Connect with us

Kinez preko Sarajeva krijumčario 216.000 eura u kutijama keksa!

Objavljeno

-

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH u suradnji sa službenicima Granične policije BiH privremeno su oduzeli 216.000 eura od kineskog državljanina koji je sa novcem pokušao napustiti Bosnu i Hercegovinu na Aerodromu Sarajevo.

Detaljnim pregledom putničke prtljage kinskeskog državljanina na Aerdromu Sarajevo otkrivena je značajna količina strane valute koja se nije prijavila za izvoz izvan carinskog područja BiH.

Službenici UiNO u saradnji sa kolegama iz Granične policije spriječili su pokušaj iznpođenja 216.000 eura.

Novac je bio skriven u aluminijskoj foliji smještenoj u zapakovanim kutijama keksa.

Kineski državljanin kod kojeg je pronađen neprijavljeni novac inače je direktor jednog pravnog subjekta registrirtanog u Distriktu Brčko i postoji opravdana sumnja da se radi o novcu stečenom nelegalnom trgovinom u Bosni i Hercegovini.

Novac je privremeno oduzet, a protiv kineskog državljanina pokrenut je prkršajni postupak pred nadležnim sudom.

UiNO je je u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca u BiH o cijelom događaju obavijestila Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH – SIPA. S obzirom na značajanu količinu novca, koji se pokušao prokrijumčariti iz BiH, UiNO će zajedno sa službenicima SIPA-e u narednom razdoblju utvrditi i eventualno postojanje osnove za pokretanje kaznene odgovornosti protiv lica od kojeg je privremeno oduzet novac u stranoj valuti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari