Pratite nas

Kronika

Kazimir Mikašek – Oproštaj od dragog prijatelja prof. Tomca!

Objavljeno

na

Danas, s beskrajnom  tugom u srcu, moram napisati ono što nisam nikada planirao i promišljao, jer  sama pomisao da ću se ovako morati oprostiti od naše dragog prijatelja, suradnika i velikog domoljuba prof. Tomca  bila mi je bolna i duboko ljudski neprihvatljiva.

Preminuo je naš dragi prijatelj, profesor, političar, novinar, učitelj političkog promišljanja mnogim generacijama, umro je ljudina kakvu se rijetko sreće. Preminuo je zaljubljenik u svoju Hrvatsku, najveći socijaldemokrat među demokršćanima i najveći demokršćanin među socijaldemokratima. Njegova djela u bogatom opusu od 27 knjiga bez sumnje će postati temelj za politološka i filozofska promišljanja o novoj kršćanskoj socijaldemokraciji u Hrvatskoj o kojoj je sanjao dragi prof. Tomac.

Na bespućima  svjetonazorskih razilaženja koja su ga pratila tijekom političke karijere, u svojoj zreloj životnoj dobi u njemu je rasla Hrvatska bez podjela na lijevo i desno na temeljima Tuđmanove pomirbe, a milost njegovog obraćenja u susretu s Vječnim dala mu je neviđenu širinu duše i tolerancije prema svima, osobito prema onima koji se nisu s njim slagali. Unaprijed im je opraštao, ostavljajući neizbrisivi trag zapisan u vječnosti, trag u svom opusu od 27 knjiga i još mnoštvo radova, eseja kolumni i političkih komentara. Uvijek na strani slabih, uvijek na strani pravde, uvijek spreman osuditi nepravdu i moralno etičke dekadencije u hrvatskom društvu.

Orao je duboke političke brazde na hrvatskim oranicama uvijek se nadajući dobrim plodovima koje zaslužuje pošteni, marljivi i istinoljubivi hrvatski narod, njegov narod, s kojim se ponosio oduševljenjem nevinog djeteta. Profesor Tomac je silno želio još malo života, još malo zdravlja kako bi s nama mogao dočekati 05.01.2020. smatrajući taj dan jednim od važnijih dana u hrvatskoj povijesti! Čini mi se da je prof. Tomac zaustavljen kao Mojsije na brdu Nebo! U svojim vizijama je vidio Hrvatsku blagostanja, ali dragi Bog je odlučio drugačije proslaviti njegovu dušu, čistu i ovjenčanu svetim sakramentima Katoličke crkve. Profesor Tomac je i s te distance vidio sjaj svoje Hrvatske što je sa svojim poslovičnim  optimizmom opisao u svojoj zadnjoj knjizi „Narodna predsjednica“ koju je završio u bolesničkoj postelji.

Dragi moj prijatelju, dragi naš prijatelju, dragi naš profesore! Pratit ću Tvoje tragove, pratit ćemo Tvoju ljudskost, privrženost domovini i bit će ispunjena sva obećanja koja si dobio u vremenu našeg prijateljstva. Bit će dovršen i tvoj posljednji naslov kojega si želio završiti, a nisi uspio dovesti do kraja.

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Gdje su danas progonitelji Marka Veselice?

Objavljeno

na

Na današnji dan umro je prof. dr. Marko Veselica (Sinj, 9. siječnja 1936. – Zagreb, 17. veljače 2017.) Riječ je o povijesno nezaobilaznoj ličnosti, žrtvi komunističkog terora, koji se čitav život borio za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, i koji je na kraju krajeva, za svoje ideale,  najljepše godine svoga života proveo u najstrašnijim logorima Josipa Broza Tita, od Lepoglave do Stare Gradiške.

U vrijeme njegova života, čini se, nismo ga dovoljno nagradili (možda ni poznavali!), pa je red da mu  sada, kad ga na žalost više nema među živima, još jednom kažemo – hvala, tim prije što je ova  legenda novije hrvatske povijesti ostavila neizbrisivi trag.

Veselica je simbol borbe protiv komunizma. Osudili su ga (drugi put) 1980., nakon smrti Tita, čak na 11 godina teške robije (!) samo i iz razloga što je dao intervju zapadnonjemačkom časopisu „Der Spiegel“! Nu, neprestano se pitamo, što, poglavito, mladi, znaju o tom olovnom vremenu?

U Zagrebu i dalje postoji i ulice i trgovi nazvane po komunističkoj prošlosti. Taj veliki hrvatski rodoljub nije mogao čak ništa znanstveno i javno objavljivati i na bilo koji način se pojavljivati u javnosti, od 1972. do 1990. Stoga, danas dok se sjećamo ovog iznimnog čovjeka među ostalim se moramo zapitati: gdje su i što rade njegovi progonitelji? A Veselica je bio samo jedna u nepreglednom nizu komunističkih žrtava, prije svega, „Hrvatskog proljeća“.

Sve u svemu, nismo mu se dovoljno odužili. Njegov lik i djelo mora i treba biti nezaboravno u hrvatskoj povijesti, tim prije što taj čovjek nikada nije pružao ruke da bi grabio, već da bi podao ljubav.

Oni koji odlučuju o nazivima ulica, trgova, pa i istaknutih državnih ustanova već sutra moraju iznaći način (prijedlog) da se ime Marka Veselice nikada ne izbriše, kao što je to slučaj i s nekim drugim hrvatskim velikanima, pa i Junacima hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata za koje više nitko, na žalost, ne zna ni tko su ni što su!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Provaljeno u Župnu kuću u Kotor Varoši

Objavljeno

na

Objavio

Dopredsjednik RS Josip Jerković oštro osuđuje vandalski čin koji je učinjen u Kotor Varoši

Dana 17.02.2020 oko 10.30 učinjen je vandalski čin provale u župi Rođenja BDM U Kotor Varoši. Tom prigodom je počinjena materijalna šteta na župnoj kući.

Dopredsjednik RS Josip Jerković, generalni konzul RH u Banja Luci Zoran Piličić te pomoćnik direktora Republičkog Sekretarijata za raseljena lica i migracije RS Dragan Juričević posjetili su župnika Zorana Mandića te oštro osudili vandalski čin napada na ustanovu katoličke crkve i svećenika koji na sreću u vrijeme napada nije bio u župnoj crkvi.

Zahvaljujući brzoj intervenciji policije izvršen je uvid a počinitelji su privedeni pred istražne organe.
Očekujemo da će nakon obavljenog očevida sukladno zakonu počinitelji biti adekvatno kažnjeni.

Župnik Mandić je izjavio da do sada nije bilo nikakvih problema te očekuje da će i dalje vladati miran suživot na području ove župne zajednice.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari