Connect with us

Iz Svijeta

Kina upozorila SAD protiv uplitanja oko Tajvana

Objavljeno

-

Foto: EPA

Kineski ministar obrane Li Shangfu upozorio je u nedjelju SAD da se ne miješaju u spor oko Tajvana zaprijetivši pritom upotrebom sile.

“Ako se itko usudi odvojiti Tajvan od Kine, kineska vojska neće oklijevati ni sekunde”, rekao je Li u govoru na dijalogu Shangri-La u Singapuru, konferenciji koju je organizirao Međunarodni institut za strateške studije.

“Nećemo se bojati protivnika i odlučno ćemo čuvati nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet bez obzira na svaku cijenu”, poručio je.

Tajvan je neovisan od 1949., ali Kina samoupravnu demokraciju smatra kineskim teritorijem.

Li je kritizirao američku prodaju oružja i vojnu obuku Tajvanu, kao i unapređenje odnosa na relaciji Washington-Taipei.

“Tajvan je unutarnja stvar Kine”, rekao je ministar na svom prvom pojavljivanju na sigurnosnoj konferenciji. Tajvan je kineski Tajvan, a kako riješiti tajvansko pitanje stvar je Kineza.

“Svaki čin zamagljivanja načela jedne Kine je i apsurdan i opasan”, nastavio je ministar.

“Ponovno ujedinjenje Kine je najvažniji povijesni trend i nezaustavljiv smjer”, rekao je Li. “Težit ćemo perspektivi mirnog ponovnog ujedinjenja s najvećom iskrenošću i najvećim naporima. Ali ne obećavamo da ćemo se odreći upotrebe sile. Ako se itko usudi odvojiti Tajvan od Kine, kineska vojska neće oklijevati ni sekunde.”

Li je za odnose Pekinga s Washingtonom rekao da su na “rekordno niskoj razini” od početka odnosa 1979.

Što se tiče nedostatka komunikacije, na što se SAD sve više žali, general je kazao da je Kina načelno otvorena za razgovore između dviju sila, ali samo ako se “temelje na međusobnom poštovanju”.

Li je odbio američki zahtjev za sastanak s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom na marginama konferencije.

Shangri-La dijalog na razini ministara obrane smatra se najznačajnijim sigurnosnim forumom u regiji. Četrdeset zemalja poslalo je predstavnike.

Odnosi između Kine i SAD-a pali su na nisku razinu nakon obaranja kineskog špijunskog balona u veljači i otkazivanja posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Kini. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari