Connect with us

Ukrajina

Kijev poziva tvrtke da u Ukrajini stvore ‘veliko središte obrambene industrije’

Objavljeno

-

Foto: EPA

Predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u subotu zapadne partnere da pomognu stvoriti “veliko središte vojne industrije” u Ukrajini i tako osnažiti dobavu oružja potrebnog za protuofenzivu protiv ruskog agresora, a poziv na suradnju odaslan je i afričkim državama.

Zelenski je govorio na forumu koji je njegova vlada organizirala s međunarodnim proizvođačima oružja u svrhu izgradnje postrojenja za gradnju i popravak oružja u Ukrajini unatoč tome što je izložena stalnom ruskom bombardiranju.

“Ukrajina je u takvoj fazi obrambenog maratona u kojoj je vrlo važno, kritično važno napredovati bez uzmaka. Rezultati s bojišnice potrebni su svakog dana”, rekao je u obraćanju menadžerima više od 250 zapadnih proizvođača oružja iz tridesetak zemlja.

Prioriteti su protuzračna obrana i oprema za razminiranje, rekao je na forumu u Kijevu.

Ukrajina treba ojačati domaću proizvodnju projektila, dronova, topničkog streljiva, dodao je.

Kijev je protuofenzivu počeo rano u srpnju kako bi vratio područja koja je Rusija okupirala i još drži oko 18 posto ukrajinskog teritorija. Oslobađanje teče jako sporo i dosad ukrajinske snage nisu uspjele zauzeti nijedan veći grad.

Za tu protuofenzivu Ukrajina kritično ovisi o financijskoj i vojnoj podršci Zapada koji joj je pomogao desecima milijarda dolara otkako je Rusija počela invaziju u veljači 2022. No rat traje i konstantno guta nove količine oružja i streljiva stvarajući stalnu potražnju.

Menadžeri vojne industrije ističu da im se skladišta brzo prazne i da teško mogu pratiti ukrajinsku potražnju.

Razvoj domaće proizvodnje oružja ojačao bi ukrajinsko gospodarstvo koje se lani smanjilo za trećinu zbog rata, rečeno je.

Nekoliko vodećih zapadnih proizvođača kao što su njemački div Rheinmetall i britanski BAE Systems već su najavili da planiraju zajedničku proizvodnju s Ukrajinom.

Poziv afričkim državama

Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da su ukrajinski proizvođači potpisali 20-ak sporazuma sa stranim partnerima za zajedničku proizvodnju, razmjenu tehnologije ili dobavu komponenata za gradnju dronova, oklopnih vozila i streljiva.

Nije navelo o kojim je tvrtkama riječ.

Šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba pozvao je i afričke zemlje da se uključe u proizvodnju oružja u partnerstvu s Ukrajinom, javlja agencija AFP.

“Afrika je bila jedno od najvećih tržišta za ukrajinske vojne proizvode” prije ruske invazije na Ukrajinu, rekao je Kuleba.

Ukrajina više ne može prodavati oružje Africi no afričke zemlje mogle bi proizvoditi oružje i ukrajinsko streljivo na vlastitu tlu, rekao je.

“To proizlazi iz činjenice da afrički partner zna da će ukrajinsko oružje biti visoke kvalitete i smatra nas partnerom”, rekao je. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas