Connect with us

Iz Svijeta

Kina obećava da neće slati oružje Rusiji

Objavljeno

-

Foto: EPA

Kineska vlada istaknula je u petak da neće isporučivati oružje Rusiji kao potporu trenutnoj invaziji Moskve na Ukrajinu, sada ili u budućnosti.

“Ne isporučujemo i nećemo isporučivati oružje stranama u sukobu”, rekao je ministar vanjskih poslova Qin Gang nakon gotovo dvosatnog razgovora s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock u Pekingu.

Kazao je i da je roba dvojne namjene, koja se može koristiti u civilne ali i vojne svrhe, pod zakonskom kontrolom.

Kineska strana time je odgovorila na učestala upozorenja SAD-a i drugih zapadnih zemalja Kini da Rusiji ne dostavlja oružje.

Kineska uloga u Ukrajini je promicanje pomirenja i napredak mirovnih pregovora, rekao je Qin Gang. “Nećemo nastaviti dolijevati ulje na vatru”, izjavio je.

Njegovi su komentari uslijedili nakon što je Baerbock pozvala Kinu da snažnije potakne ruskog predsjednika Vladimira Putina na prekid rata protiv Ukrajine.

Njemačka ministrica rekla je da je posjet kineskog čelnika Xi Jinpinga Moskvi pokazao da nijedna druga zemlja nema veći utjecaj na Rusiju od Kine. “Odluka o tome kako će koristiti ovaj utjecaj izravno utječe na temeljne interese Europe”, naglasila je.

Kao što je Kina uspješno sudjelovala u mirnom pomirenju između Irana i Saudijske Arabije, nadamo se da će isto tako potaknuti Rusiju da konačno prekine svoju agresiju na Ukrajinu i uključi se u mirno rješavanje sukoba, rekla je njemačka šefica diplomacije.

Baerbock je također istaknula da, kao stalna članica Vijeća sigurnosti, Kina ima i posebnu odgovornost.

Pohvalila je Peking što je signalizirao svoju predanost pronalaženju rješenja, pozivajući se na dokument o stajalištu u 12 točaka koji je o okončanju sukoba objavila Kina, a koji je kritiziran na Zapadu.

“No, moram iskreno reći da se pitam zašto dosadašnje kinesko pozicioniranje ne uključuje poziv agresoru Rusiji da zaustavi rat. Svi znamo da bi predsjednik Putin imao priliku to učiniti u bilo kojem trenutku”, rekla je Baerbock.

Ona je dodala kako je jednako ključno “ne dopustiti isporuke oružja Rusiji koje dalje produžuju ovu agresiju i također spriječiti da se roba dvostruke namjene koristi za rat”. (Hina)

Kijev: Curenje američkih dokumenata neće utjecati na planiranu ofenzivu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari