Connect with us

Iz Svijeta

Kina neće sudjelovati na švicarskoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini

Objavljeno

-

Foto: EPA

Kina je potvrdila da neće prisustvovati mirovnoj konferenciji o Ukrajini čiji će domaćin biti Švicarska sljedećeg mjeseca, rekla su četiri izvora koja su izravno upoznata s tim pitanjem.

Peking je odbio poziv jer nisu ispunjeni uvjeti za njihovo sudjelovanje, uključujući sudjelovanje i Rusije i Ukrajine, rekla su tri izvora.

Neutralna švicarska vlada traži široki odaziv iz različitih dijelova svijeta na samit 15. i 16. lipnja, za koji se Bern nada da će otvoriti put mirovnom procesu u Ukrajini. Moskva nije pozvana.

Kina je ovaj tjedan izvijestila diplomate da uvjeti koji nisu ispunjeni uključuju da bi konferenciju trebale priznati i Rusija i Ukrajina, da bi sve strane trebale ravnopravno sudjelovati i da je potrebna poštena rasprava o svim prijedlozima, rekao je jedan od izvora.

Peking podržava sazivanje mirovne konferencije koju priznaju obje strane uz jednako sudjelovanje svih strana, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak je sugerirao da bi Kina mogla organizirati mirovnu konferenciju na kojoj bi mogle sudjelovati Rusija i Ukrajina.

Lavrov je rekao da bi takav potez bio nastavak napora Pekinga da riješi ukrajinsku krizu.

– Dijelimo stajalište (Kine) da se prvenstveno treba baviti korijenskim uzrocima sukoba i zaštititi zakonske interese svih strana, uz naknadne sporazume temeljene na načelu jednake i nedjeljive sigurnosti, rekao je Lavrov te dodao da to “podrazumijeva poštivanje stvarnosti na terenu, koja odražava volju ljudi koji ondje žive.

Rusija je više puta pozvala na pregovore uz uvjet da Kijev i Zapad priznaju njezine teritorijalne dobitke u Ukrajini. Kijev je odbio te prijedloge.

Ukrajina je u siječnju pozvala kineskog predsjednika Xi Jinpinga da sudjeluje na planiranom samitu svjetskih čelnika u Švicarskoj.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ovaj je tjedan pozvao američkog predsjednika Joea Bidena da prisustvuje, ali Washington nije potvrdio koga će poslati.

Kina ima bliske veze s Rusijom i suzdržala se od kritiziranja njezine invazije na Ukrajinu, ali je ranije ponudila pomoć u posredovanju u sukobu.

Švicarska je nastojala uvjeriti više zemalja globalnog juga, uključujući Kinu, da prisustvuju konferenciji. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas