Connect with us

Iz Svijeta

Kineski mediji: Zatvaranje konzulata u Houstonu dio je Trumpove predizborne igre

Published

on

Zatvaranje kineskog konzulata u Houstonu dio je pokušaja vlade Sjedinjenih Država da okrivi Peking za američke neuspjehe uoči predsjedničkih izbora u studenom, tvrde kineski državni mediji u uvodnicima objavljenim u četvrtak.

Sjedinjene Države priopćile su u srijedu da su dale Kini 72 sata da zatvori konzulat “radi zaštite američkog intelektualnog vlasništva i privatnih podataka Amerikanaca”.

Odluka je označila dramatičnu eskalaciju napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije nakon optužbi za kinesku špijunažu u Sjedinjenim Državama i poziva američkog državnog tajnika Mikea Pompea na novu globalnu koaliciju protiv Pekinga.

Kinesko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama opisalo je potez zatvaranja konzulata u Houstonu kao “političku provokaciju” i pozvalo Washington da “odmah povuče” odluku. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying napisala je na Twitteru da će Kina “sigurno reagirati čvrstim protumjerama”.

Službeni časopis na engleskom jeziku China Daily opisao je taj potez kao “novi gambit u nastojanju američke administracije da Kinu predstavi kao zlonamjernog aktera na svjetskoj sceni i tako ga isključi iz međunarodne zajednice”.

“Ovaj potez pokazuje da zaostajanje za protivnikom u anketama za predsjedničke izbore … sve više prate pokušaji američkog čelnika da prikaže Kinu kao nositelja zla”, dodaje se.

Global Times, tabloid na engleskom jeziku također je optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa i napisao da “predsjednički izbori u studenom izluđuju Washington”.

U izjavi objavljenoj u četvrtak ujutro, kinesko veleposlanstvo u Washingtonu optužilo je Sjedinjene Države za “neutemeljene izmišljotine” o postupcima kineskih diplomatskih misija i pozvalo ih da “odmah ponište ovu pogrešnu odluku”.

“Vrijeme je da stanete na kočnice i vratite se u pravom smjeru!” veleposlanstvo je zasebno objavilo na svom službenom Twitter računu.

Prema podnescima američkog suda, Federalni istražni biro tvrdi da je kineski istraživač optužen za prijevare s vizama i prikrivanje veza s vojskom sada zatvoren u kineskom konzulatu u San Franciscu.

Ostali kineski istraživači s američkih sveučilišta također su uhićeni zbog prijevara s vizama. (Hina)

Ivica Šola: Kako je krenulo, cijeli bi Zapad mogao postati Kina

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari