Pratite nas

BiH

Kaznom od 111 godina pet minuta prije 12 sezona je spašena!

Objavljeno

na

Spašavanje sezone u zadnji čas je čest izraz koji se upotrebljava u športu, glazbi, turizmu, a u zadnje vrijeme i u politici. Evo primjera! Legendarni NK Hajduk koji se spasio od rezultatskog debakla ove sezone pobijedivši NK Lokomotivu u finalu Hrvatskog nogometnog kupa. U taj uspjeh na kraju sezone Hajdukovi igrači uložili su sve svoje znanje i energiju i osvojili Kup te su doživjeli pravi I zasluženi trijumf. Još je ljepše spasiti sezonu, a ne mrdnuti ni malim prstom. Jednostavno ti se osmjehne fortuna, a ti sretan i zadovoljan.

Presudom BiH Hrvatima u Hagu i kaznom od 111 godina pet minuta prije 12 sezona je spašena! Mili Kekinu, Oliveru Frljiću, Miloradu Pupovcu, Davoru Butkoviću, Jurici Pavičiću i njegovom novom heroju Ivani Botici Škafi, Vesni Tešerlić, Zoranu Pusiću, Anti Nobilu i da ne nabrajam sve ostale! Naravno, tu ubrajam i sve gledatelje Žikine dinastije koji su sigurno u čistom transu od sreće! Zasluženo! Zanimljivo je kod te famozne presude da se Predsjednik haškog sudskog vijeća sudac Antonetti nije složio sa svojim kolegama iz Švicarske I Mađarske. Usput rečeno, Antonetti je jedini u vijeću karijerni sudac koji je i u Parizu bio potpredsjednik Višeg suda i  predsjednik Apelacionog suda. Druga dvojica sudaca, ili kako ih mi zovemo suci porotnici, profesor su prava i diplomat pa sa procesnim i materijalnim kaznenim pravom imaju veze koliko i Ivo Sanader, Jadranka Kosor I Vladimir Šeks s očuvanje lika i djela Franje Tuđmana od 2000 g., pa nadalje.

[pullquote_right]Dok su ti ustašoidni Hrvati haračili Bosnom i Hercegovinom, Srbi i Muslimani su kao dobroćudni susjedi ispijali rakijicu, pušili lule mira i čudili se krvožednim komšijama Hrvatima – što to ovi rade? Dobro, bilo je i među Srbima i Muslimanima povremeno manjih ekscesa kao npr: u Srebrenici. Muslimani su, iznervirani činjenicom da Hrvati svojim zločinima narušavaju idiličnu atmosferu u BiH, jednog su dana napokon izgubili živce i u svoje logore zatočili 14.000 Hrvata, tek toliko da ih malo zaplaše i smire, a ujedno i nahrane! Za tu njihovu humanu namjeru u Hagu nije baš bilo razumijevanja, pa su svi zajedno dobili 6 godina robije! Tu egzemplarnu kaznu Bakir Izetbegović ne može ni danas oprostiti Hagu![/pullquote_right]

Ti, ad litem suci podsjećaju na naše suce porotnike, ali su svoj zadatak odradili ‘vrhunski’ i razveselili sve Muslimane u Bosni, pa I otprilike oko milijun Hrvata u Hrvatskoj. Presuda je vrlo edukativna. Iz nje vidimo da su sve zločine u BiH počinili jedino Hrvati kao najmalobrojniji narod. Dok su ti ustašoidni Hrvati haračili Bosnom I Hercegovinom, Srbi I Muslimani su kao dobroćudni susjedi ispijali rakijicu, pušili lule mira I čudili se krvožednim komšijama Hrvatima – što to ovi rade? Dobro, bilo je I među Srbima I Muslimanima povremeno manjih ekscesa kao npr: u Srebrenici. Muslimani su, iznervirani činjenicom da Hrvati svojim zločinima narušavaju idiličnu atmosferu u BiH, jednog su dana napokon izgubili živce I u svoje logore zatočili 14.000 Hrvata, tek toliko da ih malo zaplaše I smire, a ujedno I nahrane! Za tu njihovu humanu namjeru u Hagu nije baš bilo razumijevanja, pa su svi zajedno dobili 6 godina robije! Tu egzemplarnu kaznu Bakir Izetbegović ne može ni danas oprostiti Hagu! A po presudi Tuđman, Šušak I Bobetko odlučili su podijeliti Bosnu po načelu ‘zbogom Bosno, odoh u Sarajevo’. Podijelili su je upravo zločinački! Pola Bosne pripalo je miroljubivim komšijama Srbima, pola Muslimanima, a Hrvati su dobili pola Mostara, dva HDZ-a te dr. F. Topića te I. Komšića kao posebne nagrade! Prema presudi sudaca porotnika iz Švicarske I Mađarske Tuđman je kobajagi 1991.g., savjetovao Hrvate da na referendumu glasuju za jedinstvenu BiH kako bi je kasnije mogao lakše podijeliti. Da Hrvati nisu na tom referendumu poslušali naredbu Tuđmana, današnja bi BiH bila – malo morgen! Nadalje, Hrvatska je vojska 1995.g., akcijom Oluja spriječila srpsko preuzimanje Bihaća kojem je prijetilo još veće krvoproliće negoli u Srebrenici. Da su miroljubivi Srbi zauzeli Bihać današnja bi BiH opet bila – malo morgen! Muslimani itekako cijene te dvije činjenice kao što cijene I naše zbrinjavanje 500.000 BiH izbjeglica tijekom rata, naoružavanje Armije BiH preko Hrvatske I sve ostalo. Zato su tako oduševljeni ovom tako raritetnom presudom. Skloni kompromisu I tolerantni kakvi već jesu,žale jedino što Haški sud nije svakog od optuženih rebnuo sa bar 40 godina robije. Kad im treba, javno tvrde kako u BiH žive tri konstitutivna naroda Hrvati, Bošnjaci I Srbi. Bošnjaci I Srbi Bosnu podijeliše, a zločinački bi Hrvati nekakav treći entitet tvrdeći da su I oni konstitutivni narod u BiH. Dobro konta Bakir da je samo spominjanje trećeg entiteta ratni zločin makar počinjen I u miru!

Već smo se složili da su Haški suci porotnici dobro odradili svoj zadatak. Međutim, moglo se odraditi I bolje. Recimo da su UN za suce ad litem izabrali naše ugledne profesore sa splitskog I riječkog Filozofskog fakulteta, Dragana Markovinu I Vjekoslava Pericu, a kao rezervu uzeli Ivana Boticu Škafu, predsjednika Foruma mladih SDP-a s Korčule. U tom bi slučaju svaki optuženi dobio bar dvije doživotne robije. Koji bi to karneval bio za sve one nevladine udruge koje silno brinu o ljudskim pravima svih osim Hrvata. Čak I za Građansku akciju koja ovih dana vodi rovovsku bitku za ‘poštenje’, a protiv Bandića jer se njima čini da je Bandić sklon korupciji. Oni su posebno kvalificirani da to detektiraju I da se protiv korupcije bore. Naime, jedan od čelnika te Građanske akcije već je pravomoćno osuđen  za korupciju. On im može biti stručni savjetnik, ali za korupciju, ne borbu protiv nje!
Vratimo se mi ipak natrag presudi 2.629 stranica naučne fantastike nastale u laboratorijima stranih obavještajnih službi I kabinetima europskih političara. U toj ‘ozbiljnoj’ presudi smrtno ozbiljno se tvrdi da su bosanski Hrvati sudjelovali u progonu Hrvata iz srednje Bosne. Valjda da se dosele Srbi! Drugi je biser teza o rušenju starog mosta u Mostaru kojom se teretilo Slobodana Praljka. Kad je Praljak u postupku dokazao da je stari most srušen eksplozivom iz istočnog Mostara, pravnik iz Mađarske I profesor iz Švicarske lakonski su zaključili da je stari most ustvari bio legitimni vojni cilj. Da su uspjeli dokazati da ga je srušio Praljak, onda bi to bio strašan zločin ustaša nad Muslimanima I nezapamćeni kulturocid. Tako su suci porotnici Haškog suda preglasavanjem otpili predsjednika vijeća Jeana Claudea Antonettia, jedinog pravog suca te ušli u povijest humorističkog prava, ali sa nimalo šaljivim epilogom za optužene Hrvate. Ezop je napisao: “I najljepša stvar, učinjena u pogrešnom trenutku pobudit će osudu!” Da su tu misao bar znali Hrvati 1991. I 1995. godine!

Presudu od 111 godina bosanskim Hrvatima hrvatska politička elita komentirala je uplašeno I iskompleksirano, u stilu ‘ne bi se šteli mešati”’ U nihovoj kombinaciji poltronstva I straha nije ih uspio obratiti ni premijer Milanović koji je jedini iz kruga vladajućih jesno, glasno I rezolutno izrekao da je presuda groteskna! Ostali su ostali vjerni svom kmetsko-podaničkom mentalitetu cijedeći floskule ‘zločina je bilo’ “hrvatska politika prema BiH bila je ambivalentna”,  “ja sam uvijek upozoravao…” Jadno I tragikomično! Međutim, ne treba generalizirati! Ima I Hrvata koji će hrabro I iskreno reći popu pop, a bobu bob. Novi heroj hrvatske ljevice dolazi s otoka Korčule. Ivan Botica Škafo kaže jasno I glasno: “Konačno mogu otvoreno I sa ponosom reći da ja ovu državu ne volin I gotovo! Crkni fašistička, homofobna tvorevino, ako ne možeš bolje I drugačije…!” Koliko on već dugo mrzi Hrvatsku još se ne zna, ali da sada “konačno”može  biti iskren I zaželjeti joj da “crkne” je evidentno! Time je kao predsjednik Foruma mladih SDP-a Korčula znatno pripomogao izbornim rezultatima svoje stranke pred drugi izborni krug lokalnih izbora. Škafo nije znao za aforizam Oscara Wildea koji je napisao da nije dobro biti iskren ako nisi glup. Uz našeg Škafu, istakao se I Mile Kekin, frontman Hladnog piva. Mile je uvjereni demokrat. Zato je protiv referenduma “U ime obitelji”. Uspije li taj nedemokratski način izražavanja volje glasača, premudri Mile konta da će Hrvatska postati neko odvratno srednjevjekovno mjestance za zatucane. Zna Mile da pravi I iskreni demokrati kao Tito, Staljin, Pol Pot, Castro I slični nikada nisu dopuštali referendume I ismijavanje naprednih dostignuća moderne demokracije. Mile je, kao I njegov zemljak Oliver Frljić, odmah skužio kamo sve to vodi. Popivši nešto toplog piva, razmili duboko te izusti “Vukovar bez ćirilice nema smisla”. Šteta što Milu I Škafu nitko nije javno priupitao što njih dvojica misle o presudi šestorki bosanskih Hrvata! I bez toga oni znaju da je zatucana I homofobna ta fašistička tvorevina u kojoj su prisiljeni živjeti otplesala “the last waltz”! Škafo vjerojatno slavi na Korčuli I pije bevandu, a Mile…? On se napio piva, ne hladnog već mlakog, po okusu sličnog bozi!
Korčulanin Škafo je oduševio književnog Liliputanca Juricu Pavičića. U svojoj arogantnoj kolumni “Vijesti iz Liliputa” otkriva nam ono, što svi mi koji pratimo medije, znamo već odavno. On mrzi Hrvatsku! Više ili manje od M. Jergovića I B. Dežulovića? Nije ni važno! U subotnjem Jutarnjem Pavičić kaže: “Potpisujem Ivana Boticu od prve do posljednje rečenice. I ja ovu državu ne volim, ne volim njenu korupciju, ne volim njene klijentelizme, njene rupe u zakonima, njene lažne mitove I gramzljive žitelje.” Svaka čast Jure! On je 1983.g., postao punoljetan. Znači još je 8 godina živio u samoupravnom socijalizmu. Ne sjećam se da sam u to vrijeme ikada pročitao bilo što od nekog Jurice da ne voli državu koja ima samo jednu partiju, nema demokracije, puni zatvore onima koji su se javno suprotstavili jednoumlju te gdje je partijski klijentelizam bio čvrsta baza te države. To što Jurica, Škofo, Kekin, Frljić I slični mrze ovu državu, najmanji je problem. Tko ih šljivi! Psi laju, a karavana prolazi! Previše je krvi proliveno, smrti I ljudskih tragedija proživljeno da bi ova država nastala I održala se, tako da bilo kakvi jadni, zatucani jugonostalgičari ne mogu ništa više promijeniti. Temelji ove zemlje su postavljeni u domoljublju stotina tisuća onih koji su Hrvatsku željeli, a zacementirani krvlju I životima onih koji su ju branili. Takvu državu nikakva lupetanja I mržnja izgubljenih jugonostalgičara ne može ugroziti, ali vrijeđa sve one koji ju vole! Iako se ne sjećam potpuno točno što je nedavno rekla Ruža Tomšić (mada se s njom u potpunosti slažem), znam što rade Izraelci. Okruženi sa 200 milijuna Arapa koji imaju zajednički cilj pobijediti Izraelce I pobacati ih u more, I Izraelci imaju svoje Jurice, Škafe, Kekine I slične likove koji su uvjereni da su njihovi sugrađani zločinci jer teroriziraju Arape. U Izraelu, baš kao I u Hrvatskoj, nitko ne mora bježati preko granice. Kad izraelski Kekini, Frljići, Škafe, Jurice, Pusići, Tomići, Jergovići, Pupovci I slični likovi odu u inozemstvo prodavati svoju mržnju protiv vlastite domovine I vrate se zadovoljni judinim škudama, na granici ih dočeka iznenađenje. Omržena domovina im na granici priopćava da su izgubili izraelsko državljanstvo I da više ne mogu ući u zemlju. Ovako nehuman postupak prema našima Juricama, Škafima itd., ja nikada ne bi odobrio. Ja im jedino ne bi dopustio da napuste Hrvatsku pa neka pate do kraja života živeći u homofobnoj, klijentelističkoj I fašističkoj državi.

Kad smo već kod klijentelizma, ovih sam dana čitao kritiku notorne Jagne Pogačnik o novoj knjizi našeg Liliputanca Jurice Pavičića. Jagna, kritičarka Jutarnjeg, I osobna kritičarka Jergovića, Ferića, Pavičića I ostalih lijevih, po njenom sudu, genijalnih književnika podastire nam samo pozitivne kritike svojih omiljenih lijevih pisaca. Nitko se ne sjeća ni jedne negativne njene kritike u odnosu na te lijeve književne genijalce. Sami superlativi. Književnost nam je loša, ali su nam pisci uglavnom genijalni, naravno samo ako su lijevo orijentirani! Jagna, pišući o Pavičićevoj knjizi “Brod u dvorištu”, sirotog Juricu uspoređuje s velikom Alice Munro. “O, ne!” kaže Jagna “konotacije I veze sa sjajnom kanadskom književnicom su puno jače I dublje.” A što smo ono rekli da Jurica mrzi? Klijentelizam! Pa neće valjda zamrziti Jagnu Pogačnik! Oscar Wilde je napisao: “I najniži I najviši oblik kritike neka vrsta je autobiografije.’

Zvonimir Hodak

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Na Jaklićkoj planini snimani kadrovi filma o ”Duvandžijama”

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ramski vjesnik

Scene koje su snimane na Jaklićkoj planini na poseban način su dočaravale teški život duvandžija i borbu za preživljavanje stanovništa.

Na Jaklićkoj planini i Makljenu u Rami, proteklog su vikenda snimani kadrovi dokumentarnog filma o duhanskim putovima koji su vodili iz Hercegovine prema Bosni i obrnuto, kada se iz Bosne išlo u Hercegovinu po duhan.

Već ranije, snimani su dijelovi filma u Grudama tijekom sadnje duhana, zatim misa za ”Duvandžije” na Blidinju, obavljeno je niz razgovora sa još uvijek živućim  Duvandžijama.

U subotu su snimljene zanimljive scene na Blidinju.  Scene koje su snimane na Jaklićkoj planini na poseban način su dočaravale taj teški život i borbu za preživljavanje. U tim scenama  širem gledateljstvu bit će vidljive ne samo teškoće duvandžijskog puta, nego i života stanovništva Rame i drugih mjesta kuda su se kretale duvandžijske družine na svojoj ruti.

U Jaklićkoj planini snimane su scene u autohtonoj obiteljskoj kući Tadića i njezinu okruženju.  Ta ambijentalnost dat će sigurno posebnost igranim scenama ovog dokumentarnog filma.

Projekt snimanja filma o Duvandžijama ideja je Ivice Perića Maradone iz Ždrimaca, Uskoplje. Perić je dobio zanimljiv nadimak Maradona ne zato što svojim izgledom podsjeća na njega, nego zato što je baratao nogometnom loptom kao Maradona. Nažalost, u ratu je ranjen u nogu te se morao oprostiti od nogometa.

Za Ramski vjesnik Perić je o svojoj produkciji za film kazao: ”Ideja za film je došla od mojih djedova i oca, jer su i oni išli u Hercegovinu po duhan kako bi ga dalje preprodavali i tako zarađivali za život. Zanimljivo je da su do sada uglavnom snimani filmovi o švercu duhanom u Hercegovini. Ovo je prvi slučaj da je Bosna vezana za taj duhan. Ljudi su odavde iz Bosne išli u Hercegovinu i vraćali se sa duhanom. Zamolio sam Josipa Mlakića da napiše scenarij i projekt je dobro podržan od Fonda za kinematografiju iz Sarajeva i HAVC-a iz Republike Hrvatske.

Ljudi su ovdje preživljavali od šverca duhanom, a mlađi to ne znaju. U filmu ćemo vidjeti kroz koja su sve područja ljudi prolazili i što su sve doživljavali. Započeli smo snimanje u Grudama gdje se najviše duhana i sadilo te smo obavili niz razgovora sa živućim švercerima duhana iz Hercegovine, ali i iz Bosne.

Snimali smo upravo taj put kuda se nosilo duhan. Najviše materijala za film dobili smo upravo od samih sudionika šverca duhanom i pokušavamo praviti rekonstrukciju njihova putovanja i svega što su na tim putovima proživjeli.” Scenarij za film je napravio naš poznati književnik i scenarista Josip Mlakić, također iz Uskoplja.

O svom radu na scenariju Mlakić je za Ramski vjesnik rekao: ”Što se tiče ove teme dosta sam je istraživao. Ali to nije trebalo puno istraživati jer mit o švercu duhanom živi u svim ovim krajevima, od Hercegovine, pa preko Rame i sve do Srednje Bosne odakle su ljudi odlazili u Hercegovinu po duhan i krijumčarili ga, jer je to jedno vrijeme bio jedini način opstanka za pojedine ljude. U tim istraživanjima naišao sam na dosta zanimljivih podataka. Jedan od takvih je da je tog hercegovačkog duhana koji se švercao bio ljubitelj i Staljin.

Nedavno sam čuo i da je ministar vanjskih poslova Rusije Lavrov ljubitelj hercegovačkog duhana”. Za pripremu scenarija Mlakić je istraživao povijest sadnje duhana na ovim prostorima, dolazak duhana u Europu i ove krajeve u 17. stoljeću kada se pojavio. Zanimljivo je da je u tim prvim danima pojave duhana u nekim europskim zemljama bila propisana smrtna kazna za uživanje u njemu.   ”Do sada je snimljeno sve od samog početak, od sadnje, branja i sušenja duhana i razgovaralo se sa jako puno sudionika tih događanja.

To su mahom ljudi u kasnoj životnoj dobi i čini mi se da smo se za ovaj film odlučili u posljednji čas. Sniman je također i dio razgovora u Uskoplju s ljudima koji su se time bavili. Završne scene su ovdje, jer su putovi išli preko Vrana, Draševa, Raduše i Vranice, a odatle dalje”, kazao je Josip Mlakić o dosadašnjem snimanju filma. Projekt snimanja filma duhanskih putova dobio je podršku iz Fonda za kinematografiju iz Sarajeva i dio sredstava stigao je iz Hrvatskog audio-vizualnog centra.

Na taj način financijska konstrukcija za ovaj film je zatvorena. Snimatelj filma je većim dijelom Mirko Pivčević, poznati hrvatski snimatelj koji radi sa Kristijanom Milićem, Arsenom Oremovićem i nizom drugih hrvatskih i svjetskih redatelja. Određene scene je snimao i Zdenko Jurilj koji je do sada snimio cijeli niz dokumentarnih filmova među kojima se izdvaja Bijeli put. Ovaj film je nedavno premijerno prikazan. Tu je i njegov film Dom koji je na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu dobio specijalno  priznanje žirija. Statisti za film su uglavnom iz Uskoplja.

Drugi dio ekipe je iz producentske kuće Kadar iz Širokog Brijega gdje će se film, najvjerojatnije i montirati sa kompletnom postprodukcijom. Budući da je riječ tek o snimanju još se ne može govoriti o tome gdje će biti i kada prikazan ovaj film. Ovo snimanje na Jaklićkoj planini još jednom je pokazalo da ovakve lokacije u Rami mogu ponuditi originalnu scenografiju bez bilo kakvih kulisa. Dodajmo ovome da je na Draševu snimljen jedan od najvećih filmskih kadrova u duljini od pet kilometara koji je napravi Veljko Bulajić u filmu ”Neretva”.

Hercegovački proizvođači duhana traže od države da se ponovo otvore otkupne stanice

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati ne bi opstali u BiH

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne, Čović je kazao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari