Connect with us

Gluposti

Klasić o biskupu Košiću – ‘On je uvijek sramota, a sada je posebna sramota’

Objavljeno

-

hrvoje klasić
Arhiva

Hrvoje Klasić u Novom danu N1 televizije komentirao je propovijed biskupa Vlade Košića na misi povodom 443. obljetnice obrane kaštela Gvozdansko.

“Žalosno je što ovakve izjave nisu incidentna pojava nego način njegovog razmišljanja. To misli Košić i vrh katoličke crkve. Nije to prvi put, pa da biskupska konferencija ne zna kako reagirati. To je sramoćenje Siska i katoličke crkve. Vrh katoličke crkve ga nikad nije osudio. Ustaške osuđenike naziva hrvatskom vojskom, njegovih je takvih izjava toliko… Ne očekujem izjavu Kaptola, jer oni toliko toga znaju”, rekao je Klasić, no kazao je kako u Sisku na vlasti nije neka desna stranka nego SDP. Dodao je i kako je Košić s takvim izjavama u sukobu s trenutnim papom.

“Srpska pravoslavna crkva i Srpsko narodno vijeće toliko su napravili na Baniji – na stranu milijun eura koje je Srbije dala Hrvatskoj, grad Beograd je Srpskoj pravoslavnoj crkvi dao 200.000 eura za koje je kupljeno 50 kontejnera, a misle ih kupiti oko 100.

Nikada nisu, kao što je Porfirije i rekao, gledali koje su nacionalnosti ljudi kojima pomažu – potres ne pravi razliku, ni pomoć ne treba praviti razliku. Oni surađuju s Crvenim križom, i dok Srpska pravoslavna crkva pomaže na terenu – Košić kaže da su Srbi problem. On je uvijek sramota, a sada je posebna sramota.

Košić o povijesti govori revizionistički, bira trenutak od kada gleda povijest, a Banija je prostor na kojem stoljećima žive Srbi i Hrvati – puno više Srba, ali i Hrvati”, izjavio  je Hrvoje Klasić na N1 televiziji.

Biskup Košić: Branitelji Gvozdanskog svijetli primjer ljubavi prema Domovini

Klasić je također izjavio kako pitanje odabira između izraza Banija i Banovina nije povijesno ni lingvističko, nego isključivo političko.

“Nikada nitko u Kostajnici, Glini, Petrinji, Sisku, ali ni u Splitu ni Zagrebu do 1991. godine nije koristio termin Banovina, nego Banija i Banijci. Gordan Lederer je objavio video iz rata ‘Banijska praskozorja’, ne banovinska.

Banovina je jedan od pokušaja pohrvaćivanja onoga što se na potpuno pogrešan način vezalo uz Srbe. Na Banovini je većinsko stanovništvo bilo srpsko i morao se naći hrvatskiji termin od onoga koji je koristilo tamošnje stanovništvo. Tako se počinje uvoditi izraz Banovina”, izjavio je Hrvoje Klasić, u Novom danu N1 televizije.

Podsjetimo, biskup Košić je u nedjelju u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom predvodio misno slavlje u spomen na 443. obljetnicu junačke obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko te slavne pogibije branitelja utvrde 1578. godine.

Tom prilikom naglasio je, kako su branitelji pred jačom turskom silom hrabro tri mjeseca odolijevali napadajima i nisu prihvaćali poziva na predaju, čime su mogli spasiti vlastite živote. No, oni su radije ostali na braniku utvrde Gvozdansko i na braniku Domovine negoli se pokoriti neprijatelju i njegovoj sili, dodao je.

“Ta borba do kraja resila je i resi naš hrvatski narod, bilo da su nas tlačili Turci, komunisti ili Srbi”, rekao je dodavši kako smo sve te zulume, progone i agresije hrabro odbijali jer smo imali pojedince koji su nas vodili u tom otporu i borbi za svoju zemlju.

Poručio je i kako je danas naš najveći neprijatelj potres. “On pustoši, zavija u crno, ruši kuće i crkve, tjera nas s naših stoljetnih ognjišta i prijeti da nestanemo, da u ovim dijelovima Lijepe naše više ne žive Hrvati”, rekao je sisački biskup i dodao kako nas je prije toga pogodila pandemija, koja je zaratila protiv cijeloga svijeta i svih ljudi.
Po Košićevim riječima “treći je, već 25 godina prisutan neprijatelj koji je u nama samima, a zove se izumiranje: ne rađaju se djeca, sve nas je manje i nestajemo”.

TKO JE BLIŽE ISTINI – HRVOJE ILI POTJEH?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari