Pratite nas

Kina: Gotovo 400 mrtvih u potresu u Yunnanu, spasioci se organiziraju

Objavljeno

na

Velike spasilačke operacije pokrenute su danas na jugozapadu Kine, u planinskom području koje je dan ranije pogodio snažan potres u kojemu je život izgubila barem 381 osoba, a tisuće su ozlijeđene.

kina-novi-potres-od-53-po-richteru-pogodio-secuanViše od 12.000 kuća se srušilo, a oko 30.000 je oštećeno u tom potresu magnitude 6,1 koji je u nedjelju pogodio sjeveroistok pokrajine Yunnana, izvijestila su kineska državna glasila. Vojnici i pripadnici spasilačkih služba nastavili su danas zbrinjavati ozlijeđene i prevoziti ih u najbliže bolnice. No jaka kiša otežava im posao dok se ubrzava potraga za onima koji su ostali zatrpani pod ruševinama.

Po službenom izvješću ministarstva za civilna pitanja objavljenom jutros, u potresu je poginula barem 381 osoba, a 1801 je ozlijeđena.

U akciji spašavanja sudjeluje oko 7000 ljudi, među kojima 5000 vojnika, vatrogasaca i policajaca. Mjesto nesreće obići će premijer Li Keqiang koji je oko podneva doputovao u prefekturu Zhaotong.

Električne i telekomunikacijske veze su prekinute a oko 57.200 stanovnika evakuirat će se na sigurnije područje, ističu službeni mediji.

U Yunnan pristižu volonteri iz cijele zemlje. Na društvenoj mreži Weibo bilo je mnogo komentara u kojima su korisnici izražavali svoju zabrinutost i tugu, poprativši svoje poruke animiranim ikonicama u obliku svijeće ili lica u suzama.

Epicentar potresa bio je na dubini od deset kilometara u gradu Longtoushanu u okrugu Ludianu u kojem živi 430.000 ljudi, javila je agencija Xinhua.

U rujnu 2012. u potresu magnitude 5,7 na ovom području poginulo je osamdeset, a ranjeno osamsto ljudi. Xinhua je objavila da je isto područje i 1974. pogodio potres koji je odnio više od 1.400 života.  (hina)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Vlada je jasno rekla, nema osnove za tužbu logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao konferenciju za novinare.

Komentirao je tužbu, čije su podizanje protiv Republike Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH. “Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, rekao je Medved.

Ministar se dotaknuo i kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora. “Podržavam sve radnje koje je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Medved.

“Napominjem da se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Podržavam sve mjere koje su učinjene i nadam se da će počinitelji biti privedeni pravdi i odgovarati za to”, rekao je ministar.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu.

Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, rekao je Medved.

 

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari