Connect with us

Iz Svijeta

Kina započela vojne vježbe za vrijeme posjeta američkog dužnosnika Tajvanu

Objavljeno

-

Kina je započela borbene vježbe u blizini Tajvanskog tjesnaca u petak, istoga dana kada je visoki američki dužnosnik započeo sastanke visoke razine u Taipeiju, a Peking je osudio jačanje veza između SAD-a i Tajvana, nad kojim Kina polaže svoje pravo.

Peking je s rastućom zabrinutošću promatrao sve bliži odnos između Taipeija i Washingtona te je pojačao vojne vježbe u blizini otoka, uključujući dva dana masovnih zračnih i morskih vježbi od prošloga tjedna.

Glasnogovornik kineskog ministarstva obrane Ren Guoqiang rekao je da se vježbe od petka, o kojima nije iznosio detalje, odvijaju u blizini Tajvanskog tjesnaca te da je u njima sudjelovalo istočno zapovjedništvo Narodnooslobodilačke vojske.

“One su razumna, nužna akcija usmjerena na trenutnu situaciju u Tajvanskom tjesnacu i na zaštitu nacionalne suverenosti i teritorijalne cjelovitosti”, rekao je Ren, dodavši da je Tajvan potpuno unutarnja kineska stvar koja ne trpi strano miješanje.

“Nedavno su vlasti SAD-a i Demokratske napredne stranke (DPP) pojačale tajni dogovor, često stvarajući smetnje”, rekao je Ren, misleći na tajvansku vladajuću stranku.

Pokušaj “korištenja Tajvana za kontrolu Kine” ili “oslanjanje na strance kako bi se izgradili” je pusta želja osuđena da bude slijepa ulica, dodao je te poručio da će “izgorjeti oni koji se igraju vatrom”.

Tajvanska vlada nije odmah odgovorila.

Kineska je objava uslijedila dok je američki podtajnik za ekonomska pitanja Keith Krach započinjao prvi cjelodnevni posjet Tajvanu tiho, bez otvorenih medijskih događaja.

Kasnije tijekom dana, trebao bi se sastati s predsjednikom Tsai Ing-wenom, a u subotu će nazočiti parastosu za pokojnog predsjednika Lee Teng-huija.

Kina je zaprijetila da će na posjet dati “neophodan odgovor”, zaoštrivši ionako loše veze između Pekinga i Taipeija te Washingtona. Kinesko-američki odnosi naglo su propali uoči američkih predsjedničkih izbora u studenom.

Kineski borbeni zrakoplovi prošli su mjesec nakratko prešli srednju liniju Tajvanskog tjesnaca dok je američki ministar zdravstva Alex Azar boravio u Taipeiju, a prošli je tjedan Kina izvela dvodnevne velike vježbe u blizini tajvanske jugozapadne obale.

Sjedinjene Države, kao i većina zemalja, imaju službene veze samo s Kinom, a ne s Tajvanom, iako su otoku glavni dobavljač oružja i najvažnija međunarodna potpora. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari