Connect with us

Kriminalci kroz kladionice svake godine “operu” 140 mlrd. dolara!

Objavljeno

on

kladionicaaICSS i Sveučilište Pariz-1 Pantheon-Sorbonne radili su zajedno zadnje dvije godine na izradi izvješća o integritetu sporta u svijetu.

Kriminalne organizacije operu svake godine više od 140 milijardi dolara u sportskom klađenju na svjetskoj razini, što je osam puta više od BDP-a SAD-a, te dočarava opasnost koja prijeti integritetu sportskih natjecanja, smatra se u izvješću.

“Brzom napretku globalnog tržišta sportskih klađenja prijete kriminalne organizacije infiltracijom u klađenja i pranjem novca”, ocjenjuje Chris Eaton, direktor za integritet sporta unutar Međunarodnog centra za sigurnost u sportu (ICSS) – nezavisne nevladine organizacije sa sjedištem u Dohi.

ICSS i Sveučilište Pariz-1 Pantheon-Sorbonne radili su zajedno zadnje dvije godine na izradi izvješća o integritetu sporta u svijetu, predstavljena u četvrtak povodom foruma organiziranog na fakultetu.

Izvješće procjenjuje na 140 milijardi dolara (više od 100 milijardi eura) svote koje su oprale zločinačke organizacije putem sportskog klađenja u svijetu.

“Promjena prirode uzimanja oklada, koje je postalo složenije, primjerice, s izravnim klađenjem koje je najosjetljivije prema našoj studiji, otežali su uočavanje sumnjivih aktivnosti”, dodaje Eaton.

Studija ocjenjuje da je 80 posto sportskog klađenja u svijetu ilegalno.

Na svjetskoj razini, promet legalnih i ilegalnih sportskih klađenja iznosi između 200 i 500 milijardi eura, a više od 80 posto svota odnosi se na ilegalna klađenja.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari