Connect with us

Iz Svijeta

Kina osudila prisustvo američkog ratnog broda u svojim vodama

Objavljeno

on

Kina je u utorak snažno osudila prisustvo američkog ratnog broda na manje od 12 milja od umjetnih otoka koje Peking gradi u Južnokineskom moru, spominjući “prijetnju njezinu suverenitetu”.

[ad id=”68099″]

Brod USS Lassen plovio je u utorak ujutro po lokalnom vremenu u vodama koje okružuju najmanje jedan od otoka na koje pravo polaže Kina u arhipelagu Spratleys, kazao je američki dužnosnik.

Manevre su nešto kasnije potvrdile kineske vlasti i izrazile “čvrsto protivljenje”.

Brod “je ušao ilegalno i bez dopuštenja Kine” u vode koje okružuju te otočiće, kazao je Lu Kang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u priopćenju objavljenom na internetu.

To “predstavlja prijetnju suverenitetu Kine i njezinim sigurnosnim interesima”, nastavio je on, podsjećajući da zemlja posjeduje “neosporiv” suverenitet nad arhipelagom i okolnim vodama.

Peking “se apsolutno protivi da treća zemlja koristi slobodu navigacije i nadlijetanja kao izgovor za narušavanje nacionalnog suvereniteta Kine ili njezinih sigurnosnih interesa”, naglasio je Lu, dodajući da će kineska vlada “odgovoriti na odlučan način na svaku provokativni čin”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari