Connect with us

Iz Svijeta

Kina poručila Bidenu da je ‘ne podcjenjuje’, Taipei pozdravio izjavu o obrani Tajvana

Objavljeno

-

Foto: EPA

Kina je u ponedjeljak pozvala Joea Bidena da “ne podcjenjuje” njezinu “čvrstu odlučnost u zaštiti svoje suverenosti”, obrativši se američkom predsjedniku koji je ranije danas obećao koristiti silu u slučaju kineske invazije na Tajvan, dok Taipei ne skriva zadovoljstvo Bidenovom izjavom.

Biden je u Tokiju rekao da će SAD vojno braniti Tajvan u slučaju invazije Pekinga na taj autonomni otok, upozoravajući da Kina sa svojim vojnim manevrima “koketira s opasnošću”, a za obranu Tajvana od mogućeg kineskog napada je podsjetio da je SAD “preuzeo tu obvezu”.

“Od SAD-a smjesta tražimo da izbjegava slanje loših signala snagama koje zagovaraju nezavisnost Tajvana”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Taipei pak pozdravlja Bidenovu poruku da će Washington vojno braniti Tajvan u slučaju da Peking izvrši invaziju na taj otok kojeg Kina smatra dijelom vlastitog teritorija.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je Bidenu što je ponovo potvrdio svoju privrženost Tajvanu, dodajući da će vlada nastaviti jačati svoju obranu i produbljivati suradnju sa zemljama poput SAD-a i Japana u cilju očuvanja sigurnosti.

Biden je u Tokiju razgovarao s s premijerom Fumiom Kishidom koji je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da se obje zemlje čvrsto protive da se silom pokušava promijeniti ‘status quo’ u Istočnom kineskom moru i Južnom kineskom moru.

Biden nije propustio spomenuti Rusiju za koju smatra da treba “platiti dugoročnu cijenu” zbog svojih “barbarstava u Ukrajini”, u smislu sankcija koje su joj nametnuli SAD i saveznici te kao primjer što bi se moglo dogoditi Kini.

“Ne radi se samo o Ukrajini. Jer ako se sankcije u mnogim aspektima ne održe, kakav bi to signal poslalo Kini o cijeni pokušaja zauzimanja Tajvana silom?”, rekao je Biden. (Hina)

Joe Biden obećao koristiti silu u slučaju kineske invazije Tajvana

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari