Connect with us

Ukrajina

Kličko: ‘Apokalipsa bi se mogla dogoditi kao u holivudskim filmovima’

Objavljeno

-

Ruske su snage ispalile više od tisuću granata i projektila na ukrajinsku električnu mrežu, koja unatoč velikoj šteti i dalje radi, rekao je viši ukrajinski dužnosnik u srijedu, prenosi ukrajinska agencija Interfax.

Volodimir Kudricki, izvršni direktor ukrajinskog operatera električne energije Ukrenergoa, također je rekao da njegovi dužnosnici u svijetu traže kompleksnu opremu potrebnu za popravak mreže.

Osam valova ruskih zračnih napada na kritičnu infrastrukturu su ozbiljno oštetili mrežu i doveli do prekida opskrbe električnom energijom diljem zemlje.

“Ti napadi predstavljaju najveći udarac električnoj mreži, koji je čovječanstvo ikada vidjelo. Više od 1000 granata i raketa je ispaljeno na električna postrojenja i dalekovode, uključujući trafostanice”, rekao je Kudricki.

Ukrajina se sada suočava s ozbiljnim nedostatkom kapaciteta za proizvodnju električne energije, iako je potrošnja smanjena za 25-30 posto u usporedbi s predratnim razdobljem.

“Sustav i dalje funkcionira, integriran je, nije razbijen ili razdvojen”, kazao je Kudricki.

Ranije u srijedu, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je upozorio da bi se u glavnome gradu ove zime mogla dogoditi “apokalipsa” ako se nastave ruski zračni napadi i dodao da bi ljudi trebali biti spremni na evakuaciju, iako zasad za to nema potrebe.

“Kijev bi mogao ostati bez električne energije, vode i grijanja. Apokalipsa bi se mogla dogoditi, kao u holivudskim filmovima, gdje nije moguće živjeti u domovima s obzirom na nisku temperaturu”, rekao je Kličko Reutersu.

“No, borimo se i činimo sve što možemo kako bismo osigurali da se to ne dogodi”, izjavio je bivši svjetski prvak u boksu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da Ukrajina svakodnevno povećava opskrbu električnom energijom, iako još ima problema u Kijevu i u nekoliko drugih regija.

Tvrtka Ukrenergo je prošlog tjedna objavila da je osigurala 300 milijuna eura (oko 2,2 milijarde kuna) kredita od Europske banke za obnovu i razvoj kako bi se obnovila energetska infrastruktura oštećena u napadima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari