Connect with us

Vijesti iz regije

Kijev tvrdi da je Rusija blizu ukrajinske granice razmjestila gotovo 100.000 vojnika

Objavljeno

-

Zelenskij ukrajina
Hina/epa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da se u blizini ukrajinske granice nalazi gotovo 100.000 ruskih vojnika i da su zapadne zemlje s Kijevom podijelile informacije o aktivnom razmještanju ruske vojske.

Nadam se da svijet sada može jasno vidjeti tko doista želi mir a tko gomila 100.000 vojnika na našoj granici”, rekao je u snimci govora od ovoga tjedna prenesenoj na njegovoj internetskoj stranici.

Pokreti ruske vojske blizu granice s Ukrajinom izazvali su strahovanja od mogućeg napada. Moskva je takva nagađanja odbacila kao pokušaje poticanja napetosti i požalila se na sve veću aktivnost Sjevernoatlantskog saveza, NATO-a, u regiji.

Ukrajinski ministar obrane je 3. studenog iznio procjenu da se u blizini ukrajinske granice nalazi 90.000 ruskih vojnika.

Ukrajina se u istočnoj regiji Donbas bori protiv separatista koje podržava Rusija a u sukobu je, po Kijevu, poginulo od 2014. više od 14.000 ljudi.

Mirovni plan za rješenje sukoba dogovoren 2015. je na ledu, a Moskva redovito optužuje Kijev za sabotiranje njegove provedbe. Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari