Connect with us

Iz Svijeta

Kim Jong-un naredio veću proizvodnje projektila. Sjeverna Koreja se sprema za rat?

Objavljeno

-

Foto: EPA

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un zatražio je u ponedjeljak povećanje proizvodnje projektila kako bi zemlja stekla “prevladavajuću vojnu moć” i bila spremna za rat, izvijestila je državna agencija KCNA, dok se Južna Koreja i SAD pripremaju za zajedničke vojne vježbe koje imaju svake godine.

Naredba sjevernokorejskog vođe stigla je nakon što je u petak i subotu posjetio ključno postrojenja u kojima se proizvode projektili, platforme za lansiranje projektila, oklopna vozila i topničke granate te nekoliko dana prije početka vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje, u kojima Pjongjang vidi “pripreme za rat”.

Zbog toga Kim Jong-un traži masovnu proizvodnju raznih vrsta naoružanja, dok u povećanoj proizvodnji projektila vidi zadovoljavanje potreba vojnih postrojbi na prvoj liniji, prenosi KCNA.

“Kvalitativne razine ratnih priprema ovise o razvoju industrije streljiva”, rekao je. Tijekom posjeta tvornicama Kim Jong-un je vozio novo borbeno oklopno vozilo i pohvalio napredak u modernizaciji proizvodnje.

Postoji “hitna potreba za eksponencijalnim rastom proizvodnje projektila kako bi ojačali naše jedinice na prvoj liniji. Naša vojska mora osigurati dominantnu vojnu moć te biti spremna voditi bilo koji rat u bilo kojem trenutku, tako da se neprijatelji ne usude upotrijebiti silu, inače bi bili uništeni”, ističe sjevernokorejski vođa, prema pisanju KCNA.

Južna Koreja i SAD objavile su da će u zadnjih 10 dana kolovoza provoditi vojne vježbe kako bi bile sposobne odgovoriti na rastuće nuklearne i raketne prijetnje koje dolaze sa sjevera korejskog poluotoka.

Zajedničke vojne vježbe dvoje saveznika mobilizirale desetke tisuća vojnika s obje strane, a Sjeverna Koreja gleda kao ne njihovu probu za nuklearni rat.

“Vježbe su bitan element u održavanju čvrstog obrambenog položaja u slučaju nužde, apsolutno su neophodne za odgovor na rastuću vojnu prijetnju iz Sjeverne Koreje”, odgovorio je pukovnik u južnokorejskoj vojsci Lee Sung-jun .

S druge strane, SAD optužuje Sjevernu Koreju da oružjem opskrbljuje Rusiju u ratu s Ukrajinom, što ona negira.

Lideri Južne Koreja, SAD-a i Japana uskoro će sastati na trilateralnom samitu u Camp Davidu 18. kolovoza, kada će raspraviti niz pitanja, kao što su Sjeverna Koreja, suradnja na području sigurnosti, rat u Ukrajini, itd. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari