Kim Jong Un poručio kako je spreman na dijalog sa Seulom.

3

Nekoliko dana nakon prijedloga Seula o nastavku dijalog, sjevernokorejski vođa Kim Jong Un izjavio je da je otvoren za summit na visokoj razini sa susjednom Južnom Korejom, prenosi u četvrtak Reuters.

“Ako južnokorejske vlasti iskreno žele poboljšati odnose između Sjeverne i Južne Koreje kroz razgovore, možemo obnoviti susrete na visokoj razini”, rekao je Kim u novogodišnjoj poruci koju su prenijeli državni mediji.

“Uz ozračje i potrebnu atmosferu nema razloga da se takav summit s Južnom Korejom ne održi”, dodao je sjevernokorejski predsjednik.

Južna Koreja je u ponedjeljak predložila obnovu zamrznutih međukorejskih razgovora o nizu pitanja, uključujući susrete obitelji rastavljenih od Korejskog rata 1950-53. Seul je predložio da se razgovori na visokoj razini počnu održavati u siječnju.

“Nema promjene u stajalištu naše vlade glede uspostave mira na korejskom poluotoku pomoću promicanja povijerenja između Sjevera i Juga kroz dijalog i razvijanje normalnih odnosa”, rekao je tada glasnogovornik južnokorejskog ministra za pitanje ujedinjenja Lim Byeong-cheol.

Kim je u svojoj novogodišnjoj poruci također najavio vladine projekte razvoja niza gospodarskih i i turističkih zona, među kojima i planinsko zimovalište Kumgang koje je bilo otvoreno i potom zatvoreno zbog napada na južnokorejskog turista 2008. (Hina)

facebook komentari

  • Agromentum

    Rješenje korejskog pitanja se zove Kina. Kao što su Rusi (ili SSSR) odigrali pozitivnu ulogu u ujedinjenju Njemačke, tako je sve ovisno o Kini, hoće li doći do nekog “napretka”. Zna se tko podržava ovog balonju.

  • EMINƎM

    Bože sačuvaj nas ovog komunističkog ludila

  • EMINƎM

    Kinesko nedonošče je vrlo bolesna zemlja, i kinezi nisu rusi, kinezi s sjevernom K kofrče amerikancima