Connect with us

BiH

Kaznena prijava zbog hakerskog napada na ‘nastavu na daljinu’

Objavljeno

-

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić, podnio je danas kaznenu prijavu protiv  Nepoznate osobe ili osoba zbog kaznenog djela iz članka 393. stavak 4. KZa FBiH.

Nepoznati počinitelji su u više navrata otežali rad računalnog sustava Sveučilišta u Mostaru preko kojeg se održava nastava na daljinu na Sveučilištu u Mostaru i u svim školama koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu. Izvršeni su kibernetički napadi na sustave za nastavu na daljinu. Prilikom jednog od napada počinitelj je razotkrio svoju IP adresu. Obzirom da su računalni napadi izvršeni u odnosu na računalni sustav javne ustanove od posebnog javnog interesa Sveučilište u Mostaru je podnijelo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja ili više njih, priopćilo je Sveučilište u Mostaru.

„Ne možemo reći da smo očekivali ovu situaciju, ali poučeni iskustvom iz Hrvatske, spremno smo dočekali napade i uspješno obranili naš sustav zahvaljujući našem SUMITu i HT Eronetu. Svi smo se ujedinili kako bismo omogućili održavanja nastave na svim razinama obrazovanja. Policija će odraditi svoj posao jer smo podnijeli kaznenu prijavu, ali nevjerojatno je da ima osoba koje žele djeci i studentima, u ionako teškom vremenu, uskratiti pravo na obrazovanje“, naglasio je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić.

Digitalna platforma skole.sum.ba, projekt u koji su uključeni svi ministri županija gdje se nastavni plan i program izvodi na hrvatskom jeziku kao i županijski zavodi za školstvo i obrazovanje, nesmetano radi.

U cilju omogućavanja nastave na daljinu, djelatnici SUMITa su izradili web platformu na kojem se mogu pregledati svi podaci vezano za izvođenje nastave na daljinu, kao i kontakt podaci o školama po županijama.

„Stranica skole.sum.ba ima preko 516 tisuća posjeta. Bitno je shvatiti ovaj projekt kao jednu pomoć nastavniku i učeniku kako bi smanjili gubitak koji će nastati neodržavanjem klasičnog oblika nastave. Također našim najmlađima od 1. do 5. razreda osnovne škole želimo doći u domove preko TV ekrana i naše SUM TV gdje snimamo lekcije u sveučilišnom studiju, a emisije možete pratiti svaki radni dan preko RTV Herceg Bosne i naše platforme skole.sum.ba, gdje su dostupne sve emitirane emisije.

Jedan od ciljeva projekta je stvoriti zajednički komunikacijski kanal preko kojega će se širiti pozitivne vijesti u vremenu kada nam pozitivne informacije najviše trebaju. Pohvalio bih HT Eronet kao tehnološkog partnera u projektu“, istaknuo je doc.dr.sc Tomislav Volarić, voditelj projekta skole.sum.ba i voditelj IT Centra Sveučilišta u Mostaru.

Sveučilište u Mostaru će za maturante organizirati online pripreme za upis na fakultete. Online lekcije će snimati studenti Sveučilišta u Mostaru uz koordinaciju Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, priopćeno je.

[su_document url=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2020/03/1585395325316564.pdf970713949.pdf” width=”700″ height=”720″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari