Connect with us

Kina: Gotovo 400 mrtvih u potresu u Yunnanu, spasioci se organiziraju

Published

on

Velike spasilačke operacije pokrenute su danas na jugozapadu Kine, u planinskom području koje je dan ranije pogodio snažan potres u kojemu je život izgubila barem 381 osoba, a tisuće su ozlijeđene.

kina-novi-potres-od-53-po-richteru-pogodio-secuanViše od 12.000 kuća se srušilo, a oko 30.000 je oštećeno u tom potresu magnitude 6,1 koji je u nedjelju pogodio sjeveroistok pokrajine Yunnana, izvijestila su kineska državna glasila. Vojnici i pripadnici spasilačkih služba nastavili su danas zbrinjavati ozlijeđene i prevoziti ih u najbliže bolnice. No jaka kiša otežava im posao dok se ubrzava potraga za onima koji su ostali zatrpani pod ruševinama.

Po službenom izvješću ministarstva za civilna pitanja objavljenom jutros, u potresu je poginula barem 381 osoba, a 1801 je ozlijeđena.

U akciji spašavanja sudjeluje oko 7000 ljudi, među kojima 5000 vojnika, vatrogasaca i policajaca. Mjesto nesreće obići će premijer Li Keqiang koji je oko podneva doputovao u prefekturu Zhaotong.

Električne i telekomunikacijske veze su prekinute a oko 57.200 stanovnika evakuirat će se na sigurnije područje, ističu službeni mediji.

U Yunnan pristižu volonteri iz cijele zemlje. Na društvenoj mreži Weibo bilo je mnogo komentara u kojima su korisnici izražavali svoju zabrinutost i tugu, poprativši svoje poruke animiranim ikonicama u obliku svijeće ili lica u suzama.

Epicentar potresa bio je na dubini od deset kilometara u gradu Longtoushanu u okrugu Ludianu u kojem živi 430.000 ljudi, javila je agencija Xinhua.

U rujnu 2012. u potresu magnitude 5,7 na ovom području poginulo je osamdeset, a ranjeno osamsto ljudi. Xinhua je objavila da je isto područje i 1974. pogodio potres koji je odnio više od 1.400 života.  (hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari