Pratite nas

Gluposti

Klasić predlaže: Vratimo ‘naše Srbe’ i popravimo demografiju u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Hrvatski povjesničar smatra da se dijaspora neće masovno vraćati pa se može naseliti Srbe koji su otišli bilo pod pritiskom bilo dobrovoljno.

Pitanje demografije vrlo je aktualno posljednjih mjeseci u Hrvatskoj, a povjesničar Hrvoje Klasić kaže da postoji mjera o kojoj nitko ne razmišlja, a to je – vratiti “hrvatske Srbe” koji su tu državu napustili.

Klasić je uvjeren da se hrvatska dijaspora neće masovno vraćati u Hrvatsku pa bi, kaže, umjesto njih tu zemlju mogli naseliti nekim drugim narodima, Bugarima ili Rumunjima, protiv kojih, dodao je, nema ništa.

To, medutim, nije mjera na koju on misli, već prije svega misli, kaže, na “naše Srbe”, koji su Hrvatsku 1990. napustili bilo pod pritiskom bilo dobrovoljno.

“Naravno, među njima sigurno ima onih koji se iz različitih razloga ne bi htjeli vratiti. Jedni zato što su se već snašli negdje drugdje, a drugi jer znaju da bi njihovo ponašanje tijekom rata zahtijevalo određene postupke hrvatskih pravosudnih organa.

Svi ostali, koji vjerujem čine većinu, trebali su već odavno postati predmet interesa političkih elita kada god su na dnevni red dolazile teme popravljanja demografske slike”, smatra Klasić.

U komentaru objavljenom na portalu Net.hr, Kasić kaže da unatoč svemu što se događalo, “Hrvatska je stoljećima domovina [hrvatskim] Srbima isto koliko i Hrvatima” Njihovi su preci, podsjeća, na različite načine unaprijeđivali hrvatsko gospodarstvo, kulturu, školstvo i sport.

“Nisu ti odnosi uvijek bili dobrosusjedski, o čemu ponajprije svjedoče godine Drugog svjetskog i Domovinskog rata. Međutim, nije naodmet dodati da dobrosusjedski odnosi nisu uvijek vladali niti među samim Hrvatima. Ali tragične događaje ne možemo izbrisati iz prošlosti, niti ih smijemo negirati. Naprotiv, treba ih racionalno sagledati, izvući pouke i nastojati ih ne ponoviti”, naveo je Klasić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gluposti

Vulin: Pitanje je vremena kad će Hrvatska vratiti ustaške simbole

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin je komentirajući odluku Visokog prekršajnog suda Hrvatske da se poklič ”za dom spremni” ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, istaknuo je kako je samo pitanje vremena kada će i sliku Ante Pavelića da vrate u Sabor, a ‘šahovnicu’ sa zastave Nezavisne Države Hrvatske na zastavu Hrvatske.

Vulin je ukazao da “ima primjera da nacisti urlaju pozdrave Hitleru, ali nema primjera da im urlanje odobrava sud”, priopćeno je iz Ministarstva obrane Srbije.

“U Hrvatskoj ustaše jednostavno nikada nisu otišle sa vlasti. Ne može se očekivati od Hrvatske da se odrekne ustaštva u koje iskreno vjeruje, ali se mora očekivati od EU da osudi ponašanje svoje članice” , poručio je Vulin.

Velika Thompsonova pobjeda! SUD ODLUČIO: ‘ZDS’ u pjesmi ‘Bojna Čavoglave’ nije prekršaj

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Balkan

Srpski pulmolog opet ‘briljira’: ‘Sigurno sam imao koronu, dva dana sam imao temperaturu i proljev’

Objavljeno

na

Objavio

Gostujući u jednoj TV emisiji priznao je da je imao koronavirus i da nije bio u samoizolaciji jer je imao puno posla.

Pulmolog Branimir Nestorović, član kriznog stožera u Srbiji i doktor koji je rekao da je koronavirus ”najsmješniji virus u povijesti” pa slao žene u šoping u Italiju usred epidemije ponovno ‘briljira’.

Gostujući u jednoj TV emisiji priznao je da je imao koronavirus i da nije bio u samoizolaciji jer je imao puno posla.

‘Ja sam skoro siguran da sam imao koronu na samom početku jer sam dva dana imao temperaturu i proljev. Nisam bio u samoizolaciji jer nije bio trenutak za to, morao sam raditi. Meni je brzo prošlo, ali nisam nikog zarazio jer sam bio društveno odgovoran”, kazao je dr. Nestorović u emisiji.

Međutim, kada su ga novinari upitali je li moguće da je bio toliko neodgovoran da se nije pridržavao ničega što je tih dana preporučivano građanima (samoizolacija, testiranje…), Nestorović je ustvrdio da se nije ponašao neodgovorno ni prema sebi ni prema ljudima iz svoje okoline.

”U jednom trenutku sam zaista pomislio da je moguće da sam pokupio virus, ali nisam imao klasične tegobe. Jeo sam svinjetinu, nisam izgubio osjet mirisa, što je prvi simptom korone. Mi smo tada imali brojne sastanke u Vladi, gdje sam se sretao s ljudima. Njih sedam-osam se razboljelo, čak i kuharica u kantini. U to vrijeme me je uhvatila neka malaksalost pa sam odmah otišao kući. Da bih zaštitio ukućane, otišao sam iz stana i prešao u Obrenovac. Tri dana sam ležao, dva dana sam imao temperaturu, a napravio sam i brzi test, koji je bio negativan. Već sutradan sam bio na nogama”, ispričao je Nestorović, koji je tegobe imao krajem veljače.

On tvrdi i da je korona u Srbiji cirkulirala mnogo prije nego su otkrili prvog zaraženog.

”Ako je potvrđeno da je korona u Italiji bila prisutna još 27. prosinca, znači odmah poslije katoličkog Božića, kada mnogi naši ljudi dolaze u Srbiju za praznike, nema šanse da već od siječnja virus nije cirkulirao i našom zemljom. Sjećam se da sam pred prvi krizni stožer pregledao dečka za kojeg sam sada siguran da je imao koronu jer je imao sve simptome. I on je kašljao prema meni, ali srećom imam jak imunitet”, kazao je Nestorović.

Otkrio je da je sebe svakog jutra provjeravao mirišući lavandu s obzirom na to da je gubitak mirisa prvi simptom virusa, prenosi RTL.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari