Pratite nas

Kronika

Kazimir Mikašek – Oproštaj od dragog prijatelja prof. Tomca!

Objavljeno

na

Danas, s beskrajnom  tugom u srcu, moram napisati ono što nisam nikada planirao i promišljao, jer  sama pomisao da ću se ovako morati oprostiti od naše dragog prijatelja, suradnika i velikog domoljuba prof. Tomca  bila mi je bolna i duboko ljudski neprihvatljiva.

Preminuo je naš dragi prijatelj, profesor, političar, novinar, učitelj političkog promišljanja mnogim generacijama, umro je ljudina kakvu se rijetko sreće. Preminuo je zaljubljenik u svoju Hrvatsku, najveći socijaldemokrat među demokršćanima i najveći demokršćanin među socijaldemokratima. Njegova djela u bogatom opusu od 27 knjiga bez sumnje će postati temelj za politološka i filozofska promišljanja o novoj kršćanskoj socijaldemokraciji u Hrvatskoj o kojoj je sanjao dragi prof. Tomac.

Na bespućima  svjetonazorskih razilaženja koja su ga pratila tijekom političke karijere, u svojoj zreloj životnoj dobi u njemu je rasla Hrvatska bez podjela na lijevo i desno na temeljima Tuđmanove pomirbe, a milost njegovog obraćenja u susretu s Vječnim dala mu je neviđenu širinu duše i tolerancije prema svima, osobito prema onima koji se nisu s njim slagali. Unaprijed im je opraštao, ostavljajući neizbrisivi trag zapisan u vječnosti, trag u svom opusu od 27 knjiga i još mnoštvo radova, eseja kolumni i političkih komentara. Uvijek na strani slabih, uvijek na strani pravde, uvijek spreman osuditi nepravdu i moralno etičke dekadencije u hrvatskom društvu.

Orao je duboke političke brazde na hrvatskim oranicama uvijek se nadajući dobrim plodovima koje zaslužuje pošteni, marljivi i istinoljubivi hrvatski narod, njegov narod, s kojim se ponosio oduševljenjem nevinog djeteta. Profesor Tomac je silno želio još malo života, još malo zdravlja kako bi s nama mogao dočekati 05.01.2020. smatrajući taj dan jednim od važnijih dana u hrvatskoj povijesti! Čini mi se da je prof. Tomac zaustavljen kao Mojsije na brdu Nebo! U svojim vizijama je vidio Hrvatsku blagostanja, ali dragi Bog je odlučio drugačije proslaviti njegovu dušu, čistu i ovjenčanu svetim sakramentima Katoličke crkve. Profesor Tomac je i s te distance vidio sjaj svoje Hrvatske što je sa svojim poslovičnim  optimizmom opisao u svojoj zadnjoj knjizi „Narodna predsjednica“ koju je završio u bolesničkoj postelji.

Dragi moj prijatelju, dragi naš prijatelju, dragi naš profesore! Pratit ću Tvoje tragove, pratit ćemo Tvoju ljudskost, privrženost domovini i bit će ispunjena sva obećanja koja si dobio u vremenu našeg prijateljstva. Bit će dovršen i tvoj posljednji naslov kojega si želio završiti, a nisi uspio dovesti do kraja.

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Policija u New Yorku ispalila 22 metka na bh. državljanina Dženana Čamovića, istražuju veze s terorizmom

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Twitter

Muškarac na kojeg je policija pucala u New Yorku nakon što ih je napao nožem trenutačno je pod istragom zbog moguće povezanosti s terorističkim skupinama. Osumnjičeni je identificiran kao 20-godišnji Dženan Čamović. Bit će provjereno njegovo kretanje te svi kontakti u proteklom razdoblju. Istražitelji kažu da je Čamović imigrant te da je moguće da je iz Bosne i Hercegovine.

Federalni agenti u četvrtak su izvršili pretres u Čamovićevoj kući, koja je nešto više od jednog kilometra udaljena od mjesta napada, javlja New York Post, prenosi VečernjiList

Video: Pljačkaši bježali iz trgovine na Manhattanu pa autom udarili policajca

– Šokiran sam kad sam čuo da je nožem ubo policajca, da su ga upucali i da je još živ. To je nevjerojatno. Izgledao je kao tih i dobar momak. Ne znam zbog čega je to napravio. Nikad se nije činio ljutitim – rekao je njegov susjed David Song.

Rođak osumnjičenog, koji je želio ostati anoniman, naglasio je da poveznice s terorizmom ne dolaze u obzir.

Policajci su ispalili 22 hica na Čamovića koji je pogođen s osam metaka. Iz policije kažu da nije jasno je li Čamović, koji je uspio oduzeti pištolj policajcu, zaista pucao na policiju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Bivša državna tajnica Rimac dovedena u Uskok na ispitivanje

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac dovedena je u petak navečer na ispitivanje u Uskok gdje je ranije tijekom dana zbog sumnji u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije ispitan predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Izvori bliski istrazi ističu da se Rimac sumnjiči za trgovinu utjecajem i primanje mita od 45.000 eura kako bi pogodovala tvrtki C.E.M.P. koja je gradila vjetroelektranu kod Knina. Uz to, sada već bivša državna tajnica sumnjiči se da je radila pritisak na Hrvatske šume kako bi promijenili negativno mišljenje koje je C.E.M.P. dobio oko izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađane.

Uskok sumnja su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i Ivan Melvan iz splitske ispostave Hrvatskih šuma bili ti koji su u konačnici početkom godine dali pozitivna mišljenja za vjetroelektrane. Jakupčićev odvjetnik Vladimir Terešak je kazao da je njegov branjenik iznosio aktivnu i opširnu obranu te da se njega tereti da je sve rado po nalogu Josipe Rimac.

“Moj branjenik je poricao krivnju za ono što mu se stavlja na teret. Radi se o trgovačkom društvu i izgradnji vjetrolektrane u okolici Knina. Jakopčić je naplatio dug po osnovi korištenja. Taj dug seže od 2015, od bivše uprave. Dakle, Hrvatske šume su naplatile dug od bivše uprave, terete ga da ta šteta nije naplaćena. On je naplatio 6 milijuna duga, ali ostala je još neka šumska šteta”, rekao je Terešak.

Tvrka C.E.M.P. oglasila se u petak priopćenjem u kojem odbacuje bilo kakve nezakonite radnje, tvrdeći da to može dokazati iz postojeće dokumentacije pri svim nadležnim tijelima u ovom projektu.

”Što se tiče odnosa investitora i Hrvatskih šuma, ne samo da Hrvatske šume nikada ni po čemu nisu pogodovale investitoru u ovom projektu, već su svojim odlukama i radnjama činile izravnu financijsku štetu društvu te onemogućavale provedbu projekta odgađanjem izdavanja uporabne dozvole te primopredaje izgrađenih šumskih putova”, tvrdi tvrtka.

Policijskom akcijom je obuhvaćeno ukupno 13 osoba, među kojima je i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić te pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, koja je odlukom Vlade RH također smijenjena u petak. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari