Connect with us

Reagiranja

Kaznena prijava protiv Faktografa, Gonga i Facebooka zbog ograničavanja slobode govora

Objavljeno

-

Mislav Kolakušić s govornice Europskog parlamenta poslao je snažnu poruku “sumnjivim organizacijama” i njihovim odgovornim osobama koji su ga proglasili “lažovom”.

Kaže da u normalnim i uređenim demokracijama pravo na utvrđivanje istine imaju sudovi te je dodao:

– Ograničavanje slobode govora je kazneno djelo, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u svim članicama Europske unije. Danas je utvrđivanje istine na društvenim mrežama predano u ruke sumnjivim organizacijama. Podnošenjem kaznene prijave protiv Faktografa, Gonga i Facebooka, te odgovornih osoba radi kaznenog djela ograničavanja govora i javnih nastupa iz članka 127 Kaznenog zakona Republike Hrvatske ostvarujem svoju građansku dužnost.

Prema njemu: – Tko uskrati slobodu govora ili javnog nastupa, slobodu tiska ili drugih sredsatava javnog priopćavanja kaznit će se kaznom zatvora. Obećajem da će svi oni koji provode cenzuru biti kazneno procesuirani. Održao sam svako svoje obećanje, pa ću tako održati i ovo, makar mi trebalo dvadeset godina i više.

Nastavak je to sage o uklanjanju s medijskog prostora neovisnog hrvatskog europarlamentarca. Pred nešto više od godine dana krenula je prvo medijska hajka pod zajedničkom agendom: „A gdje je nestao bivši sudac Kolakušić“, a potom ga je Gong, koji je osnivač portala Faktograf.hr, nedavno proglasio „Teoretičarom zavjere“ i ograničio mu doseg na Facebooku, najpopularnijoj društvenoj mreži. Zapravo su ga uspjeli ušutkati, piše magazin Start.

Prema Mislavu Kolakušiću civilizirani i demokratski mediji imaju sasvim suprotnu ulogu i “ubijanje javne riječi” je prema njemu kazneno djelo. Njegova objašnjenja pandemije u EU parlamentu daleko su odjeknula, a video objava na You Tubeu pregledana je u samo nekoliko dana i u više od pola milijuna puta. Teledirigirani i slabo praćen, ali žestoko citirani Faktograf.hr, koji ima ogromnu moć u stopiranju slobode govore zahvaljujući ekskluzivnom partnerstvom s Facebookom, kazao je kako hrvatski zastupnik iznosi neistine. Sve bi to bilo posve benigno da ga upravo Faktograf.hr nije uklonio s Facebooka i proglasio ga lažovom. Posljedice su bile zapravo zastrašujuće po medijsku scenu, ali i za demokraciju u Hrvatskoj, piše Start.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari