Pratite nas

Komentar

Klasić i njegovi državni sponzori na jasenovački pogon imaju razloga za strah

Objavljeno

na

Kolaž/Facebook

Ispuzalo svašta na sunce, što zbog stalnog podrhtavanja tla, što zbog proljeća i topline. To što je ispuzalo viče da ih je, da ga je, strah budućnosti koju personificiraju Hasanbegović, Glasnović ili Škoro. Zatim navodi, a to se odaziva na “povjesničar” Klasić, da su stavovi o NDH navedene trojke, te Medveda, Brkića, “nekih tiskovina”, zatim bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, jasni.

Pa to što se odaziva na “povjesničar” Klasić, inače ponižavajuće za pojam povjesničar, što svi razumni ljudi ili slute, ili znaju odavno, a tko ne zna, povjesničar Nikica Barić mu je neupitno dokazao, zapomaže da se tiskaju knjige o Paveliću. Zamislite vi to, knjige o Paveliću!?

Ima li išta tragičnije od straha povjesničara od knjiga i sramotnije od toga da se bilo tko u javnosti zgraža nad knjigama o Paveliću, dok je u njegovoj znanstvenoj disciplini objavljeno stotine tisuća knjiga o povijesnim osobama, od Heroda, Julija Cezara, preko Napoleona, Sulejmana Veličanstvenog, do globalno fascinantnih zločinaca modernog doba, tipa Hitlera, Staljina, Tita ili Pol Pota? Ili, do knjige o figuri o kojoj su se pričali vicevi i koju je pratio javni i skriveni podsmijeh i opća šprdnja čak i kad je figurirala kao predsjednik totalitarne države, a odazivala se na ime Mika Špiljak? Ima.

Jedino je veća sramota od svega toga, činjenica da knjige o NDH i Paveliću pišu još uvijek takvi koji se odazivaju na “povjesničar” Klasić, Golstein i bratija, a ne pišu ih istinski hrvatski znanstvenici, povjesničari i instituti. Kaže to što se odaziva na “povjesničar” Klasić, da ga je strah toga što bi Hasanbegović, Glasnović, Škoro i slični, valjda već spomenuti Medved, Brkić i Kolinda Grabar-Kitarović mogli uraditi u budućnosti. I da ga nije strah Plenkovića, jer zna da ne misli kao ta opasna skupina.

Da ima mozga koliko bi priličilo povjesničaru, to što se odaziva na “povjesničar” Klasić i svi koji ga smatraju povjesničarom, trebao bi se panično plašiti sadašnjosti, iluzije trajne moći i nadmoći, usporedive s osjećajem nadmoći budaletine, koju su poslali bez padobrana iz aviona na deset km visine, pa uživa gledajući oblake, ptice nebeske ispod sebe i planinske visove, rijeke i more, a ne shvaća diveći se svojoj poziciji da nema padobran i da se prizemljenje bliži. Razorno prizemljenje. Razumno stvorenje bi se plašilo te iluzije, koju mu omogućavaju prije svega Andrej Plenković, Nina Obuljen, Milorad Pupovac i Ivan Vrdoljak, te predsjednik Milanović. Oni ga iluzijom da je ovo zemlja i društvo po njegovoj mjeri uništavaju. Ispričali su mu priču da ima padobran, uništavajući ga baš visinama za koje misli da mu pripadaju, kao što uništavaju sve koji na načelima tipa koji se odaziva na “povjesničar” Klasić javno djeluju i pokušavaju kreirati budućnost ove zemlje i naroda. Nitko od njih nema padobran, a avion se pokvario vrlo visoko iznad zemlje.

Lutajući i ploveći prostranstvima te iluzije zajedno s državnim zaštitnicima njihovog prolaznog leta na jasenovačkom pogonskom gorivu, zaštićeni, našopani i uvjereni u svoju važnost, nesvjesni da padaju dok gledaju ptice s leđa, ti tipovi razaraju zadnje ostatke kršćanske samilosti kod golemog broja ljudi, bez kojih nikakve budućnosti nema. Jer, da su opasni Hasanbegović, Glasnović ili Škoro, da su opasni Brkić i Medved, puno stvorenja ne bi ispuzalo na proljetno sunce, čak ni uz snažnije potrese, niti bi se ta stvorenja zbog njih imala razloga bojati budućnosti. Oni u svojoj iluzornosti ne primjećuju da jedni druge čine tim što jesu, da ono što se odaziva na “povjesničar” Klasić, ne bi imalo društvenu poziciju, da Hasanbegović, Glasnović i Škoro znaju ostvariti moć za njihovo prizemljenje. Oni samo dodatno svojom nemoći pojačavaju iluziju moći padobranaca bez padobrana.

Baš zbog toga što ti nabrojani nisu opasni, i zbog iluzije moći u kojoj žive stvorenja koja se odazivaju na “povjesničar” Klasić, iluzije moći, koju im nude i štite Plenković i Milanović, a ne uspijevaju ugroziti Hasanbegović, Glasnović i Škoro, naša stvorenja imaju razloga za strah. Jer, sve što jesu i što čine stvorenja koja se odazivaju na “povjesničar” Klasić poziva i izaziva hrvatske ljude ne ostavljajući tim dobrim, običnim ljudima izbora za odnos prema njima.

Nije taj odnos i njegove posljedice po padobrance bez padobrana, što se odazivaju na “povjesničar” Klasić teško pametnom čovjeku naslutiti, kao što je budalasto računati na to da se nakon tolikih izazivanja neće dogoditi dobro vođena kritična masa ljudi, sposobna prizemljiti “padobrance” bez padobrana. Tako su završili puno moćniji i opasniji režimi i letači od današnjih na jasenovački pogon, nema sumnje da će i oni. Zato se stvorenje, koje se odaziva na “povjesničar” Klasić treba plašiti budućnosti, svake budućnosti.

Marko Ljubić/Facebook

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marijana Petir je politički kapitalac po mjeri Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

isječak/HRT

 „Nije hrvatski narod glup da neprestance sluša dijagnoze. Treba mu terapija. Rijetka političarka koja nudi terapiju, a ne govori o dijagnozi je Marijana Petir. Kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu iz grupacije Europske pučke stranke dobitnica je EU Oskara u kategoriji poljoprivrede. Tu je napravila niz pomaka za europsku poljoprivredu, a poseban doprinos dala je za hrvatsku poljoprivredu. To se može u nedogled nabrajati“, navodi novinar i hrvatski branitelj Čutura.

 Predizborna kampanja pomalo se zahuktava, slažu se liste, okupljaju stranke, priključuje se neovisne kandidate. Za sada je najzvučnije ime Marijane Petir. „Politički kapitalac“ Marijana Petir potvrdila je i na nedavnim izborima za EU parlament da za tri dana može prikupiti glasače gdje je dobila više od 40 000 glasova i to bez kampanje. U EU parlament su otišli anonimci, s par stotina glasova, a što se danas pokazuje promašenim „niš koristi za Hrvatsku“. Petir se ponovno vratila u politiku s kandidaturom za sljedeće parlamentarne izbore. O politici Marijane Petir te što to znači za hrvatsko selo, prokomentirao  je novinar Vlado Čutura koji se tom problematikom bavi tridesetak godina. „Povratak Marijane Petir u hrvatsku politiku je bogatstvo, bez obzira na kojoj i na čijoj listi se našla“, navodi Čutura.

Nadalje ističe Čutura, to je profil suvremenoga političara s jasnim demokršćanskim načelima, potpuno jasnim za razliku od mnogih koji tu sintagmu uzimaju po potrebi. „Imao sam priliku s njom surađivati, pa se prisjetim dok je bila dožupanica Sisačko-moslavačke županije, pokrenula je više od 11 tisuća gospodarstava u toj županiji. U to vrijeme bio sam urednik glasila ‘Glas sela’. Ta županija je cvjetala u to vrijeme, od vinara, ratara, uzgajivača konja i niz drugih poljoprivrednih aktivnosti.“ Novinar Čutura koji je dragovoljac Domovinskoga rata navodi da se Marijana Petir istodobno borila protiv korupcije i kriminala.

„Tada mi je dala podatke o zloporabi položaja tadašnje županice koje sam osobno nosio u DORH i prijavljivao. Tek je kasnije, političkom voljom, jer se radilo o SDP-eovki, raskrinkan taj kriminal na koji je Marijana Petir godinama upozoravala.“ Čutura ističe da je ispod novinarskoga radara prošlo zalaganje Marijane Petir za hrvatske branitelje, posebno borba protiv tzv. srbijanskoga zakona „mini Hag“.

U to vrijeme svi dragovoljci i oni koji su se borili za Hrvatsku prije njezina priznanja trebali su završiti pred srbijanskim sudovima. Hrvatski narod brzo zaboravlja, na primjer slučaj „Veljka Marića“? Pa njega je Marijana Petir izvukla od mučeničke smrti iz srbijanskoga zatvora. „Zalaganje za pravdu i odgovornost zločinaca za ubijenu djecu u Domovinskom ratu, Marijana Petir je jedina političarka, jedina, koja je ishodila kod Europske komisije da se zločinci moraju kazniti.“

Novinarskim iskustvom Čutura, koji je radio za više od stotinu medija, a još je aktivan u desetak tuzemnih i inozemnih televizijskih, radijskih, pisanih i inih medija promatra prizmu današnje politike. „Danas se ne može ništa pojednostaviti, zapravo političari su često konvertiti, a u Hrvatskoj je oporba uvijek dijagnostičar, bez obzira o kome se radilo. Isključivo su dijagnostičari, ali nema terapije. Nije hrvatski narod glup da neprestance sluša dijagnoze.

Treba mu terapija. Rijetka političarka koja nudi terapiju, a ne govori o dijagnozi je Marijana Petir. Kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu iz grupacije Europske pučke stranke dobitnica je EU Oskara u kategoriji poljoprivrede. Tu je napravila niz pomaka za europsku poljoprivredu, a poseban doprinos dala je za hrvatsku poljoprivredu. To se može u nedogled nabrajati.“ Marijana Petir više je puta vodila mlade poljoprivrednike u Europski parlament, razmjenjivali su iskustva s drugim poljoprivrednicima zemalja Europske unije, izborila se za poticaje, za ribare… Istinu valja priznati!“

O demokršćanstvu Marijane Petir, Čutura navodi: „To je osoba koja se ne srami svojih svjetonazora i uvjerenja sam, kao novinar da većina Hrvata dijeli njezino mišljenje i stavove. Hrabrost i jasni stavovi te žene, od neradne nedjelje, čuvanje okoliša, radničkih prava, zatim prava hrvatskih branitelja – potpuno su jasni. Jasni demokršćanski stavovi.“ Novinar Čutura navodi i organiziranje simpozija o bl. Alojziju Stepincu u EU parlamentu. „Mrijana Petir je organizirala izložbu i simpozij o bl. Alojziju Stepincu u EU parlamentu. Zanimljivo je da su došli na simpozij zastupnici pojedinih država, pa i potpredsjednica EU parlamenta, a hrvatski SDP-ovci nisu se pojavili. Tu je suvišan svaki komentar. Ako netko bojkotira hrvatsko, postavlja se pitanje – koga zastupa?“ Nebitna je platforma, važan je sadržaj!

Božidar Bebek

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Izbori: Domoljubna sujeta i razmažena derišta dovode SDP na vlast

Objavljeno

na

Objavio

Mjesec dana je do izbora u R. Hrvatskoj. Te izbore će, po mojoj skromnoj procjeni, odlučiti nitko drugi nego kalkulator. Na što mislim.

Naime, sustav zbrajanja mandata ide po D’Hondtovoj metodi. Ta metoda favorizira onoga tko će biti prvi u svakoj od 11 izbornih jedinica. Tako neka stranka može dobiti npr. 28% glasova, druga nakon nje 25%, treća 18% itd. U takvome stanju ovaj prvi ima velike šanse da mu se pribroji mandat više od onih glasova koji ne prijeđu izborni prag. Budući da je jasno kako su se na strani onih koji se drže strankama desnoga centra i koje govore da promiču konzervativne i domoljubne vrijednosti formirala tri bloka (HDZ, Domovinski pokret i Most) jasno je da će tu glasači sličnih orijentacija biti podijeljeni.

Usto na lijevo-liberalnoj strani ne postoji jaka konkurencija slijednicima komunističke partije SDP-u. U tom stanju oni će, bez obzira što imaju najgori kadar i loše kandidate i nedorasla predsjednika, ni krivi ni dužni, a najmanje zaslužni, doći u poziciju relativnoga pobjednika. Matematika je jasna. Kad se bude prikazivala karta Hrvatske u izbornoj noći ona će se crveniti premda će SDP možda dobiti u prosjeku 25% glasova. U takvome stanju mogu čak računati na oko 60 mandata. Skupa tri bloka desnoga centra mogu dobiti oko 43% glasova, što je za 18 postotaka više od rezultata SDP-a, ali se karta Hrvatske neće pretvoriti u plavu boju ili žutu boju.

Na ovim izborima, što je jako dobro, u sva tri bloka desnoga centra ima sjajnih imena i kandidata. U Most su ušli novi ljudi s intelektualnom i vjerskom dimenzijom, u Domovinskom pokretu Miroslava Škore imamo niz izvrsnih kandidata koji istinski promiču domoljublje i konzervativne vrijednosti, unutar HDZ-a koji je morao proći razne faze čišćenja također postoji dobar broj kandidata koji bi dobro promicali vrijednosti desnoga centra.

Stoga, ako se ne želi ući u kuknjavu dan nakon izbora, bilo bi razborito stati na loptu. Bilo bi uputno da se domoljubna tri bloka međusobno ne optužuju i napadaju. Time se u biti vodi besplatnu kapanju za SDP. Iznosite programe, govorite što možete bolje, poštenije, pravednije učiniti za našu Domovinu.

Promičite vrednote kršćanstva, domoljublja i kulturu života. U borbi za saborsku poziciju treba prestati i stati s blaćenjem jednih prema drugima. Ta gesta već bi bio znak vašega budućega rada. Nastojati Hrvatsku odvesti ondje gdje ona pripada i isticati domoljublje, a klevetama jednih prema drugima dovesti nesposobni SDP na vlast je znak političke sljepoće i plitkoga shvaćanja stvarnosti.

Umjesto tih prepucavanja neka domoljubno političko krilo uzme kalkulator u ruke i neka se zbroje. Matematika je jasna i neumoljiva. Matematika je po sustavu D’Hondta čak i nepravedna. No, dok se igra po tim pravilima njih se treba držati i na njih računati. Svima je jasno da ni jedna opcija neće sama moći sastaviti vlast. Najizglednija je opcija da će vlast moći sastaviti trojac (Domovinski pokret, Most i HDZ). Tu, po meni, nema vremena za sujetu, romantiku i glumu razmaženoga derišta.

Ako je politika borba za vlast, a to po svom habitusu ona jest, onda se u tom stanju mora misliti na ono što će biti nakon izbora. Nije dobro popljuvati buduću nevjestu (snahu) i onda s njom nastaviti živjeti pod istim krovom. Kršćanski nije uputno konkurenta blatiti kako bi se izišlo iz blata. Stoga, apeliram, da nam se ne bi ponovio sindrom Milanović, kalkulator u ruke, a taštinu ostavite po strani u ime općega dobra naše drage Domovine i njezinih divnih ljudi. Kao hrvatski državljanin pozivam da iziđete na izbore. Nemojte ostati u kući. Kao svećenik-pastir pozivam vjernike da iziđete na izbore jer je i to način, uz Božju pomoć, stvaramo bolji svijet.

dr. fra Mario Knezović, fratar.net

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari