Connect with us

BiH

Kiše izazvale kaos u BiH, prijeti izlijevanje Miljacke u središtu Sarajeva

Objavljeno

-

Obilna kiša koja pada duže od 24 sata izazvala je poplave u BiH, uključujući Sarajevo gdje je oda prodrla u brojne kuće u prigradskim naseljima, a rijeka Miljacka u središtu grada prijeti izlijevanjem iz korita.

U naseljima Otes i Butmir u noći između četvrtka i petka poplavljeni su deseci privatnih stambenih objekata i sve prometnice a služba civilne zaštite angažirana je kako bi pomogla stanovništvu.

Dženan Brkanić, zapovjednik civilne zaštite Sarajevske županije, rekao je da je ugroženo između 50 i 70 kuća u širem području grada.

Potvrdio je kako su zbog opasnosti od poplave na više katove evakuirani štićenici doma za starije osobe u naselju Nedžarićima.

Većina cestovnih komunikacija između prigradskih naselja i ostatka Sarajeva u petak prije podne bila je potpuno odsječena.

U središtu Sarajeva prijeti opasnost da se Miljacka prelije preko mostova i onemogući prelazak vozila i pješaka.

Zbog velikih količina vode na kolniku potpuno je zatvorena važna magistralna cesta od Sarajeva ka Foči, odnosno prema granici s Crnom Gorom.

Hidrometeorološki zavod Federacije BiH najavio je nastavak padalina i u Sarajevu se u petak očekuje do 30 litara kiše po četvornom metru.

Crveni meteoalarm proglašen je za Hercegovinu gdje su kiša i vjetar izazvali velike štete i poteškoće u prometu u Jablanici i Konjicu.

Vodostaj Neretve između ta dva grada u jutarnjim je satima bio veći od pet metara, izvijestile su službe. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari