zorana Milanovića u kontekstu genocida u Srebrenici i genocida općenito. I doista, svako politikantsko raspirivanja strasti o strahovito bolnim temama genocida, u ovom trenutku pregovaračima vezuju ruke, a osobito onim predstavnicima međunarodne zajednice, koji kao uporišne poluge iniciraju i vode ove procese. Iz brojnih javno dostupnih izjava visoko pozicionirani političara i vjerskih velikodostojnika u BiH, razvidno je da se vrlo pozitivno govori o nekim novim vjetrovima u odnosima s Republikom Hrvatskom.

Cijeli ovaj osjetljivi proces zapravo se temelji na političkom i prijateljskom dogovoru Hrvata i Bošnjaka, a bilo bi jako dobro da i Milorad Dodik otupi oštricu retorike i sjedne za zajednički stol cjelovite države Bosne i Hercegovine. Ono što kao analitičar mogu vidjeti jest činjenica, da Andrej Plenković ne vodi ovaj proces isključivo usko stranački s pozicija HDZ-a, već shvaća da zasluge za eventualno iznalaženje optimalnog rješenja pripadnu Republici Hrvatskoj i svim njenim institucijama u kojima predsjednik Zoran Milanović ima itekako značajno mjesto! Uspjeh ovih pregovora bit će uspjeh Republike Hrvatske i prijateljske nam Bosne i Hercegovine! Čini mi se da je ovo mudra državnička politika, a uspjeh pregovora na dobrobit Hrvata i sva tri naroda u BiH, možda bi mogao biti dobar putokaz za rasterećenje hrvatske javnosti od dnevno političkih prijepora i spinova i smanjivanje prijetećih napetosti na ovim turbulentnim prostorima.

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari