Connect with us

Iz Svijeta

Kinsey na ulicama Zagreba – brošura o seksualnom razvoju djeteta dr. Buljan Flander

Objavljeno

-

Suradnja s Kinsey institutom po svemu sudeći ostavlja duboke tragove. Nedavno je dr. Gordanu Buljan Flander, ravnateljicu Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i osnivačicu linije pomoći za djecu i roditelje Hrabri telefon, GI „Ne dirajte djecu“ prozvala zbog suradnje s Kinsey institutom tražeći objašnjenje što osoba koja se dugi niz godina bori protiv pedofilije radi na popisu suradnika instituta koji ima mračnu prošlost zlostavljanja na stotine djece nad kojima su provođeni seksualni eksperimenti. Ista inicijativa sada javnosti otvara oči o tome da je dr. Goradana Buljan Flander zajedno s pet ženskih suradnica objavila brošuru o „Seksualnom razvoju djeteta“ u kojoj se navode nevjerojatne stvari o dječjoj masturbaciji: „Kapacitet za masturbaciju javlja se između 1. i 3. godine života.“ „U periodu između 15. i 24. mjeseca života povećava se usmjerenost djece na spolne organe. Samozadovoljavanje je intenzivnije, praćeno ponosom i egzibicionizmom. Iako dječaci prije puberteta nemaju sposobnost ejakulacije, čak i u ovoj ranoj dobi mogu doživjeti orgazam uslijed masturbacije.“

GI „Ne dirajte djecu“ postavlja pitanje na koji način su urednici ove brošure došli do toga zaključka te čime mogu potvrditi tu tvrdnju? Možda Kinseyevskim metodama? Ili su se samo poslužili njegovim tablicama? Naravno da neka djeca prilikom istraživanja svog tijela mogu otkriti ugodu i masturbirati, ali dr. Buljan-Flander uporno ne želi navesti koliko rijetko se to događa te u svojoj brošuri predstavlja nekakve faze „seksualnog razvoja djeteta“ koje se događaju kod sve djece ukoliko njihov seksualni razvoj nije narušen! Hoće li uskoro roditelji početi voditi svoju djecu doktoru i postavljati im zabrinuta pitanja zašto im djeca ne masturbiraju i kada misle početi? Hoće li se takvoj djeci davati slikovnice poput onih u Švicarskoj, Njemačkoj i SAD-u da nauče što je masturbacija? Vjerojatno će tim dr. Buljan Flander uskoro objaviti i hrvatsku verziju ovih gadosti.

O tome da bi dječja masturbacija možda bila znak emocionalnog zanemarivanja ili stresa kome je korisno naći uzrok nigdje ni spomena u ovoj brošuri. Dr. Buljan Flander djecu svodi na seksualna bića i čak u navlačenju piše malih beba vidi nekakvo spolno izražavanje i masturbaciju. Stvarno degutantno. Tisak brošure “Seksualni razvoj djeteta” omogućen je financijskom potporom Ministarstva socijalne politike i mladih.

 

Tekst brošure:

 

Što je normalan seksualni razvoj?

 

Ukoliko nije narušen, seksualni razvoj djeteta prati unaprijed određene faze. Možete očekivati sljedeće promjene u razvojnim fazama vašeg djeteta:

0-3 godine

Refleksne erekcije javljaju se već kod fetusa muškog spola, nekoliko mjeseci prije rođenja.

Dječaci ranije otkrivaju spolne organe od djevojčica, a genitalna stimulacija počinje kao istraživanje i određivanje granica djetetovog tijela.

Kapacitet za masturbaciju javlja se između 1. i 3. godine života.

U periodu između 15. i 24. mjeseca života povećava se usmjerenost djece na spolne organe. Samozadovoljavanje je intenzivnije, praćeno ponosom i egzibicionizmom. Iako dječaci prije puberteta nemaju sposobnost ejakulacije, čak i u ovoj ranoj dobi mogu doživjeti orgazam uslijed masturbacije.

Masturbacija je normalan, prirodan način spolnog izražavanja u ovoj dobi.  To zasigurno nije znak patologije (kako se prije smatralo).

3-7 godina života

Između 3. i 7. godine kod djece se povećava interes za vlastitu spolnost. Djeca u ovom periodu života uče da je masturbacija nešto što rade kad su sami.

U 3. godini života djeca mogu biti zaokupljena razlikama između dječaka i djevojčica u pozama tijekom mokrenja. Djevojčice mogu pokušati mokriti dok stoje.

U ovoj dobi, djeca su izrazito emocionalna, ona grle i ljube svoje roditelje.

U 3. ili 4. godini djeca počinju uviđati postojanje razlika između dječaka i djevojčica.

U 4. i 5. godini života seksualnost postaje socijalna – počinje uključivati vršnjake. Javlja se igra među djecom različita spola. Dječaci i djevojčice mogu se grliti, držati za ruke, imitirajući odrasle. U ovom periodu života djeca se igraju „doktora“.

U 5. godini kod djece se formira koncept braka. Ona znaju da je osoba suprotnog spola prikladan bračni partner te se često javlja igra „mame“ i „tate“.

Do 6. ili 7. godine djeca postaju sramežljiva, kod njih se javlja potreba za privatnošću te postaju svjesna socijalnih ograničenja seksualnog izražavanja.

zdravstveniodgoj.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari