Connect with us

Zanimljivosti

Kilogram teški plodovi: Divovski limuni iz Bibinja daju po – litru soka

Objavljeno

-

Limun rekorder daje plodove od jednog do 1,3 kilograma težine. Divovski limuni dozrijevaju jednom godišnje, rađa pedesetak komada limuna, ponosno će 55-godišnji Branko

limunBIBINJE » Hrvatski odgovor na uvozni, kancerogeni limun dolazi iz Bibinja, iz vrta obitelji Baranka i Marije Sikirić na Branimirovoj obali u Bibinjama.

Limun rekorder daje plodove od jednog do 1,3 kilograma težine. Divovski limuni dozrijevaju jednom godišnje, rađa pedesetak komada limuna, ponosno će 55-godišnji Branko.

Iz plodova jedne od najraširenijih citrusnih voćki se iscijedi i do fascinantnih osam decilitara soka. A je li obilna konzumacija vitamina C zapravo razlog što Sikirići nikad ne obole od prehlade i viroze, trebalo bi ipak pitati stručnjake.

Sadnicu limuna prije četiri ili pet godina dobio sam iz vrta zadarskih benediktinki iz samostana sv. Marije, poznatih kao čuvarice zbirke »Zlato i srebro Zadra«, odaje Sikirić tajnu limuna rekordera.

Limun je, kaže, autohtona hrvatska sorta koju je časna sestra Ivana Sikirić prije više od 25 godina dobila iz Trogira od sestre Tarzicije.

Je li Božje čudo ili ne, ali zadarsko, pa i ovo bibinjsko stablo daje puno veće plodove od matičnog stabla u Trogiru, ponosno će Branko kojeg smo pronašli zahvaljujući »dojavi« njegovog rođaka Roka Šimunića.

Obitelj Sikirić ima i sadnice mjesečara, tako da imaju limuna cijele godine, za sebe i za druge.

Da je ovako obilno rodilo grožđe i masline, gdje bi nam bio kraj, sa smješkom će Branko dok ispijamo veliku, vjerujemo i ljekovitu, čašu soka iscijeđenog iz divovskog ploda limuna. kraj teksta

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas