Connect with us

Iz Svijeta

Kina poštuje suverenitet bivših sovjetskih država

Objavljeno

-

Foto: EPA

Kina poštuje status neovisnih suverenih država proizišlih iz Sovjetskog Saveza, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak, nakon što je izaslanik Pekinga u Parizu izazvao diplomatsku buru dovodeći u pitanje njihov suverenitet.

Veleposlanik Lu Shaye rekao je u intervjuu emitiranom na francuskoj televiziji u petak da bivšim sovjetskim zemljama poput Ukrajine nedostaje “stvarni status u međunarodnom pravu”, što je navelo ministre vanjskih poslova nekoliko država članica EU-a da njegove komentare okarakteriziraju kao potpuno neprihvatljive.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning iznijela je službeno stajalište vlade tijekom redovite konferencije za novinare u Pekingu, na pitanje stoji li Kina iza izaslanikovih primjedbi.

“Kineska strana poštuje status država članica kao suverenih država nakon raspada Sovjetskog Saveza”, rekla je Mao, dodavši da je Kina bila jedna od prvih zemalja koja je s tim državama uspostavila diplomatske odnose.

Što se tiče pitanja teritorijalnog suvereniteta, stajalište Kine je dosljedno i jasno, rekla je.

Kina poštuje suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet svih zemalja i podržava svrhe i načela Povelje Ujedinjenih naroda, istaknula je Mao.

Na pitanje priznaje li Kina Ukrajinu kao suverenu državu, Mao je rekla da je kinesko stajalište u tom pitanju objektivno i pošteno.

“Sovjetski Savez je bio federalna država, a izvana kao cjelina, imao je status subjekta međunarodnog prava, pa obrnuto, nakon raspada Sovjetskog Saveza, različite republike imaju status suverenih država”, rekla je. A samo suverene države mogu postati službene članice Ujedinjenih naroda, dodala je.

“Zemlja koju ste spomenuli je punopravna članica Ujedinjenih naroda”, ustvrdila je Mao. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas